Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Piszczenie w przednim lewym kole, znikające przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w poniedziałek odebrałem samochód od mechanika - wymiana przegubu lewego całego i drążka kierowniczego. Po wymianie zaczęło coś piszczeć w lewym przednim kole - im szybciej jadę tym szybciej to popiskuje. Znika całkowicie nawet przy bardzo delikatnym naciśnięciu hamulca.

Dźwięk jest mniej więcej taki:

https://www.youtube.com/watch?v=Q9mQ3MRkkMY

https://www.youtube.com/watch?v=0jMmjKeqtn4

Przed wymianą przegubu nic takiego na pewno się nie działo, od wymiany przegubu zrobiłem około 100 km i piszczenie nie znika. Osłona tarczy nie jest skrzywiona.

Co można sprawdzić samemu w domu w tym temacie? Może to być wina wadliwego przegubu, źle założonego? Czy cholerny zbieg okoliczności i jakiś problem nagle z tarczą czy klockami się pojawił(ciężki mi w to uwierzyć coś ale różnie bywa).

Opublikowano

Jeżeli piszczenie zanika przy hamowaniu to przyjrzał bym się hamulcom. na podniesionym psiknij czymś na tarczę, wodą , płynem do naczyń i zobacz czy przestanie. Możesz zrzucić zacisk z klockami i zobaczyć co się będzie działo.

Opublikowano
  • Autor

Jak zdjąłem koło i kręciłem tarczą żadnych dźwięków nie było, jedynie podczas jazdy takie dźwięki są. Ale sprawdzę z tą wodą i przejadę się kawałek i zobaczę co i jak,

Opublikowano

Pewnie klocki ocierają. Przyczyn może być wiele. Krzywa tarcza, krzywa piasta, problem z samym zaciskiem...

Opublikowano
  • Autor

Tak, tylko możliwe, że stało to się tak po prostu znikąd po wymianie przegubu? W czwartek odprowadziłem samochód(stuki, puki ale nic nie piszczało), odbieram w poniedziałek i piszczy i całkowicie odrzucacie to, że coś z przegubem tylko coś z hamulcami, tak?

Opublikowano

Tak, tylko możliwe, że stało to się tak po prostu znikąd po wymianie przegubu? W czwartek odprowadziłem samochód(stuki, puki ale nic nie piszczało), odbieram w poniedziałek i piszczy i całkowicie odrzucacie to, że coś z przegubem tylko coś z hamulcami, tak?

Może nie całkowicie ale zawęzisz pole poszukiwań sposobem jaki ci podałem powyżej. Może być,że kupiłeś jakiś inny przegub i jego obudowa trze o obudowę zwrotnicy. Ja jednak szukał bym przyczyny w hamulcach klocki, zacisk, jarzmo. Moze coś źle zostało złożone. Rozbierz hamulce i przyjrzyj się czy nie ma żadnych śladów ocierania.