Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B6] Dymiące webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim webasto, dymi dość mocno zaraz po uruchomieniu przez kilka minut dopóki silnik sie nie rozgrzeje. Dosyć głupio to wygląda, bo sie wydaje jakby coś sie paliło spod maski. Czy to jest normalna przypadłość, czy może coś jest nie tak?? A może da sie je wyłączyć poprzez wyciagnięcie bezpiecznika. Prosze o info i rade.

Opublikowano

To zupełnie normalne. Też tak miałem w B6 w chłodniejsze dni. Masz dodatkową rure wydechową z przodu autka. Klimatronik wspomaga sie webasto przy rozgrzewaniu wnętrza. Moim zdaniem nie ma się co stresować.

Opublikowano

U mnie jest to samo. Webasto załącza się automatycznie po włączeniu silnika w temp poniżej +5stC. Możesz wyciągnąć bezpiecznik ale wtedy nie będzie działało w ogóle lub wpiąć w obwód bezpiecznika wyłącznik umieszczony w kabinie i jeżeli będziesz chciał to możesz wtedy sterować działaniem webasta. Z tym dymieniem to uważaj bo ja już miałem taki przypadek że leciał do mnie koleś z gaśnicą krzycząc że pali mi się samochód. Gośc był w szoku jak mu powiedziałem o co chodzi i nie wieżył w takim małym aucie są takie bajery zamontowane.

Opublikowano

To dość częste zjawisko przy webasto na nierozgrzanym silniku

Opublikowano

a po co ci webasto na rozgrzanym silniku? i co ma nierozgrzanie do tego że webasto dymi?

Opublikowano

Webasto kopci jak ma problem z odpaleniem (zapala i gaśnie ) lub dostaje za dużo paliwa

Przy przedmuchiwaniu wydobywa się własnie "kupa" :) dymu.

Generalnie problem w paliwie które nie zostało dopalone w piecu

Nie jest to zbyt bezpieczne

Może być też tak, że jest dużo wilgoci wewnatrz pieca i zwyczajnie odparowuje

Opublikowano

Webasto zawsze dymi jak dogrzewa silnik.

Opublikowano

Przepraszam ale może nie doczytałem. czy mówimy o "pełnym" ogrzewaniu stacjonarnym czy uproszczonej wersji tzw. dogrzewaniu silnika ?

Opublikowano

U mnie w obu przypadkach kopci :)

Opublikowano

Generalnie nie powinno. Widziałem juz kiedyś podgrzewacze, którym z tłumika zamiast dymu leciał płomień

Zbiera się w kotle paliwko i robi bum :)

W letnie suche dni tez kopci ?

Opublikowano

jacekm nie, poniewaz dogrzewanie silnika dziala od -5C do 5C do osiagniecie przez silnik temperatury 75C

To co widziales to bylo ori audi..? :)

Rozne sa urzadzenia i na roznej zasadzie dzialaja.. :good:

Opublikowano

U mnie w obu przypadkach kopci :)

poniewaz dogrzewanie silnika dziala od -5C do 5C do osiagniecie przez silnik temperatury 75C

Pełne też do +5 ?

Oczywiście, że nie ori Audi, tylko, ze to nie ma znaczenia bo zasada jest taka sama.

Jak Ci sie coś "zakaszani" i w piecu zalegnie niedopalone paliwo to starzał może nastapić i w ori sprzęcie.

Te ori to kto produkuje ? Webasto czy Eber ?

Rozne sa urzadzenia i na roznej zasadzie dzialaja..

Są rózne ale zasada działania jest taka sama. Róznice sa tylko w sterowniku

Opublikowano

Niech ktos sie jeszcze wypowie kto posiada takowe urzadzenie.. :cool1:

jacekm co do pelnego to nie wiem, bo nie mialem potrzeby uzywac :)

Opublikowano

Witajcie mam taki problemik, niedawno kupilem to cacko no i niby wszystko ok poza tym ze czasami laci mi jakis dymek z nawiewu z reguly gdy auto sie rozgrzewa pozniej jak pracuje tego nie ma ale nadal czuje takie dziwne powietrze.. szczegolnie jak zamkne nawiew przejade kilka km a pozniej wlacze gwaltownie... ps. nawet przy zamkniety nawiewie czasami po przejechaniu pojawia sie dziwny dymek (widzialny) przy przedniej szybie a jak wlacze nawiew to przez chwile leci z wszelkich mozliwych miejsc...wink nie wiem czy ma to cos wspolnego z tym tematem o ktorym piszecie.. autko na pewno troche stalo i jest zawilgocone, ale jak wlacze nawiew na szyby to automatycznie robia sie biale.. co to moze byc? aha, wymienilem ten filtr powietrza przy szybie ale nic nie zmienilo! prosze o info... bo juz nie wiem czy to sie cos pali czy co? ;)

Opublikowano

co wy chcecie w koncu webasto pali rope i puszczac baki musi :tongue4:

a moze trzeba wtryski sprawdzic :kox:

Opublikowano

Pytanie czy WEBASTO jest oryginalne czy nie. U mnie na oryginalnym nie zauważyłem mocnego "kopcenia" :)

Opublikowano

Pytanie czy WEBASTO jest oryginalne czy nie. U mnie na oryginalnym nie zauważyłem mocnego "kopcenia" :)

a ten twoj to realny rs4 czy diesel z nalepkami ? :tongue4: