Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kody błędów , zbyt duża emisja spalin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś sprawdzałem błędy podpinając urządzenie do diagnostyki auta, wyskoczyło kilka :

To błędy silnika.

17536-Mnożąca adaptacja paliwa blok 1/ mieszanka uboga - Stały błąd
17924-Regulowany kolektor dolotowy, zawór przełączający - przerwa w obwodzie - błąd nieciągły
To błędy Deska rozdzielcza ( instrument longlife )
00562- czujnik poziomu oleju - zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany- błąd nieciągły
00562-czujnik poziomu oleju - zwarcie z masą - błąd nieciągły
00562-czujnik poziomu oleju - sygnał nieprawidłowy- błąd nieciągły
I kody imobilazer

00562- czujnik poziomu oleju - zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany- błąd nieciągły
00562-czujnik poziomu oleju - zwarcie z masą - błąd nieciągły
00562-czujnik poziomu oleju - sygnał nieprawidłowy - błąd nieciągły
Kody błędów silnika nie wiem dokładnie gdzie mogę szukać przyczyny ( gdzie zajrzeć ) ?
Znalazłem przy kolektorze jedno ustrojstwo i to chyba ma związek z drugim kodem.
Ten plastik w środku co ciągnie za kulkę jest urwany więc niema żadnego sterowania.
Czy ten kod może się pokazywać ? Dziwne jest to że to nie jest kod stały , to tak jak by raz działało a raz nie a na pewno nie działa.
Jaką nazwę ma to urządzenie?
qas7wm3v.jpg
Ale żeby było śmieszniej moje auto ma przekroczoną emisję spalin , moje pytanie jest takie czy te dwa błędy mogą wpłynąć na emisję i czy są powiązane ze sobą.
Czy przez te dwie rzeczy jest emisja spalin przekroczona?
A jeśli chodzi o imobilazer i deskę rozdzielczą to nie rozumiem czemu tam są te same kody i dotyczące czujnika oleju.
Czy ktoś może mi pomóc w rozsupłaniu tej zagadki?
Za każde podpowiedzi z góry dziękuje.
Opublikowano

A więc tak ta Gruszka która znalazłeś faktycznie jest powiązane z błędem 17924 sprawdź wiązke idącą do tego zaworu on reguluje długość dopływu powietrza w kolektorze ssacym. Jak wiązka jest ok sprawdź czy jak dodasz gazu to dzwigienka się rusza. Co do emisji spalin to zapewne chodzi o adaptacje paliwa ale nie wiem z czym to może być powiązane. Co do błędów w liczniku i immo zapewne do wymiany czujnik w misie olejowej ale również proponuję najpierw sprawdzić wiąże elektryczna. Myślę że ten błąd wyskakuje w immo i liczniku dlatego że immo siedzi w liczniku i tak naprawdę to ten sam modół

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez misiek547

Opublikowano
  • Autor

A więc tak ta Gruszka która znalazłeś faktycznie jest powiązane z błędem 17924 sprawdź wiązke idącą do tego zaworu on reguluje długość dopływu powietrza w kolektorze ssacym. Jak wiązka jest ok sprawdź czy jak dodasz gazu to dzwigienka się rusza. Co do emisji spalin to zapewne chodzi o adaptacje paliwa ale nie wiem z czym to może być powiązane. Co do błędów w liczniku i immo zapewne do wymiany czujnik w misie olejowej ale również proponuję najpierw sprawdzić wiąże elektryczna. Myślę że ten błąd wyskakuje w immo i liczniku dlatego że immo siedzi w liczniku i tak naprawdę to ten sam modół

Dziękuje za podpowiedz, jest ona bardzo przydatna.

Wiązka już sprawdzona i styki przeczyszczone , teraz tylko poczekam ze 2 tygodnie i sprawdzę jeszcze raz czy nie pojawi się ponownie ten błąd, a czy dźwigenka się rusza to sprawdzę jutro bo dziś byłem zupełnie sam i nie miał kto nacisnąć na gaz :) chodź nie wiem czy mi to coś da bo ta cała gruszka i tak jest do wymiany, gdyż ta dźwigenka tam gdzie jest ta metalowa kulka jest pęknięta i jej nie rusza ( stoi w miejscu )

No tak myślałem że ten czujnik od oleju będę musiał wymienić , chodź styki też były zanieczyszczone bo czasem się świecił komunikat o stanie oleju, ale po przeczyszczeniu już nie występuje , tylko dalej nie pokazuje temperatury oleju ,wskazówka jest dalej przed 60 stopni i nie drgnie nawet .

Na jakiej firmy czujnik patrzeć ? Bo czytałem żeby nie kupować jakiegoś badziewia.

Co myślisz o Febi czy Hell ?

Opublikowano

Najlepiej orginal

Opublikowano
  • Autor

Najlepiej orginal

A po czym taki mogę poznać?

Są jakieś ale czy to orginal to ja nie wiem , tylko że one kosztują prawie 100 Funtów

A znalazłem Hell za jakieś 35-40 Funtów

Jak nazywa ta gruszka po fachowemu?

Edytowane przez przemek214

Opublikowano

Z tego co pisali na forum to z zamówieniami był problem nie zabardzo działały i wyskakują błąd na fisie Oil sensor i takie tam

Najlepiej zamówić z serwisu

Opublikowano
  • Autor

Z tego co pisali na forum to z zamówieniami był problem nie zabardzo działały i wyskakują błąd na fisie Oil sensor i takie tam

Najlepiej zamówić z serwisu

Rozumiem, zobaczę ile one kosztują w servisie i najwyżej się zastanowię który kupić .

Misiek547

Bardzo dziękuje za pomoc .

A to prośba do reszty forumowiczów.

Jakby ktoś wiedział od czego zacząć szukać przyczyny błędu:

17536-Mnożąca adaptacja paliwa blok 1/ mieszanka uboga - Stały błąd

I jak fachowo nazywa się ta gruszka którą mam do wymiany ?

To był bym wdzięczny za pomoc :)

Opublikowano

A Gruszka to zawór podciśnieniowe sterujący odpływem powierza zawsze jeszcze można poszukać w etce numerów

Opublikowano

Dołączę się do tematu jeżeli chodzi o błędy w moim aucie:

17967 Jednostka J338 sterująca przepustnicą, usterka w nastawach podstawowych - co to znaczy?

00787 - Czujnik temperatury w kanale zasysania świeżego powietrza (G89) zwarcie z masą. ??

01274 Silnik regulacyjny pokrywy ciśnienia spiętrzania V71 Silnik regulacyjny pokrywy ciśnienia spiętrzania (V71). Zablokowany lub bez napięcia. ??

01273 - Dmuchawa świeżego powietrza (V2). Wadliwy. Różnica regulacji. Za mała wartość napięcia zasilającego. ??

Czy ktoś podpowie na co zwracać uwagę przy tych błędach?

Edytowane przez k232

Opublikowano
  • Autor

17967 Jednostka J338 sterująca przepustnicą, usterka w nastawach podstawowych - co to znaczy?

Ja bym na początek przeczyścić i włożyć z powrotem i sprawdzić co wtedy no i wykasować błędy . Po jakimś czasie zobaczyć czy problem występuje nadal .

A masz jakieś objawy? Czy tylko z ciekawości sprawdziłeś błędy?

00787 - Czujnik temperatury w kanale zasysania świeżego powietrza (G89) zwarcie z masą. ??

Tutaj znów sprawdź dobrze przewody ,sprawdź czy niema gdzieś zwarcia ,czy przewody nie są przetarte?

I sugerował bym poczytać coś więcej na temat błędów, może coś znajdziesz ciekawego co mogło by ci pomóc !

Poza tym gruszkę musiałem wymienić gdyż się okazało że nie działa ( żadnego ruchu przy naciśnięciu gazu) i błędy wykasowałem i jak na razie nie wywaliło żadnego.

Sprawdzę po miesiącu ponownie, widocznie błędy były powiązane bo błąd o ubogiej mieszance też się na razie nie pojawił, więc jedno miało wpływ na drugie.