czako Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 witam mam taki problemik w posiadam 3 przełaczniki w takiej małej konsoli po lewej obok trójkata awaryjnych i problem polega na tym ze trzymajac przycisk swiateł przeciwmglielnych swiatła swieca i halogeny z przodu i z tyłu, puszczam i nie swieci moje pytanie to czy to wina wyłacznika (kupilem kpl na allegro ponoc sprawny - z rezultatem marnym dalej ta sama usterka) czy to moze wina jakiegos przekaznika no i gdzie go szukac??? pozdrawiam
wustyle Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 powiem Ci ze u mnie jest podobna heca z tym ze oba przelaczniki zalaczaja swiatla ale tylko z przodu z tylu jak nie bylo tak nie ma podejrzewam ze jest to jakis fabryczny kiks zwiazany ze zwarciem w ktoryms z obwodow trzeba by do elektryka zeby sprawdzil czy na przelacznikach zamyka sie prad (w sensie 1 przelacznik 1 swiatla - przod lub tyl)
czako Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Opublikowano 22 Lutego 2007 u mnie jak wcisne przód to swieci przód jak tył to daje do tyłu ale musze trzymac palcem zeby swieciło moze to wina jakiegos przekaznika???
wustyle Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 kuzwa, co za syf wyglada na fabryczna wtope
areckid Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 U mnie nie trzeba trzymac, wlaczam przeciwmgielne przod i swieca, mozna tez nacisnac przeciwmgielne tyl ale rownoczesnie samoczynnie zalaczaja sie przeciwmgielne przod :eek:
krzyniek Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 nom nie da sie włączyc np. samego tyłu -od razu zapala sie i przód
wustyle Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 aaaaaaaaa czyli co? jak nacisne oba na raz to tyl tez sie wlaczy?
M@rcus Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 aaaaaaaaaczyli co? jak nacisne oba na raz to tyl tez sie wlaczy? Ale po co oba na raz? Chodzi o to, że jeden włącznik służy do włączania przednich a drugi do włączania wszystkich. Poprostu nie ma opcji włączenia tylko tylnych - albo przód albo wszystko.
czako Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Opublikowano 22 Lutego 2007 wiec rozumiem ze przekaznik nie ma tu nic do tego tylko trzeba przygladnac sie tym przełacznikom ja juz je rozebrałem ale nie moge zakumac dzialania tego ustrojstwa moze ktos juz cos z tym zrobił jakis myk albo cós czy poprostu sie wypala i zakup nowego co nie jest tanie :frown:
M@rcus Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 Z tego co opisujesz, to przytrzymanie przycisku włącza przeciwmgielne a po jego puszczeniu nastaje ciemność... :confused: Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że to właśnie przekaźnik jest przyczyną problemu. Przełączniki są tak skonstruowane, że nie zostają (nie zaskakują) w danej pozycji (wciśnięty/wyciśnięty) a wysyłają tylko sygnał - np. tak jak włączenie komputera (oczywiście mowię tu o kompach w standarcie ATX, laptopy). Może koś rozbierał włączniki i wie czy mają stałe zwarcie czy tylko chwilowe...
czako Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Opublikowano 23 Lutego 2007 no własnie a czy wiemy gdzie szukac takiego przekaznika moze ktos zna dokladna lokalizacje dzieki za info
areckid Opublikowano 23 Lutego 2007 Opublikowano 23 Lutego 2007 gdzie szukac takiego przekaznika moze ktos zna dokladna lokalizacje dzieki za info Wszesniej umieszczalem rysunki z ksiazki "Sam naprawiam" http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=5823&postdays=0&postorder=asc&start=15
Rekomendowane odpowiedzi