Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wybór radia 2DIN 2016r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stoje przed wyborem radia 2DIN , zależy mi na jakości dźwięku , ładnym interfejsie i żeby radio nie przypominało RNSE czyli cały ekran dotykowy , w przyszłości kamerka cofania :lol: najlepiej żeby nie był to chińczyk i kompatybilność z Iphonem :grin:

Budżet: 1200max (lepiej mniej niż więcej)

Narazie nastawiony jestem na radio :

Kenwood DDX4016BT

http://allegro.pl/kenwood-ddx4016bt-2din-dvd-usb-bluetooth-menu-w-pl-i6206813040.html#

Co mi sie podoba ?

Rozbudowany procesor DSP:
13-pasmowy korektor audio
Time Alignment - Ustawianie odległości od głośników (niesamowity wpływ na scenę dźwiękową i jakość dźwięku)
Filtr dolnoprzepustowy LPF
Filtr górnoprzepustowy HPF
3 pary wyjść RCA 4V (przód / tył / subwoofer)
Funkcja Loudness
Sterowanie subwooferem
Dekoder Dolby Digital
Możliwość podłączenia kamery cofania oraz dodatkowych monitorów
Dla kamery cofania radio wyświetla linie pomocnicze ułatwiające parkowanie tyłem

Jakieś propozycje ? :decayed:

Edytowane przez STANIV

Opublikowano

Największy wpływ na jakość dźwięku (przy danych głośnikach) ma wyprowadzenie wszystkich sygnałów audio z radia poprzez wyjścia LINIOWE do zewnętrznego wzmacniacza (np. tego z systemu BOSE) i całkowite olanie końcówek mocy wbudowanych w radio.

Czytaj - nie jaraj się bajerami z procka DSP, rozbudowanym EQ (chyba, że byłby to parametryczny EQ :D ) i watami/kanał podawanymi w specyfikacji :hi:

Wtedy nawet chinol zagra przyzwoicie :)

Co do tego Kenwooda to zapomnij o zbliżonym wyglądzie do RNSE - z ramką mocującą nie będzie wyglądał nawet jak jego imitacja.

Prędzej jak jakaś zapchajdziura :decayed:

Poza tym wszytkie te bajery które wymieniłeś ma praktycznie każdy chińczyk :hi:

Jakość?

Używam już czwarty rok dalekowschodniego wynalazku i cholera nie chce się zepsuć czy nawet przytrzeć na przyciskach :hi:

Opublikowano
  • Autor

Największy wpływ na jakość dźwięku (przy danych głośnikach) ma wyprowadzenie wszystkich sygnałów audio z radia poprzez wyjścia LINIOWE do zewnętrznego wzmacniacza (np. tego z systemu BOSE) i całkowite olanie końcówek mocy wbudowanych w radio.

Czytaj - nie jaraj się bajerami z procka DSP, rozbudowanym EQ (chyba, że byłby to parametryczny EQ :D ) i watami/kanał podawanymi w specyfikacji :hi:

Wtedy nawet chinol zagra przyzwoicie :)

Co do tego Kenwooda to zapomnij o zbliżonym wyglądzie do RNSE - z ramką mocującą nie będzie wyglądał nawet jak jego imitacja.

Prędzej jak jakaś zapchajdziura :decayed:

Właśnie chodzi mi żeby nie wyglądało jak RNSE :P

Na przodzie mam woofery+tweetery ze zwrotnicami powerbassa , tył seria i w bagażniku bedzie głośnik blaupunkt ze wzmakiem kenwood kac846

może masz jakieś ciekawe propozycje do rozpatrzenia ? :>

może

Pioneer AVH-280BT ?

http://allegro.pl/pioneer-avh-280bt-radio-2din-dvd-cd-mp3-bluetooth-i6427096351.html

albo

Pioneer AVH-X5700BT ?

http://allegro.pl/pioneer-avh-x5700bt-2din-cd-dvd-usb-bt-uz-fv23-i6578074470.html

Edytowane przez STANIV

Opublikowano

To są zbliżone do siebie radia na moje oko, wybór rozbija się o aspekt wizualny moim zdaniem.

Jak pisałem - przede wszystkim zewnętrzny wzmak dla wszystkich kanałów, inaczej nawet najlepiej dopasowane zwrotki zbudowane na cewkach powietrznych i kondensatorach polipropylenowych niewiele dadzą.

Na Twoim miejscu rozważyłbym montaż nagłośnienia Dynaudio z Golfa 6/7 - o ile się nie mylę to zwrotnice ma tam cyfrowe, wbudowane w zewnętrzny wielokanałowy wzmacniacz. A całość gra lepiej niż przyzwoicie.

Gra świetnie jak dla mnie :hi:

http://allegro.pl/vw-golf-vi-6-naglosnienie-dynaudio-wzmacniacz-i6490068623.html

Opublikowano
  • Autor

Niewykluczone , ze bede ciągnął wszystkie kable itp , ale to w przyszłości :P nagłośnienia nie chce zmieniać , to co mam zadowala w 100% :D skoro mówisz , ze są wszystkie podobne to wybiorę ładniejsze :D

Szkoda mi zakładać nowych grajków jak te jeszcze nowe :D teraz mam 1din alpine cde180 i powiem ze wymiata :D ale kamerki do tego nie podłączę :/

Dzięki za pomoc :D

Edytowane przez STANIV

Opublikowano

Tak sądzę. Wybrałbym przede wszystkim radio oparte na Androidzie, ja niestety mam chińczyka opartego jeszcze na WinCE... A moce końcówek mocy wbudowanych w radio mnie nie interesują. Chyba, że dany producent zastosował coś naprawdę extra w sekcji amplifikacji, coś co zajmuje połowę radia na przykład. Ale wtedy by o tym głośno trąbił w folderach reklamowych. Bo 4x50W (MAX...) nie robi na mnie żadnego wrażenia :wink:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

Mówisz ze radio na androidzie ? A co daje mu przewagę ?

Ps. Mam iPhone i chciałbym żeby wszystko działało :D

Opublikowano

Masz wtedy możliwość używania map/nawigacji Google (albo innych, których jest cała masa - polecam Sygic'a). O odtwarzaczach z multum funkcji poprawiających dźwięk czy obraz nie wspomnę...

Fajną sprawą jest też zainstalowanie programu Torque + interfejs OBD na Bluetooth (ELM327) i masz dzięki temu na wyświetlaczu radia dodatkowe gajgerki pokazujące pracę silnika :)

https://www.youtube.com/watch?v=z0AiLo0GDI4

Opublikowano
  • Autor

No kolego , przekonałeś mnie :D

w takim razie bede szukał czegoś na androidzie z dotykiem :D masz moze jakieś propozycje ? :D

Opublikowano

Nie bardzo :)

Im więcej rdzeni, MHz i ramu tym przyjaźniejsza staje się współpraca człowieka z Andkiem :)

Wersja systemu ma tu mniejsze znaczenie, choć minimum to 4.2-4.4 powinno być.

Piątka już nowocześnie wygląda a szóstka pod tym wzgl. niewiele się różni.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego :D zaczynam wiec poszukiwania :D

Opublikowano

Dobrze by było gdyby wyświetlacz był z dotykiem pojemnościowym (jak to mają smartfony od wielu lat), bo można jeszcze trafić na wersję z wyświetlaczem oporowym.

Choć w przypadku radia nie ma to aż takiego znaczenia, smsów na nim pisać nie będziesz :)