Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolka (!) i ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum jeżeli zły dział proszę o przeniesienie. Dziekuję.

Opowiem od poczatku zaczynam przygodę z Audi kupiłem w piątek Audi a4 b5 avant 2000 r 1.8 benzyna.

Od początku wiedziałem że będą do wymiany hamulce z tyłu ponieważ ostatni własciciel nie wymienił ze względu na sprzedaż. Uprzedził mnie również o tym ze po około 50 km ciągłej jazdy zapali mi sie kontrolka dotycząca wymiany hamulcy tył, i faktycznie stało sie tak po 47 km ale wraz z nią zapaliła sie rownież kontrolka ABS i tu moje pytanie czy po wymianie tarcz i klocków z tylu bedzie wszystko okey ? Czy coś jest rownież z ABS, pytam ponieważ chcialbym wiedzieć na jakie koszta sie nastawić. I jeszcze jedno po dojechaniu do domu, na nastepny dzien kontrolki już sie nie zapalaly na malych dystansach.

Pozdrawiam serdeczenie, proszę o wyrozumiałość jest to mój pierwszy post.

Opublikowano

No, ale zaświeciła ci się (!) czerwona i ABS?

z11546152X,Kontrolki-w-samochodzie.jpg

Bo o zużytych klockach informuje inna kontrolka:

z11546320Q,Kontrolki-w-samochodzie.jpg

No i z tyłu nie ma kontroli zużycia klocków, tylko przód.

Jeśli ktoś ci sprzedał samochód i mówi, że za 50km zużyją się klocki i pokaże się kontrolka to raczej brzmi jak wyciek płynu i ten ktoś wie, że po 50km wyleci do MIN.

Opublikowano

Jeśli osłona silnika w ogóle jest to sprawdź, czy nie ma wycieków płynu hamulcowego. Czujniki zużycie klocków są tylko z przodu, pytanie czy nadal działają jak trzeba, czy już są po zabiegu - zdejmiesz koło to myślę, że od razu zobaczysz o co chodzi, jest kabelek wpięty na takim małym bolcu jakby, jeśli nie będzie szedł ładnie do klocków to znaczy, że raczej to nie w tym problem. U mnie takie komunikaty wyskoczyły przy kończącym się płynie hamulcowym. Sprzedający podejrzewam, że wiedział o tym i wprowadził Cię w błąd i wystarczy namierzyć miejsce wycieku ;)

Opublikowano

Tak na potwierdzenie. "Czujniki" zużycia są tylko z przodu. Oczywiście jest opcja na tył bo te "czujniki" są połączone szeregowo, więc nie ma problemu wsadzić klocków z "czujnikiem" z tyłu, ale na 99,99% ich nie masz.

9487603801_a095ab7346.jpg[/url]

9491969881_32ae41edcf.jpg

Z tyłu masz tylko 3 przewody.

1) Linka ręcznego

2) Wężyk hydrauliczny

3) Wiązka czujnika ABS.

16778316352_7e4fc3ae4e.jpg

Zobacz pod maską ile masz płynu, jeśli mało to już masz odpowiedź skąd wyświetla te kontrolki. Obadaj co się dzieje wokoło zbiorniczka i serwa. Weź jeszcze dla pewności kompa podłącz aby zobaczyć czy nie dzieje się coś jeszcze.

A na koniec i to obowiązkowo wjedź na kanał i zobacz co się dzieje wzdłuż rurek i na samych zaciskach.

Jeśli kupowałeś z "klockami do wymiany" i stargowałeś na tym parę stówek to spoko, może wyciek i jest, ale jego naprawa nie będzie jakaś kosztowna i się tak czy siak opłacało.

Edytowane przez soulmaster3m

Opublikowano

Ja kiedyś miałem wyciek z samego zacisku..skorodowana była główny wałek zacisku i przepuszczal na oringach sprawdź cze nie masz dookoła mokrych. Jak coś to mam zacisk aluminiowy regenerowany nie zakładany;)

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie, w poniedziałek auto będzie u mechanika i wszystko sie okaze. Napisze rozwiązanie ;)

A co do utargowania ceny to utargowalem tylko pelen bak ;)