Jump to content
IGNORED

Piszczenie w lewym przednim kole

Recommended Posts

Posted

Witam Panowie. Jeśli zły dział to z góry przepraszam. Otóż dziś pojawił się u mnie problem z piskiem dochodzącym z okolic lewego przedniego koła :kwasny:Autko do dziś jeździło bez zarzutów do czasu, aż jechałem zawieźć narzeczoną do pracy. Zatrzymałem się pod pracą narzeczonej, Ona poszła i po ruszeniu za około 30 sekund usłyszałem pierwszy raz to piszczenie z lewego przedniego koła. Jechałem powoli jakieś 15 km/h gdyż droga tam jest w remoncie i dość wyboista a dźwięk był bardzo głośny. Przypomina tarcie blachy o blachę z piskiem w tle. I tutaj moja pierwsza myśl to łożysko. Ale raz, że łożysko to raczej huczy a nie piszczy a dwa łożysko huczy cały czas a u mnie ten dźwięk trwa powiedzmy 20 sekund po czym cichnie tak, że ledwo go słychać i znów się nasila. Hamowanie nic tutaj nie zmienia, bo dźwięk jest taki sam czy używam hamulca czy nie. Jak jechałem do domu, to większość drogi ten dźwięk był okropnie głośny a były momenty że go nie było przez 15 czy 20 sekund i znów to samo :kwasny: Myślę, że to nie wina tarczy czy klocków no bo dźwięk nie zmienia się w trakcje hamowania a klocki i tarcze były zmieniane 9 tys km temu. Dźwięk nie zmienia się także z prędkością. W necie piszą, że może to być jakaś osłona która osłania tarcze hamulcową czy coś w tym stylu i ona zaczęła trzeć i piszczy, Co o tym myślicie ?

Posted (edited)

....

Edited by megafaka