Jump to content
IGNORED

Woda w tylnej klapie

Recommended Posts

Posted

Witam,

Wczoraj cos dziwnego zauwazylem w aucie (B6 Avant'03)... po przedwczorajszym silnym deszczu.

Otwieram klape a tu mnostwo wody sie leje wszedzie (nawet do srodka bagaznika, na rolete bagaznika itp).

Mysle sobie: pewnie gdzies woda byla w jakiejs rynience i sie zlala teraz.

Zamykam bagaznik i slysze jak woda sie w srodku klapy przelewa...

Podnosze raz jeszcze i znowu sie wylewa przy akompaniamencie przelewajacej sie wody...

Pytanie jest nastepujace.

Jak woda dostala sie do srodka?

Obejrzalem klape dookola i nie widze nic oczywistego...

Moze ktos mial podobny przypadek?

Jakies sugestie co mozna sprawdzic pod katem nieszczelnosci?

Z gory dzieki i pozdrawiam!

Posted

Wyjmij korki numer 44 to wodę z klapy wylejesz.

a9f0162c0f032.jpg

Posted

Wyjmij korki numer 44 to wodę z klapy wylejesz.

a9f0162c0f032.jpg

Wielkie dzieki za odpowiedz. Co prawda ten manewr z pozbyciem sie wody juz wczesniej zrobilem, ale zachodze w glowe skad sie ta woda tam wziela w pierwszej kolejnosci... dzis polewalem wszystko woda z butelki (od gory klapy i w boczki) i nie widze skad sie to wlewa do srodka... eh...

Posted

Nie masz może dziur pod tablicą po wkrętach ?

Posted (edited)

Nie masz może dziur pod tablicą po wkrętach ?

No 3 lata mam juz ten samochod i wody nigdy nie bylo... sprawdze pod tablica, na wszelki wypadek. Dzieki za sugestie.

Niecale 2 tygodnie temu mialem wymieniany silnik i ramie tylnej wycieraczki. Widzialem co mechanik robil i jakos ciezko mi uwierzyc ze woda w klapie moze byc jakos powiazana z ta niedawna naprawa...

Dzis po poludniu 'zabawa' z wezem z woda... zobacze czy uda mi sie dowiedziec gdzie jest przeciek...

Update:

Intensywne polewanie woda z weza oraz uzywanie spryskiwacza i wycieraczki nie przynioslo odpowiedzi...

Pozostaje czekac na nastepna wycieczke przy oberwaniu chmury i kolejne sprawdzanie...

Edited by ANGEL82
Posted

Kiedyś wypryskując letni płyn przy pomocy tylnej wycieraczki i spryskiwacza zalałem w środku klapę. Pojedyncze pryskanie nie powodowało "powodzi". Co ciekawe z deszczem i myjkami ciśnieniowymi nigdy nie było problemów i dalej nie ma (zawsze sucho). Miałem kiedyś zmienianą tylną szybę, czy miało to jakiś wpływ - nie wiem.

Interesujący przypadek, pisz jak odkryjesz powód.

Posted

Zdejmij plastik zakrywający i użyj spryskiwacza tylnej szyby. Być może masz pęknięty wężyk lub uszkodzony silniczek, który płyn zamiast na szybę puszcza w klapę.