Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Awaria 2.0 tfsi CDNB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy i koleżanki ,jako że moje doświadczenie z samochodami polega głownie na kierowaniu nimi to mam nadzieje że ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów mi pomoże .Dzisiaj rano żona poszła do garażu samochód (A5 silnik CDNB przebieg 254 tys) tylko zagrzechotał i nie odpalił ,więc wiadomo wsiadła do mojego i pojechała do pracy :-).Poszedłem do garazu wciskam kluczyk a on nic tak jak by sie rozrusznik zablokował no wiec włączyłem bieg i próbuję go popchnąć ,do przodu nie idzie do tyłu tylko trochę i stop .Tak sobie myślę coś silnik blokuje a ze miałem dzień wolny to zacząłem rozbierać .Zajęło mi to połowę dnia ale sie okazało że rozrzad przeskoczył ,a jak przeskoczył to poszukałem jakichś zdjęć na necie i ustawić postanowiłem (i tak zepsuty więc nic do stracenia nie miałem) przyznam że bez blokad i z kompletem narzedzi z marketu nie jest to sprawa prosta.no ale koniec końców jakoś to ustawiłem .Chcąc sprawdzić czy wszystko ok niestety okazało się że i tak nie da się wałem obrócić .I teraz najważniejsze pytanie dlaczego dalej coś blokuje i po drugie co było przyczyną przeskoczenia ?? Tak mi się wydaje że napinacz mam mocno wysunięty ale nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć więc załączam zdjęcie jak to u mnie ( mojej żony :-)) wygląda.Z góry dziękuję za porady i sugestie

snzcp0.jpg

Edytowane przez iwan997

Opublikowano

254k km?

To jakiś rocznik 2008? I rozrząd nigdy nie był ruszany?

Opublikowano

Jak założyłeś z powrotem łańcuch to wiadomo że ciężko obrócić jak zawory są pokrzywione. CDNB to silnik kolizyjny...zostaje Ci mechanik i ściagnięcie głowicy albo zabawa samemu :> Ciekawe co tam znajdziesz. Keep us posted!

Opublikowano
  • Autor

2llk2ag.jpg

No to myślę że już dalej nie muszę rozbierać :-)

254k km?

To jakiś rocznik 2008? I rozrząd nigdy nie był ruszany?

Rocznik 2011 ,wszystko w rozrządzie oryginalne (niewymieniane od nowości) tylko materiały ekspoloatacyjne wymieniałem.

Edytowane przez iwan997

Opublikowano

Napinacz jest sporo wysunięty, łańcuch musiał się nieźle wyciągnąć.

W tych silnikach profilaktycznie w okolicach 200k km trzeba się interesować rozrządem.

Opublikowano
  • Autor

Jak na razie silnik wywalony z auta ,Audi czeka na prezent od sw mikołaja.Jak podczas wkładania silnika radzicie sobie z rozrusznikiem ?I jeszcze jedno jak silnik z tak wyciągniętym łańcuchem pracował normalnie ?

Przeglądałem dzisiaj ofertę tłoków do CDN czy ktoś wstawiał tłoki MAHLE a jeśli tak czy problem spalania oleju zniknął ?Swoją drogą nie mam pojęcia skąd biorą się "kosmiczne " ceny za naprawę tych silników skoro nowy rozrząd (z ASO) tloki pierścienie uszczeliki itp to wydatek ok 5 tys zł.

Edytowane przez iwan997