Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wymiana termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymiana banalna przy okazji zmień płyn bo stary i tak musisz spuścić

Opublikowano

jak 75 to dobra cena za Wahlera takze bierz i powodzenia

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ja juz mam oryginalny termostat (ostatecznie kosztowal z uszczelka 117zl), 3 litry plynu G12++ i dobre checi. Poczekam az sie troszke ociepli i na dniach wezme sie za wymiane.

Dzieki wszystkim za dobre rady:) Zdam relacje, czy jest jakas roznica po wymianie.[br]Dopisany: 08 Styczeń 2009, 22:46_________________________________________________Wtam

Termostat zmieniony, fotek niestety nie bedzie. Nie bedzie dlatego, ze mam ostatnio tyle pracy, iz zdecydowalem sie na wymiane w warsztacie.

Operacja ze sprawdzeniem i powolnym nagrzewaniem auta zajela 1h10m.

Wiec termostat jest stojac przed autem po prawej stronie. Odkrecamy jedna srube od poprzeczki, ktora przeszkadza i dwie od termostatu.

Po wymianie termostatu i uszczelki i skreceniu wszystkiego uklad zalany zostal nowa mieszanina G12++ i wody destylowanej, pozniej chwilke pompowany byl przewod gorny od chlodnicy. Po tym gdy w uklad weszlo juz kilka litrow plynu sciagnnieta zostala harmonijka na podszybiu, obsuniety lekko lewy przewod, wykrecony zostal korek do nalewania i tu mala modyfikacja - mechanik wzial szmatke, dosc spora, przytkal otwor wlewowy i wlozyl tam koncowke pistoletu ze sprezonym powietrzem. Po kilku psiknieciach na podszybiu z dziurki w wezu przestalo leciec powietrze, a zaczal leciec, a wlasciwie sikac sam plyn. W tym tez momencie nasunelismy waz i ta czesc odpowietrzenia zakonczylismy. Odpalilismy auto z ustawieniem HI na klimatroniku, plynu wcale juz nie ubywalo podczas pracy silnika. Gdy termostat sie otworzyl ubylo okolo 100-150ml plynu. I tyle. 1 mala dolewka i juz nie bylo problemu.

Temperatura na zegarach to teraz caly czas 90stC. Na klimatroniku pod kodem 49 temp okolo 93stC, a podczas stania w korku na wolnych obrotach i bez jazdy 94-95.

Auto jezdzi troche inaczej - mam automat i zmiany biegow sa teraz mniej wyczuwalne.

Koszt calkowity: termostat ori z uszczelka - ok 120zl, 3l plynu G12++ 60zl, woda destylowana ok 5zl za 5l (2l zostalo do zelazka dla zony:)). Wymiana w dobrym jak na Zgorzelec warsztacie 80zl. Lacznie: 265zl.

Ogolnie mozna to zrobic samemu bez zadnej filozofii. Ja przekalkulowalem i doszedlem do wniosku, ze bardziej oplaca mi sie to zlecic komus, niz zrobic samemu - w tym czasie moglem wykonac kilka innych zaleglych prac.

Pozdrawiam

Piotr