Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Muli na "zimnym"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent: A4, b6, 1.8T, przebieg 290tyś km

Co się dzieje:

ok 15-20km muszę przejechać aby silnik przestał mulić i spalanie (ok 10-11L) zeszło do normalnego spalania (7-8L) według wskazań komputera na wyświetlaczu. Nie ma różnicy czy to LPG czy PB95/98

Brak nowych błędów na ECU (pomijam błąd kata - nie ma go)

Turbo po regeneracji (w wakacje) - sprawdzałem, po "zatkaniu" i "odetkaniu" auta, ładuje tak samo. Takie samo ciśnienie jest we wszystkich sytuacjach

Kata nie ma - down pipe by Gregor

Cewki z akcji serwisowej, pompa paliwa też, mają ok 20tyś km

świece nie są nowe - ale raczej bym wykluczył, bo silnik osiąga temperaturę 90st na wskazówkach po 5km... Więc świece pewnie już osiągałyby swoją temp.

Pali od strzała (bez różnicy czy zimny czy ciepły)

----------------------

Moje pytanie, czy w 1.8T jest coś takiego co odpowiada za recyrkulacje spalin - może to się przycina i dlatego ?

Opublikowano

Ogólnie masz tzw.ssanie, później sai czyli to dodatkowe grzanie katalizatora.

Może po spadku temperatury u Ciebie wystąpił ten objaw. Ale ogólnie on odzwierciedla się głośną pracą a nie spadkiem mocy.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

U mnie nie ma spadku temperatury, ja mówię o odpaleniu auta po nocy...

Na ssaniu chodzi przez ok 1-2 minuty, to ok 1200obr, potem schodzi płynnie przez 10s na te 780 obr i jest ok - normalna procedura

Ale jak jadę w trasie (nasza kochana gierkówka) i już widzę 90st na blacie, LPG przerzucił się już przy 55st (tak mam ustawione) jest wszystko OK, ja mu w gaz a on kiepsko idzie - nie ma uczucia wgniatania w siedzenie, natomiast jak przejadę 20km jeszcze to w tedy już jest to uczucie wgniatania w siedzenie. To takie uczucie jakby silnik był trzymany przez coś... jakby katalizator był zabity - ale przecież go osobiście wycinałem xD

Jedynie co mi teraz do głowy przychodzi to jakiś zaworek recyrkulacji spalin - może za dużo spalin wraca i jest słaby(brak tlenu)

albo jest opcja druga, moja sonda nr2, ostatnio świruje, są błędy o jej chwilowej przerwie - ale podobno 2 sonda nie wpływa na moc silnika ???

Ktoś ma jakieś pomysły ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

PODBIJAM -> nowe fakty ;-)

Wymiana filtrów -> uspokoiło się ale były dodatnie temperatury, teraz znowu minusowe i temat powrócił jak bumerang, ale złapałem "chochlika" na gorącym uczynku... ;-)
http://vaglog.pl/log-002_003_115_vgj9F.html
mój dłuuuuugi log z jednego jednolitego przejazdu - (trasa na terenie płaskim, DK1 / Częstochowa) obciążenie robiłem głównie na 5 biegu(ostatnim)

proszę porównać fakty z czasów:
ok: 55-65s -> turbina ma dziurę (ciśnienie 1,3)
ok: 298-308s -> turbina działa prawidłowo (ciśnienie 1,9)

PYTANIE:  dlaczego tak się dzieje i co sprawdzić ?

Tak się dzieje od jakiegoś czasu. Co lepsze log robiony już po zagrzaniu (jazda ok 10km), potem coś mnie podkusiło zrobić loga i ustawiłem takie kanały na pierwszy strzał ;-) 

Czyli ok 15km jest dziura w doładowaniu, potem nagle dostaje samoczynnego uzdrowienia.

PS: Turbina była na regeneracji ok 7 miesięcy temu i wszystko działało prawidłowo. KATa nie ma. Log na LPG.

Edytowane przez ExeQtoR