ml0dy Opublikowano 24 Lutego 2007 Opublikowano 24 Lutego 2007 Witam, W listopadzie zalozylem instalacje LPG do momentu kiedy nie mialem gazu audi a4 bralo max 100ml oleju na 10tys km po zalozeniu LPG zuzycie oleju spadlo do 300 ml na 1000 km czy to normalne chyba raczej nie co moglo sie uszkodzic ?? ze tak szybko ucieka olej
wiki Opublikowano 24 Lutego 2007 Opublikowano 24 Lutego 2007 spadlo do 300 ml witam rodaka raczej podniosło się a nie masz nigdzie wycieku ?, generalnie gaz jest suchy i bardziej dewastuje silnik od benzyny no ale w tak krótkim czasie hmmm - możliwe, jak nie ma wycieku nigdzie no to jest spalany, zbadaj ciśnienie w cylindrach jak słabe to pierścienie do wymiany i niech zrobią próbę olejową (zalewanie cylindra olejem i pomiar)
Gość spedyt Opublikowano 25 Lutego 2007 Opublikowano 25 Lutego 2007 W każdym silniku następuje spływanie niespalonej benzyny do miski olejowej co powoduje że można niezauważyć faktycznego spalania oleju, po przejściu na zasilanie LPG tej benzyny mniej ścieka do miski i dlatego zauwazyłeś zwiększone zużycie oleju. Reasumując oleju spala tyle samo
paplanski Opublikowano 25 Lutego 2007 Opublikowano 25 Lutego 2007 Jak byś dalej miał problem ze zwiekszonym zużyciem oliwy to polecam olej castrol magnatec 10w-40 najlepiej kupiony za granicą. Mi na 11 tyś wziął 1.1 oleju mobil s czyli pólsyntetyka a zuużycie castrola było nieiwelkie z max do mini podczas 10tyś. km.
ml0dy Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Opublikowano 25 Lutego 2007 teraz mam zalany mobil 10w40 jak przy wymianie oleju zalal bym castrol magnatec 10w40 to nic sie nie stanie ;-)
jimbo22 Opublikowano 25 Lutego 2007 Opublikowano 25 Lutego 2007 W każdym silniku następuje spływanie niespalonej benzyny do miski olejowej co powoduje że można niezauważyć faktycznego spalania oleju, po przejściu na zasilanie LPG tej benzyny mniej ścieka do miski i dlatego zauwazyłeś zwiększone zużycie oleju.Reasumując oleju spala tyle samo dokladnie... dodam jeszcze ze benzyna niespalona w oleju ma miejsce w wiekoszsci przy zimnym silniku... dlatego np. czeste sa przypadki, ze smigajac po miescie ubytki sa minimalne... po wyjechaniu na trase, gdzie silnik pracuje w optymalnych warunkach i ta benzyna z zimnych rozruchow odparowuje, okazuje sie ze wpierdziela po trasie 1l oleju i jest czesto lament... a to nie tak dokonca prawda... mi np. w GSI w miescie troche nawet przybywalo oleju... bo dochodzilo do niego paliwo, a jako tako sam sie nie palil... (czuc to "nosowo" nawet, jak sie bagnet powacha) na szczescie ja wiekszosc trasy robie:) gdziesz czytalem raport shella na ten etmat... generalnie statystycznie zdecydowana wiekszosc kierowcow robi odcinki <10 km... i shell kierowcom jezdzacym glownie w taki sposob zaleca wymiane oleju czesciej niz podaje producent, wlasnie ze wzgledu na czesta degradacje jego wlasciwosci przez rozcienczenie paliwem... takze objaw calkiem normalny i nie ma co panikowac... np. obecne 1.8T pali mi 1l oleju na ok. 3 tys km:) olej niezbyt tani - Mobil 1 5w/50 ale nie ma tragedii z tą konsumcją...
Gość spedyt Opublikowano 25 Lutego 2007 Opublikowano 25 Lutego 2007 teraz mam zalany mobil 10w40 jak przy wymianie oleju zalal bym castrol magnatec 10w40 to nic sie nie stanie Nic się nie stanie, to takie same oleje tzn półsyntetyki.
ml0dy Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Opublikowano 25 Lutego 2007 W każdym silniku następuje spływanie niespalonej benzyny do miski olejowej co powoduje że można niezauważyć faktycznego spalania oleju, po przejściu na zasilanie LPG tej benzyny mniej ścieka do miski i dlatego zauwazyłeś zwiększone zużycie oleju.Reasumując oleju spala tyle samo Moze i spala tyle samo ale nie pokoi mnie ubytek oleju na bagnecie
paplanski Opublikowano 25 Lutego 2007 Opublikowano 25 Lutego 2007 Czyli co jak ma sie gaz to może oleju przybywać????? Onj cos tu chyba jest nie tak..........
jimbo22 Opublikowano 25 Lutego 2007 Opublikowano 25 Lutego 2007 Czyli co jak ma sie gaz to może oleju przybywać?????Onj cos tu chyba jest nie tak.......... uoj a skad takie dziwne wnioski po przeczytaniu powyzszego?? wlasnie przy gazie mniej sie miesza paliwa z olejem i widac bardziej "faktyczne" zuzycie... dla zainteresowanych ktorzy obserwuja opisywane objawy - np. wystarczy powachac bagnet... paliwo czuc w oleju:)
paplanski Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 mi np. w GSI w miescie troche nawet przybywalo oleju... ??????????
Gość spedyt Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 w miescie troche nawet przybywalo oleju Na gazie czy Pb?
paplanski Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 Ja cytowałem kolegę jimbo 22 ale troche niezdarnie mi to wyszło. mi np. w GSI w miescie troche nawet przybywalo oleju... bo dochodzilo do niego paliwo, a jako tako sam sie nie palil... (czuc to "nosowo" nawet, jak sie bagnet powacha) na szczescie ja wiekszosc trasy robie:)
ml0dy Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Opublikowano 26 Marca 2007 wszystko jasne padła uszczelka pod chłodnicą oleju koszt 15 zł i stąd też się olej wypływał
Gość spedyt Opublikowano 26 Marca 2007 Opublikowano 26 Marca 2007 wszystko jasne padła uszczelka pod chłodnicą oleju koszt 15 zł i stąd też się olej wypływał To dobrze że nic poważniejszego
Rekomendowane odpowiedzi