Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Prośba o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dawka paliwa, czujniki temp. , korekcje , regulacja przez n108 - Dobrze

kierownice w turbinie trochę się już przycinają ... przegoń auto

przepływka powyżej 3900 obr obcina dawkę - zmieniać filtr powietrza na czas i będzie dobrze ;)

kąt wtrysku lekko przestawiony, ale ja bym tego nie ruszał

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Filtry wymienione , autko kilka razy przegoniłem, może trzeba bedzie pomyśleć o czyszczeniu kierownic ? silnik chodził trochę na walniętym termostacie i był niedogrzany , zrobiłem logi bo mam kilka dziwnych zjawisk, pierwsze lekkie kopcenie na wolnych obrotach i spaliny walą jak od starta 200 , następne na około 2500-3000 obrotach na postoju zaczyna sie zadymka i przerywanie silnika dymek nie jest ciemny , raczej jasny no i śmierdzi jak opis wyżej po przejściu w górę obrotów dymienie i przerywanie ginie , podobnie jest w czesie jazdy jak zchodzi z obrotów przy 2500-3000 jest dymek (wszystko na biegu ale gaz zero) i jeszcze jedno , przy odpalaniu rano jest nierówna praca przez parę sekund czym chłodniej tym zjawisko się nasila , nie wiem czy to paliwo sie cofa czy sterowanie coś szwankuje.

Prosze o pomoc.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zajrzyj do świeczek,może któraś nie grzeje i stąd nierówna praca przy odpalaniu :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Świeczki są ok. spr. na amperomierzu , ale nie wykręcałem , była zmieniana jedna może ma inne parametry może nagrzewa sie inaczej, wiem że powinno sie wymienić wszystkie :> ale nawet jak była spalona jedna silnik tego nie odczuwał , fakt że było cieplej, wydaje mi sie że paliwko robi cofkę , tylko jak to spr. jak przewody są czarne?

Opublikowano

jaro333, czy temu kopceniu towarzyszy coś jeszcze ? czy silnik pracuje jakby na 3 gary ?

Opublikowano
  • Autor

Tego nie wiem , na postoju dymienie jest tylko w tym przedziale obrotów , efekt jest przy tych obratach taki jakby palił na trzech -faktycznie, albo mieszanka paliwo powietrze była zaburzona.

Opublikowano

albo mieszanka paliwo powietrze była zaburzona.

to jest diesel ... nie ma czegoś takiego :P mało paliwa, będzie muł, dużo paliwa będzie kopcił - to wszystko

możliwe, że zacina się zawór regulujący ciśnienie oleju i podparło zawory w silniku

Opublikowano
  • Autor

Podczas jazdy kopci tylko jak schodzi z obrotów około 2500-3000 , czyli zjawisko występuje przy nie obciążonym silniku jak przyspiesza dymienie nie występuje , masz na myśli coś jak podwieszanie szklanek?

A maje logi są ok. czy coś kombinować?[br]Dopisany: 03 Styczeń 2009, 19:54_________________________________________________Witam.

A ten zawór ciśnienia oleju to gdzie jest , da sie go naprawić , wykręcić bez rozbierania silnika?

Prosze raz jeszcze sprawdzić moje logi , może te kopcenie to jest od czagoś innego .

Dzięki.

Pozdrawiam.

Jarek

Opublikowano

Na logach nie widać ,żeby coś powodowało to kopcenie :rolleyes:

zawór jest w pompie oleju i trzeba wymieniać całą pompę , on sam jest nie wymienialny

Opublikowano
  • Autor

Temat kopcenia przy tych obrotach chyba zostawię , ale martwią mnie te spaliny ich zapach , co jest odpowiedzalne za to ? poza tym coś przy odpalaniu jest nierówna praca i falowanie obrotów , może jest to związane z tymi spalinami , i z sterowaniem pomy? a może najnormalniej zchodzi paliwo z układu , jeżeli tak to prosze o podpowiedz od czego mam zacząć.

Dzięki .

Jarek

Opublikowano

martwi Cię ich zapach ?? skoro podpiera zawory to paliwo się nie spala tak jak ma ...

poza tym coś przy odpalaniu jest nierówna praca i falowanie obrotów

dzieje się to na zimnym, czy ciepłym silniku ? świece są sprawne ?

Opublikowano
  • Autor

Na zimnym silniku bardzo mocno , na ciepłym mniej ale też to występuje.Świece sprawdzałem i miernikiem i na przewód , ale bez wykręcania. Tak zapach mnie martwi nie podczas jazdy :> ale jak wjadę do garażu , to komora gazowa. Poza tym coś jest przyczyną tego zasmradzania i kopcenia i chcem cos z tym zrobić. :mysli: Może tak być zapach to niespalone do końca paliwo i dym jasny , czyli coś z nidopalonym paliwam , tylko czy napewno to szklanki lub zaworek. Co proponujesz spr. i jak? Olej 10w Castrol magnatec.

Dzięki

pozdro

Jarek

Opublikowano

ja nie widzę jak on chodzi ... jeżeli podeprze zawory to chodzi jakby na 2 gary i strasznie kopci

płynu chłodniczego nie ubywa ? oleju nie bierze ? smród jest zawsze , u mnie też :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Jeździłem dieslami , walenie jest ale w tym jest mocne , mam go 2 miesiące , płynu drastycznie nie ubywa , oleju trochę połknie jak to silnik na 1000km.-około 200ml. ,na obrotach około 1000 przerywania nie ma jest tylko lekkie dymienie , ale własnie przy około 2700 jest nierówna praca i obłok, ale fakt można z tym jeżdzić, jeżeli logi nic nie pokazuja strasznego to ....

A możesz podpowiedzieć jak wyczaić czy paliwo sie cofa z pompy bo jak postoi 24 h to przy odpalaniu mocno go żuca jak około 12 nawet jak jest zimniej to jest prawie dobrze trochę pofalują obroty 850 -1000 i po paru sekundach jest ok.

Dzięki.

Pozdrawiam

Jarek

Opublikowano

Witam.

Jeździłem dieslami , walenie jest ale w tym jest mocne , mam go 2 miesiące , płynu drastycznie nie ubywa , oleju trochę połknie jak to silnik na 1000km.-około 200ml. ,

to wychodzi 2l na 10 000km :gwizdanie:

jeszcze pytanie takie ...sprawdzałeś czy na świecach pojawia się napięcie :?:

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Tak napiątko sprawdzone na każdej wtyczce , jest ok, a olej to turbina mi wypija , ale to narazie pomijam w remontach.

Będę teraz walczył z falowaniem obrotów przy odpalaniu rano , albo paliwo zchodzi , albo sterowanie , macie jakieś pomysły i porady, chetnie zkorzystam z dobrych rad.

Pozdro.

Opublikowano

czujniki temp. są ok ... skoro świeczki też są dobre to możesz sprawdzić n109 ( styk na konektorku )

zloguj na zimnym silniku statycznie 001, 004 i 007

Opublikowano
  • Autor

Oto moje logi na zimnym siliniku przy odpalaniu.

001

001fj9.th.jpg

004

004ob2.th.jpg

007

007dw7.th.jpg

[br]Dopisany: 11 Styczeń 2009, 17:44_________________________________________________Logi na zimnym silniku druga seria.

001

001vd9.th.jpg

004

004va5.th.jpg

007

007qj6.th.jpg

[br]Dopisany: 11 Styczeń 2009, 22:17_________________________________________________Proszę o szybką analizę. Pozdrawiam.[br]Dopisany: 11 Styczeń 2009, 22:18_________________________________________________Pozdrawiam!

Opublikowano

hmm a może po prostu obroty lekko falują, ponieważ alternator jest obciążony ... ECU załącza świece i je rozłącza , więc i altek zostaje chwilowo obciążony ...

nie słyszysz przekaźnika żadnego ? możesz w adaptacjach lekko podnieść obroty, u mnie wiele to poprawiło