Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalanie oleju 1.6 ANA - 0.5 l / 100 km...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam problem z nadmiernym zużywaniem oleju przez moje a4 b5 1.6 ANA...

Ogólnie zaczęło się w sobotę kiedy zaświeciła mi się kontrolka oleju... okazało się, że jest minimum. Wlałem około litr, była pełna miarka na bagnecie. Od tego czasu zrobiłem 100 km a na bagnecie lekko ponad połowa... auto ma teoretycznie przejechane 250 tys. km (mam niemieckie wydruki).

Poniżej załączam film jak dymi z korka wlewu oleju na zgaszonym silniku po jeździe...

I zdjęcia po ściągnięciu pokrywy...

https://zapodaj.net/2a29f46c54811.jpg.html

https://zapodaj.net/a8e69bbd5c27f.jpg.html

https://zapodaj.net/3c3c749d7ffd7.jpg.html

https://zapodaj.net/32ba3dff1416b.jpg.html

Co byście obstawiali ? Mechanik u którego byłem od razu po tym jak brakło oleju zajrzał na kanale pod spód i twierdzi że nie widać wycieków. Dodam, że auto normalnie dymi, nie na niebiesko. Szykować się na remont ? 

Opublikowano

Jak pali takie ilości oleju to prawdopodobnie czeka Cię remont.

Podjedź na analizator spalin.

Od jakiego stanu licznika użytkujesz i na jakim oleju ?.

Opublikowano

Gdzieś olej musi znikać. Co masz na myśli dymi "normalnie" ? chodzi ci że dymi na biało przy niskich temperaturach ? to wtedy normalnie. To jest prosty silnik więc i pewnie problem jest prosty. Dziwne jest że nie ma wycieków, to dość sporo 0.5l oleju/100km. Albo padła ci kolego uszczelka pod głowicą albo masz pierścienie zajechane. Sprawdź kompresję jaką masz. Aha i jeszcze jedno, w jakim stanie płyn chłodniczy ?  jest czysty ? musisz często dolewać ? 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. 

Auto mam od września 2016. Od tego czasu zrobiłem jakieś 3 do 4 tys km. Nie było problemów. Pali 8.5 l benzyny na 100 km przy obecnych temperaturach na niedługich odcinkach. Do pracy miałem 9 km,  teraz 4.5. Pod korkiem robi sie masło ale możliwe że to przez niedogrzanie. 

Jeśli chodzi o dymienie to jest ti raczej biało przezroczysty dym przy obecnych niskich temperaturach. Jak kupiłem i było jeszcze ciepło był całkiem niewidoczny. 

Płyn chłodniczy lekko ubywa, jakies 0.5 cm na ponad 1000 km. Jest czysty. 

Jeżdżę raczej ekonomicznie i spokojnie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mr-honest napisał:

Dzięki za odpowiedzi. 

Auto mam od września 2016. Od tego czasu zrobiłem jakieś 3 do 4 tys km. Nie było problemów. Pali 8.5 l benzyny na 100 km przy obecnych temperaturach na niedługich odcinkach. Do pracy miałem 9 km,  teraz 4.5. Pod korkiem robi sie masło ale możliwe że to przez niedogrzanie. 

Jeśli chodzi o dymienie to jest ti raczej biało przezroczysty dym przy obecnych niskich temperaturach. Jak kupiłem i było jeszcze ciepło był całkiem niewidoczny. 

Płyn chłodniczy lekko ubywa, jakies 0.5 cm na ponad 1000 km. Jest czysty. 

Jeżdżę raczej ekonomicznie i spokojnie. 

Tak, masz rację masło pod korkiem to objawy krótkich dystansów jazdy samochodem (niedogrzanie silnika). Hmmm.. dobra dymienie mamy z głowy, płyn czysty okej, ubywa 0.5 cm na 1000 km mam podobnie może trochę mniej ale to jest okej auto ma swoje lata więc troszkę pobrać może. Kolejna sprawa już z olejem ten dymek z korka, moim zdaniem są to albo uszczelniacze zaworowe albo pierścienie. Zrób próbę olejową żeby wykluczyć pierścienie. Jeśli po próbie olejowej ciśnienie w cylindrach się nie zmieni to nie będzie wina pierścieni. Jeśli jest to wina uszczelniaczy zaworów to olej może przedostawać się do komory spalania i stąd ten dym spod korka wlewu oleju. Ewentualnie może pękła uszczelka pod głowicą ale to trzeba by rozebrać i wtedy będzie wszystko na tacy.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. 

Muszę się umówić z mechanikiem na konkretne oględziny. Czyli chyba czarny scenariusz się zapowiada ? jedyny plus taki ze przy remoncie wymienię od razu rozrząd...  

Edytowane przez mr-honest

Opublikowano

A olej kiedy zmieniałeś ?.

Jaki kolor oleju na bagnecie ?.

Te silniki serwisy niemieckie zalewają 10W40 LM z beczki, olej znika szybko jak nie utrzymuje się poziomu pod max., nawet 1,7 - 2 litry na 10 tys.km.

A handlarze dolewają do oleju specjalne zagęszczacze, olej ma lepkość ok. 20W70.

Dobrze, że czujnik poziomu oleju zadziałał.

Opublikowano
  • Autor

Olej wymienialem od razu po zakupie. Mobil 1 10w40. Aktualnie kolor całkiem czarny. 

Ogólnie co mnie zastanowiło mechanik powiedział ze w silniku woda była i ze mozliwe ze dlugo stał... Sam już nie wiem. 

Mówiąc te silniki masz na myśli ogólnie 1.6 czy te o kodzie ANA? 

Edytowane przez mr-honest