Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zapach benzyny pod korkiem oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko,

Panie i Panowie mam pytanie czy jest to normalne, że korek od wlewu oleju ma zapach benzyny? Olej wymieniałem na nowy (Mobil 1 5w30) do tego wszystkie filtry. Wczoraj sprawdzałem poziom (zrobiłem około 1 000km) i wszystko jest ok, jednak po odkręceniu korka czuć na nim zapach benzyny. Nie odczuwam żadnych negatywnych efektów w samej jeździe, jednak czy to może być początek większego problemu?

Opublikowano

A sam olej jak pachnie?

Gdyby przybywalo oleju i pachniało bezyna to pierścienie sie kończą, a tak to może dopiero początek problemu. 

Monitoruj stan oleju.

Opublikowano

Dogrzewasz silnik podczas jazdy czy raczej krotkie dystanse?

Opublikowano
  • Autor

Oleju nie przybywa (wręcz przeciwnie bo po 1 000 kilometrów troszeczkę spadło). Silnik dogrzewany, jak już jadę to raczej zrobię minimum 20 kilometrów (jak się dogrzeje to również lubię wskoczyć na wyższe obroty :D). W przyszłym tygodniu będę u mechanika to podpytam o ten problem. Zasugerować mu może sprawdzenie konkretnych elementów?

Opublikowano

hmm no generalnie w silnikach benzynowych dochodzi do rozcienczania oleju paliwem tylko sa to bardzo male ilosci wynika to  z konstrukcji

1l na 1000km to jeszcze miesci sie w normie wg. instrukcji

sprobuj przyuwazyc czy zrobil sie rzadszy ten twoj olej, moze tak jak kolega wyzej pisal zrobilo ci sie luzno na pierscieniach tlokowych

Opublikowano
  • Autor

Jednak jest to najprawdopodobniej wina zbyt krótkich odległości. Ostatnio miałem okazję pojechać trochę dalej i problem z głowy. Jeżdżąc po mieście czuć było zapach benzyny na korku oraz na pojawiał się na nim osad (taka żółtawa maź). Przegoniłem auto do rodzinki (230 kilometrów) i korek czysty :) 

Opublikowano

Potwierdzam tez mam czasami zapach benzyny pod korkiem oleju , robie czesto trasy 10-12km i tak czuc z pod korka a przy mrozach jest to bardziej odczuwalne w dluzszej trasie tego efektu nie ma , chociaz maz mi sie nie robi np

Wysłane z mojego LG-G3 przy użyciu Tapatalka