KamilGTR Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 Witam Audi maniaków mam dwa problemy pierwszy to temperatura auta 88*C na liczniku jak i na klimatroniku. Druga dzisiaj będąc na kanale na osłonie silnika zauważyłem krople płyny chłodzeniczego i jak się okazało było go poniżej minimum. Proszę o jakieś wskazówki co i jak. Każda diagnoza potrzeba zanim udam się do jakiegoś mechanika. Pozdrawiam
kaczorvw Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 A to te 88 stopni to źle czy co ? A jeśli nie zdejmiesz osłony to się nie dowiesz skąd leci - z 10 punktów na szybko można wymyślić, wylosujesz sobie.
Arek8888 Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 U mnie po rozgrzaniu silnika klimatronik najczęściej pokazuje 87 stopni, czasem dochodzi do 88, a baaardzo sporadycznie do 89. Nigdy 90, to normalne.
kaczorvw Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 Bo katalogowa temperatura otwarcia termostatu to w dieslu 87 stopni ? Nie rozumiem problemu.
KamilGTR Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Opublikowano 11 Lutego 2017 No i mam jasne że nic się nie dzieje mając te 88*C, samochód mam 5 miesięcy a we wszystkich poprzednich kreska ładnie znajdowała się na 90*C. A osłonę napewno zdejmę tylko już dziś na to czasu nie było a orientacyjnie zawsze komuś się coś takiego przydarzyło i mógłby mnie naprowadzić..
Arek8888 Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 Gdyby auto nie dogrzewało Ci się do tych 88 stopni lub osiągałoby tą temperaturę bardzo długo, lub gdyby temperatura zmieniała się w trakcie jazdy (np. z 88 na 60 stopni bez powodu) to wtedy mógłbyś obwiniać termostat. Ale skoro utrzymuje się cały czas jednostajna temperatura to tak ma być. Co do ubytku płynu chłodniczego to proponuję na początek zdjąć obudowę i podłożyć pod auto arkusz kartonu, to pozwoli orientacyjnie określić miejsce, z którego kapie płyn.
Rekomendowane odpowiedzi