Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana sprzęgła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapowierzyła się pompka - wysprzeglik, miałem to samo , poprawione przedwczoraj. Jedź, mój też słuchał i stwierdził, że od tego jest gwarancja, po odpowietrzeniu stuki ustały a i sprzęgło o wiele precyzyjniej działa.

Opublikowano

Miałeś takie same objawy ? że przy rozgrzanym silniku jak nacisnąłeś na sprzęło to były stuki ?

Opublikowano

Tak, napisałem przecież. 

Opublikowano

Akro, jak mechanik ma pojęcie to przy ściągnięciu sprzęgła oceni dwumase, ja u Siebie zmieniałem samo sprzęgło bo mechanik powiedział, że dwumasa jest w idealnym stanie, jeżdżę do dziś.

Jak Ci sprzęgło łapie już u samej góry tzn, że trzeba go zmienić. Nie czekaj aż będzie się ślizgało bo złapie Cię na drodze i dalej nie pojedziesz.

Zmień cały komplet sprzęgła a mechanikowi powiedz, żeby ocenił dwumase przy okazji czy jest do wymiany czy nie.

Edytowane przez k232

Opublikowano
Godzinę temu, k232 napisał:

Jak Ci sprzęgło łapie już u samej góry tzn, że trzeba go zmienić.

A nie prawda, dopóki sie nie ślizga wsio jest ok. Sprzeglo nie zużywa się rowniez zero-jedynkowo, tylko zacznie sie od lekkiego podslizgiwania przy duzym obciazeniu a pozniej stopniowo coraz bardziej bedzie sie slizgac wiec nie ma obawy o to, że sie stanie na trasie. 

Edytowane przez uszol

Opublikowano
  • Autor

tez tak myslalem ostatnio, w koncu na razie zostawie temat w spokoju jak zauwaze sie konkretnie bedzie zauważalne ślizganie to przystąpię do wymiany, bo czytalem ze te modele tak maja i nawet czasami po krotkim czasie po wymianie tak samo puszcza sprzeglo 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 23/02/2017 o 05:21, rade napisał:

Jak Ci się zacznie ślizgać sprzęgło przy dynamicznej zmianie biegów to będzie ten moment żeby wymienić. I tak jak koledzy pisali najlepiej komplet : tarcza, docisk, dwumas, łożysko oporowe i ewentualnie wysprzeglik. Koszt w sumie 2100 + robota

Ile?????? Co Ty panie z platyny tego dwumasa zamawiałeś czy co ? Koszt kompletnego sprzegła to cena 1400 zeta plus robocizna nie wiem ile. Kazdy ma swojego mechanika..

Opublikowano
Dnia 2/28/2017 o 15:25, azrael napisał:

To nie diesel, żeby rozwalić dwumasę przy 200-250k km :)  Kolega tracer123 twierdzi, że miał dwumas w niemal idealnym stanie, a zdaje się, że już dawno przekroczył 250.

Dwumas ALT może dużo wytrzymać. To ten sam, którym szarpie 1.8T, który jednak o wiele gwałtowniej nabiera mocy.

Stawiam że mam przebieg na poziomie 450kkm,  sprzęgło było zmienione, a dwumas był oryginalny. 

Jak ktoś chce to sprawdzić to zapraszam, dwumas czeka :D

Opublikowano
6 godzin temu, Henx29 napisał:

Ile?????? Co Ty panie z platyny tego dwumasa zamawiałeś czy co ? Koszt kompletnego sprzegła to cena 1400 zeta plus robocizna nie wiem ile. Kazdy ma swojego mechanika..

Może po jakichś dużych zniżkach 1400 , nawet na alledrogo jest drożej. 1800 sprzęgło z dwumasą i łożyskiem + 250 wysprzeglik. 

Opublikowano
47 minut temu, rade napisał:

Może po jakichś dużych zniżkach 1400 , nawet na alledrogo jest drożej. 1800 sprzęgło z dwumasą i łożyskiem + 250 wysprzeglik. 

Kolego komplet sprzęgła 1800 luk a 1516 sachs