Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Potencjometr przepustnicy 1.8 ADR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Czy te wartości są dobre?

Opublikowano

przepustnica wydaje się pracować dobrze. ale ujemny przepływ powietrza raczej dobry nie jest.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, koloboro napisał:

przepustnica wydaje się pracować dobrze. ale ujemny przepływ powietrza raczej dobry nie jest.

Czyli problem może leżeć po stronie przepływomierza? 

Opublikowano

jakieś błędy ecu rejestruje?

Opublikowano

Trzy sprawy mam. Po pierwsze czy sprawdzałeś szczelność evap i przewodu idącego do niego? Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś miał tak samo jak my i pomogło zaciśniecie przewodu do evap właśnie. Ja dzisiaj to u siebie sprawdzę.

Druga sprawa to ssanie które może mieć coś wspólnego z tematem. Jak to u Was wygląda? U mnie nawet zimą przy -20 po odpaleniu auta obroty momentalnie spadają na 850 (nie powoduje to żadnych szarpnięć, spadków mocy itp). Może przez sekundę czy dwie jest 1000 a może nawet nie. Czy aby to nie jest dziwne? Zawsze byłem przekonany, że chociaż przez tą minutę powinien pochodzić na tych 1200 i dopiero spaść do docelowych obrotów.

Trzecia która także w moim przypadku wskazuje na potencjometr przepustnicy to jazda na 1 biegu z małą prędkością. Jadąc powiedzmy do 2 tyś obr autem strasznie szarpie. Wystarczy minimalnie dodać albo ująć gazu i auto prawie staje dęba. Po prostu nie da się jechać płynnie na pierwszym biegu z małą prędkością chyba, ze jadę szybciej powiedzmy od 3 tyś w górę. Czy to normalne? Może mam wytarty potencjometr w zakresie 0-2000obr? Chyba w tym zakresie najczęściej pracuje przepustnica tak na chłopski rozum.

Edytowane przez Randor

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, koloboro napisał:

jakieś błędy ecu rejestruje?

Wczoraj mieć błąd 00561 mixture adaptation..

Co to jest ten evap? Randor u Ciebie przepływomierz, przepustnica albo gdzieś łapie lewe powietrze jak nie da się jechać.

Opublikowano

myślę, że trzeba zacząć od przepływomierza.

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, koloboro napisał:

myślę, że trzeba zacząć od przepływomierza.

Odepne teraz po 8 godzinnym postoju przepływomierz i zobaczę czy będzie ssanie.

Opublikowano

Evap to ten zaworek który cyka. Znajduje się na obudowie filtra powietrza. Często podobno od niego silnik łapie lewe powietrze.

Opublikowano
  • Autor

Jak ten evap ma działać poprawnie? On mi cyka co jakiś czas.

Opublikowano
  • Autor

Odpiąłem przeplywomierz, odpaliłem i auto zgasło co to oznacza?

Opublikowano

On ma cykać cały czas i to dość głośno wtedy pracuje prawidłowo ale to dalej nie znaczy, że trzyma jak należy. Trzeba zacisnąć porządnie lub zaślepić na chwilę wężyk który od niego idzie i patrzeć czy silnik zaczął lepiej pracować.

Edytowane przez Randor

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, Randor napisał:

On ma cykać cały czas i to dość głośno wtedy pracuje prawidłowo ale to dalej nie znaczy, że trzyma jak należy. Trzeba zacisnąć porządnie lub zaślepić na chwilę wężyk który od niego idzie i patrzeć czy silnik zaczął lepiej pracować.

Dobra wskazówka, a co z tym przepływomierzem jak auto zgasło po odpieciu kostki ?

Opublikowano

i wogóle nie chce odpalić?

Opublikowano
  • Autor

Odpalić odpalał ale dusił się i gasł. 

Ten evap u mnie cały czas cyka.

Opublikowano

Z tego co wiem auto bez przepływki powinno normalnie pracować. Ja jeździłem z odpiętą żeby sprawdzić czy to nie jej wina i auto zachowywało się bez zmian.

Opublikowano
  • Autor

Biorąc to na chłopski rozum, też na starej przepływce jeździłem kilka razy z odpiętą kostką i auto normalnie działało, czyli w takim przypadku przepływomierz dobry.

Jeżeli auto gaśnie to coś z przepływomierzem musi być nie tak.

Opublikowano

Nie czytałem całego tematu. Robiłeś logi? Jakie przepływy pokazuje przepływka? Pytanie tylko czy sam przepływ daje nam 100% pewności, że przepływka jest ok.

Opublikowano
  • Autor

http://vaglog.pl/log-002_004_005_iY98924.html

Akurat byłem zrobić statyczne.

Ale jednak coś z tym zaworkiem jest nie tak.

Sprawdzałem teraz i jak gazuję to zaworek nie działa, jak schodzi z obrotów też nie działa, obroty falują spadnie na 500 i ustabilizuje się na 900 to wtedy zaworek zaczyna działać.