Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Halogeny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Teraz mi się przypomniało, dzisiaj u nas jest mała mgła i podjezdzam pod sklep a jakiś kolo mnie się pyta czy to ja jestem kierowca tego audi, no to mówie, ze tak a on mi mówi, ze jazda na halogenach jest zakazana w zabydowaniu a nawet na trasie, mozna ich tylko uzywać na zakrętach czy łukach :shocked:

Zapytałem go czy sienaćpał albo coś? a on mówi ze nie ma zwyczaju ćpać jak juz to pić ale dzisiaj nie pił tylko zmarzł :rolleyes:

Tak więc powiedzcie mi jak to jest z tymi halogenami, mam na myśli tylko halogeny bez przeciwmgielnego z tyłu.

Jak dla mnie to koleś coś namotał albo naprawde przemarzł :polew:

Opublikowano

Zmarzł :)

Przeciwmgielne przednie można używać przy mgle zawsze albo bez mbły na drodze krętej.

Przeciwmgielne tylne przy widoczności poniżej 50m wolno używać.

Opublikowano

Zmarzł :)

Przeciwmgielne przednie można używać przy mgle zawsze albo bez mbły na drodze krętej.

Przeciwmgielne tylne przy widoczności poniżej 50m wolno używać.

nawet w deszczu można,ale w obszarze zabudowanym nie zabardzo
Opublikowano

w obszarze zabudowanym nie zabardzo

Art 30 PoRD

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:

1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,

2. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;

2. kierujący innym pojazdem niż pojazd, o którym mowa w pkt 1, jest obowiązany:

1. włączyć światła, w które pojazd jest wyposażony,

2. korzystać z pobocza drogi, a jeżeli nie jest to możliwe, jechać jak najbliżej krawędzi jezdni i nie wyprzedzać innego pojazdu.

2. Obowiązek używania świateł, o którym mowa w ust. 1, dotyczy kierującego pojazdem także podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.

3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

Nie ma mowy o zabudowanym jak chodzi o światła.

Opublikowano
  • Autor

Powiedziałem mu ze można na halogenach śmigać, wiem ze zakazane jest jeżdzenie na postojówkach i halogenach ale zeby uzywać ich tylko w łukach i zakrętach :polew: koleś mnie rozłozył na łopatki i jeszcze zakładać się chciał ze mną ze on ma racje :kox:

Wiem ze na długich nie wolno śmigać w zabudowaniu, chyba ze droga w zabudowaniach jest nieoświetlona, wtedy chyba mozna.

Czyli miałem racje a koleś musiał być nieżle zmarznięty :>

Opublikowano

Wiem ze na długich nie wolno śmigać w zabudowaniu, chyba ze droga w zabudowaniach jest nieoświetlona, wtedy chyba mozna.

Niedawno była zmiana w tym temacie. Długie nie są już związane z obszarem zabudowanym. Wolno używać na nieoświetlonej drodze, na oświetlonej nie.