Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.6 ADP] silnik nie zapala mimo że kręci, paliwo jest, iskra jest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. 

Z góry przepraszam za błędy ale jest to mój pierwszy post na forum i niestety dotyczy problemu z uruchomieniem silnika. 

Audi a4 b5 95r, 1.6 ADP 101KM

Sprawa wygląda następująco: Chwilę po odpaleniu samochód zgasł i nie dało się go ponownie uruchomić, kręcił ale ani troche nie chciał załapać. Silnik kręci, benzyna do listwy wtryskowej dopływa, prąd na wtryskach i fajkach świec jest. Pasek rozrządu był luźny wiec, pomyślałem że przeskoczył. Zdjąłem pas przedni, Jednak nie zdążyłem się przyjrzeć czy rozrząd był dobrze ustawiony  bo brat go rozebrał i zaczął krecić wałem korbowym i wałkiem rozrządu. :facepalm: Mam nadzieje że silnik nie jest kolizyjny bo parokrotnie ustawiliśmy źle rozrząd i kręciliśmy wałem korbowym.  Teraz ustawiony jest według schematu, pierwszy tłok ustawiony w GMP  , palec w kopółce na pierwsz tłok ,znaki ustawione prawidłowo, ale dalej nie odpala. Moje pytanie brzmi jak sprawdzić czy zawory nie są uszkodzone i co dalej mam robić?

Opublikowano

Silnik jest kolizyjny i tu mogą pojawić się schody... Może uszkodzony jest czujnik położenia wału i dlatego nie chciał odpalić.

Opublikowano
  • Autor

Wstawię zdjęcia jak został ustawiony rozrząd bo po zakręceniu silnikiem i przyłożeniu foli do rury dolotowej powietrza można było zauważyć że powietrze nie było zasysane.

Jak można sprawdzić czy zawory nie są uszkodzone, nie zdejmując głowicy?

20170318_131002.jpg

20170318_130950.jpg

Zawartość dodana 46 minutes later

Okazało się ze, koło pasowe powinno być ustawione do drugim symbolu [zdjęcie].  Spowodowało to obrót wału korbowego o 90 stopni, a co za tym idzie przemieszczenie się tłoka z dolnego położenia w górne. Silnik był więc kręcony gdy tłok zamiast być w GMP był w DMP. Nie wiem jak to jest możliwe skoro silnik jest kolizyjny ale odpalił. 

I tu pojawia się kolejny problem ponieważ odpala tylko gdy prawie całkowicie zatka się dolot powietrza zostawiając tylko niewielki otwór. w czym może być problem?

20170318_154244.jpg

Opublikowano

Sprawdź kompresje na cylindrach. Jeśli będzie na którymś 0 albo 1-2 bary to głowica do wymiany ewentualnie zawory. Silnik jest kolizyjny i jak kręciliście na źle ustawionym rozrządzie to już nie ma o czym marzyć, ale dla pewności sprawdźcie kompresje.