przem8

Pasjonat
  • Zawartość

    1912
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez przem8

  1. przem8

    Dokładnie. Jak ogarniesz to wrzuć logi na pb.
  2. przem8

    Podmień zbiorniczek. Jak padnie uszczelka przy chłodniczce oleju to olej bardzo szybko wywala z silnika. Kolega przerabiał u siebie
  3. przem8

    Zdemontuj zbiornik płynu i zobacz. Jak cieknie z niego cały czas to jest uszkodzony.
  4. przem8

    Co oznacza, że leci? Sączy się płyn cały czas czy tylko wywala pod obciązeniem ? Może jest tylko pęknięty zbiorniczek lub za duże ciśnienie w układzie i wywala zaworkiem (czyt. uszkodzony korek, upg ).
  5. przem8

    MAnometrem trzeba się wpiąć w listwę paliwową (jest na forum opisane co i jak) i sprawdzasz podczas jazdy. Wydaje mi się, że problem może być też w samym programie. Wrzuć jeszcze log 3+20 Co do turbo to wstaje normalnie, a przy 2,7 tys. masz już osiągnięte zadane ciśnienie ponad 1,1bara więc bardzo dobrze.
  6. przem8

    Turbo przeładowuje, przyjrzyj się n75 i sprawdź ciśnienie paliwa, bo wtryski zaczynają pętlić. Sam program jest czy były jeszcze jakieś zmiany?
  7. przem8

    Linki nie działają
  8. przem8

    Najprawdopodobniej termostat. Jak jeździsz na klimie to wentylator działa cały czas, nieważne zimny silnik czy ciepły.
  9. przem8

    Możesz zrobić ale raczej niewiele to zmieni.
  10. przem8

    A wymieniłeś filtr paliwa? Często on jest przyczyną wycia
  11. przem8

    Lpg to porażka i do strojenia na już chyba, że jeździsz na pb
  12. Sprawdź świece, może coś z wiązką
  13. Tu jest sonda wąskopasmowa i pod obciążeniem powinna pokazywać w granicach 0,8V. Te wypadania są tylko na lpg? Jeśli tak to pewnie wina wtryskiwacza lpg. Spróbuj zamienić go miejscami. Możliwe, że błąd jest spowodowany złym wyregulowaniem lpg.
  14. przem8

    To 17% to pewnie korekty długoterminowe były? Pytanie tylko w którą stronę dążyły, a ich wartości nie świadczą o ile procent więcej/mniej będzie spalał silnik
  15. przem8

    Po pierwsze przepływka za mało pokazuje i tu jest główny problem. Po drugie wtryski gazowe valteki i jak to ma jeździć, jeszcze pewnie na metrowych wężykach Na jakim paliwie robiłeś logi i czy kasowałeś przed nimi błędy?
  16. przem8

    Przepływ kosmiczny jak na taką moc...
  17. przem8

    Topran to gówno i tyle. U mnie był zielony ten zaworek i taki też zamontował, a czy szary ori się czymś różni tego nie wiem ale zamienniki nie spełniają swojej funkcji i tyle.
  18. przem8

    Aż tak źle nie jest. Widać, że też masz niestabilne obroty. Jakaś przyczyna musi być
  19. przem8

    Szukaj nieszczelności, może coś z odmą. Jak na pb tak szaleje to na lpg dobrze też nie będzie.
  20. przem8

    Przydałoby się Tylko skasuj wcześniej błędy oczywiście
  21. przem8

    To coś jest nie tak, bo takich skoków nie powinno być.
  22. przem8

    A statyczne na pb jak wyglądają? Jak coś to wrzuć 2+33
  23. przem8

    Zaworek n80 zbiornika węgla aktywnego. To ma tykać, bo znaczy że działa.
  24. przem8

    Sprawdź jeszcze ciśnienie paliwa, bo wtryski pętlą i stąd pewnie odczuwasz takie objawy. Jak ciśnienie ok to korekta softu lub większe wtryski i korekta softu
  25. przem8

    Tak trzeba robić zawsze Zmieniło się to, że na jałowych jest teraz bardzo ubogo. Przepływomierz masz ori założony? Posprawdzaj to co wcześniej było podane..