Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SWAP silnika 2.4 ARJ na 2.8 - jaki kod silnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pacjent co prawda to C5 99r w manualu ale silniki są te same co w B5.

W aucie siedzi silnik 2.4 ARJ z uszkodzonymi zaworami, chcemy zrobić mały upgrade na 2.8.
Czy ktoś może wie jaki kod silnika przysporzy najmniej problemów ? 

Ponoć te silniki (2.4/2.8) mają SAI :

ALF
ALG
ALW
AML
AMM
AMX
AQD
ARJ
ARN
ASM
ATQ
ARE
BDV

Czy da się wsadzić silnik bez SAI ? czy różnice da się pominąć ?  Najpopularniejsze silniki na rynku wtórnym to ACK, APR, AMX.

Zapewne dodatkowo będzie różnica w przepustnicach oraz sondach w niektórych są 4 a niektórych 2. Zapewne SAI ma tutaj znaczenie.

Myślę właśnie o silniku AMX lub ALG lub AQD.

Opublikowano

Przecież wyrzucić sai to raczej nie jest problem. Nie wiem jak w 2.8, ale w 2.7 mam wywalone. Tylne sondy tak samo się wywala. Najlepiej by było po prostu przerzucić ecu z wiazka, immo off i heja.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

No właśnie wiem że SAI da sie wyrzucić ale ponoć inne są głowice czy coś.

A niestety znajomy dla którego to będzie robione chce to że tak powiem tańszym kosztem.

Opublikowano

SAI będzie razem z 4 sondami lambda i jeszcze innymi układami "wokół" silnika - to jest cały pakiet pozwalający na homologację EURO3. Jak masz przedliftowe 2,4, to najłatwiej wg mnie byłoby celować w APR lub ACK bo to też są silniki bez wcześniej wspomnianych dodatków, a zarazem jest ich dosyć dużo na rynku. Nie chce mi się teraz szukać numerów części ale podejrzewam że sam słupek we wszystkich kodach jest praktycznie taki sam jeśli chodzi o wymiary/przepływy, może się różnić mocowaniami dodatkowego osprzętu.

Opublikowano
  • Autor
SAI będzie razem z 4 sondami lambda i jeszcze innymi układami "wokół" silnika - to jest cały pakiet pozwalający na homologację EURO3. Jak masz przedliftowe 2,4, to najłatwiej wg mnie byłoby celować w APR lub ACK bo to też są silniki bez wcześniej wspomnianych dodatków, a zarazem jest ich dosyć dużo na rynku. Nie chce mi się teraz szukać numerów części ale podejrzewam że sam słupek we wszystkich kodach jest praktycznie taki sam jeśli chodzi o wymiary/przepływy, może się różnić mocowaniami dodatkowego osprzętu.

Zgodzę sie z Tobą ale zobacz ze ARJ jest niby w grupie silników z SAI.
Dzisiaj auto bede miał to zobacz na własne oczy co ma.
Opublikowano

Sięgnąłem do ETKI i faktycznie, zwracam honor, są silniki z SAI na dwóch sondach, m.in. właśnie ARJ. Czyli moja teoria legła w gruzach ;) Tak czy siak- na pewno nie masz w nim 4 sond więc wymiana na 2.8 też na 2 sondach.

Opublikowano
  • Autor
Sięgnąłem do ETKI i faktycznie, zwracam honor, są silniki z SAI na dwóch sondach, m.in. właśnie ARJ. Czyli moja teoria legła w gruzach [emoji6] Tak czy siak- na pewno nie masz w nim 4 sond więc wymiana na 2.8 też na 2 sondach.

A mógłbyś być tak dobry i zobaczyć który silnik ma 2 sondy z Sai ? Będę wdzięczny i ułatwi mi to prace.
Opublikowano

2,8 30V z SAI, ale na 2 sondach są dwa: ALG i AQD

Bez SAI na dwóch sondach praktycznie wszystko do 2000r z wyjątkiem tych dwóch wyżej oraz jakby się trafiły to AMM, AMX, AML i ASM bo te już mają 4 sondy

Opublikowano
  • Autor
2,8 30V z SAI, ale na 2 sondach są dwa: ALG i AQD
Bez SAI na dwóch sondach praktycznie wszystko do 2000r z wyjątkiem tych dwóch wyżej oraz jakby się trafiły to AMM, AMX, AML i ASM bo te już mają 4 sondy

Ok dzieki.