Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy trzeba wymieniać dwu-masę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na początek dodam iż prześledziłem paręnaście tematów i nie znalazłem odpowiedzi.problem mój polega na tym że kończy się sprzęgło-pedał wysoko bierze jedynka ciężko wchodzi itd.do wymiany tarcza docisk,ale podobno w moim a4 jest silnik ADP, jest tam dwumasa i mechanik mówi że jak wymieniać to wszystko w komplecie.bo może po miesiącu rozsypać się ta dwumasa. pytanie moje do kolegów co wy  o tym myślicie.bo nie mam kasy na takie wielkie naprawy.tymbardziej że dwumasa nie hałasuje i nie mam żadnych wibracji podczas jazdy.chciałbym zmienić samą tarczę z dociskiem.

Opublikowano

Trzeba sprawdzić dwumas po rozebraniu sprzęgła, a nie od razu brać się za wymianę wszystkiego w ciemno. Przy tym motorze to wątpię żeby był padnięty. No chyba, że ktoś wyjątkowo katował auto. Mechanik pewnie chętnie by przytulił dodatkową kasę za niby padnięty dmumas :D Przy wymianie sprzęgła należy jeszcze zwrócić uwagę na uszczelniacze wału i skrzyni, bo któryś z nich będzie prędzej do wymiany. 

Opublikowano
  • Autor

moim zdaniem dwumas jest ok.

mechanik wspomniał że wymiana samej tarczy i docisku może spowodować uszkodzenie dwumasy-bo  stare dopasowane itd.a jak założy nowe części to może  spowodować uszkodzenie tego koła.pomyślałem co by zakupić używkę komplet cały?

Opublikowano

Jak będzie coś nie tak z dmumasą to już lepiej zrobić przeróbkę na zwykłe koło zamachowe. Kupić używane koło zamachowe 1z, nowe śruby do koła i do tego komplet sprzęgła. W 1.8t jest to sprzęgło od g60, a w 1.6 to nie jestem aż tak zorientowany.

Jak z kołem jest wszystko dobrze to nic Ci się nie uszkodzi bez przesady.

Opublikowano
  • Autor

z chęcią bym przełożył zwykłe koło zamachowe ale nie wiem od czego by podeszło do mojego ADP

Opublikowano

A jaki masz realny przebieg? W dieslach po 200tys dwumasy potrafią być niezużyte więc w benzynach tym bardziej. Wymień samo sprzęgło i tyle. Trzeba być dobrej myśli :)

Opublikowano
  • Autor

270000km.zmienię same sprzęgło może za szaleję i ze szrotu wezmę:grin: