Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie działa skrócony dolot kolektora ssącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie , nie działa skrócony dolot kolektora dolotowego :(  . Wymieniłem przewody podciśnienia , wężyki podłączone . Elektrozawór sprawny sprawdzany na krótko jak i przez Vaga działa . Ciśnienie podłączając na krótko działa zasysa i przestawia się dolot... jak wyczytałem na necie jedynym warunkiem spełniającym otwarcie jest rpm 4100 .  

cytat 

" Aby jednak takie parametry zostały osiągnięte Audi zastosowało skracanie kolektora dolotowego. Typowa jego długość to 78cm, natomiast przy ok. 4100 rpm komputer otwiera jeden z zaworków elektromagnetycznych sterujący siłownikiem podciśnieniowym (znajduje się przy filtrze powietrza "pod" przepływomierzem), którego zadaniem jest przełączenie klapek kolektora na skrócony obieg (38cm) o większej średnicy dzięki czemu zmieniają się parametry "dostawy" powietrza i zarówno moment jak i moc wzrasta przy większej prędkości obrotowej. Prędkość rpm jest tutaj jedynym parametrem decydującym o otwarciu klapek. " 

Obroty powyżej 4100 i nic ..... ręce opadają .

Proszę o pomoc :)

Opublikowano

Może walnięty czujnik sterujący. Nie wiem jak w A4 ale w 80 przy filtrze są dwa czujniki a kostki idące do nich mogą  być zamiennie (nie mam pewności, wiedza przed chwilą wyczytana) .

Opublikowano
  • Autor

dzięki dam znać jak tylko sprawdzę :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem i wszystko dobrze podłączone. Dalej będę szukać przyczyny dlaczego nie działa .....

Opublikowano
Dnia 15.04.2017 o 13:09, SebastosWolski napisał:

sprawdziłem i wszystko dobrze podłączone. Dalej będę szukać przyczyny dlaczego nie działa .....

ktorym kanalem sprawdziles ten elektrozawor?

sprobuj rozebrac te gruszke przy kolektorze, bo moze masz to ciegno urwane...

Opublikowano
  • Autor
Dnia 17.04.2017 o 18:40, kajmanovsky napisał:

ktorym kanalem sprawdziles ten elektrozawor?

sprobuj rozebrac te gruszke przy kolektorze, bo moze masz to ciegno urwane...

jak podłącze przewód omijając elektrozawór to gruszka działa więc gruszka sprawna . Może coś nie tak z komputerem silnika ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

przyjacielu spotkałem się z taką sytuacją w audi S4 , ktoś ściągał kolektor ssący-kolektor wtryskowy i oddzielne klapy,  były 2 elementy na głowice ( kolektor ssący  główny na wszystkie  głowice)i oddzielny element wtryskowy , i oddzielny element ssący w którym występowały klapki, które jak wspomniałem wcześniej zaparły się o prowadnice kierunkowe powietrza, ktoś demontował to i źle złożył, porowiłem to i auto odzyskało resztę mocy,

Opublikowano
  • Autor

dzięki za info w wolnym czasie zobaczę :)