Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF/AWX] Wymiana napinacza paska wielorowkowego AWX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno wymieniałem rozrząd i zauważyłem, że hałasuje rolka napinacza paska wielorowkowego oraz wyrobiony jest otwór mocujący napinacz. Ponieważ robiłem to w sobotę i sklepy już były zamknięte, a auto było mi potrzebne w poniedziałek rano postanowiłem wszystko zmontować, a wymianę napinacza zrobić za kilka dni po dokonaniu zakupu. Ale jak to zrobić nie demontując przodu? Przeglądałem wpisy na Klubie i You Tube i wcale nie byłem mądrzejszy. W końcu znalazłem zdjęcia jak ktoś to robił w samochodzie opel. Zainwestowałem 9,50 zł w opaskę metalową do odkręcania filtrów oleju i dzisiaj wziąłem się do roboty, a wyglądało to tak:

1. Klucz 19mm założyłem na napinacz i naciskając w dół poluzowałem pasek, który następnie zsunąłem z rolek

2.Kluczem 13mm odkręciłem śruby 2 Szt.) mocujące alternator, który wymontowałem odłączając oczywiście najpierw akumulator

3.Na koło wentylatora po którym śmiga pasek założyłem opaskę do odkręcania filtrów, a między nią i koło pasowe włożyłem zrobioną ze starego paska wielorowkowego opaskę , która zapobiegnie poślizgowi.

4.Imbus 8mm założyłem w łeb śruby na której zamocowany jest wentylator i kręcąc nim i jednocześnie drugą ręką przytrzymując opaskę odkręciłem wentylator. Było trochę ciężko i nie obyło się bez WD40, ale poszło.

5.Wyciągnąłem wentylator i dalej łatwizna, klucz 13mm,  imbus 6mm i wymiana napinacza dokonana.

6.Montaz w odwrotnej kolejności

Mam nadzieję, że komuś przyda się ten opis.

Opublikowano

Sam u siebie wymieniałem napinacz, pasek i sprzęgło alternatora i z tego co wiem nie trzeba ściągać alternatora do wymiany samego napinacza. I u mnie napinacz był na klucz 16mm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nie neguję, ale mój opis dotyczy napinacza przy silniku AWX nie AVF, a to są różne napinacze i mają inne mocowania. Przy okazji podaję numer napinacza - 038 145 283 

Opublikowano
Dnia ‎15‎.‎04‎.‎2017 o 12:16, tedi3355 napisał:

Nie neguję, ale mój opis dotyczy napinacza przy silniku AWX nie AVF, a to są różne napinacze i mają inne mocowania. Przy okazji podaję numer napinacza - 038 145 283 

Dokładnie tak.