Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalony led lampa lewa - pomocy w diagnozie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Panowie potrzebuję pomocy w diagnozie i naprawie mojej lampy jej numer 8K0 941 003 P. Samochód z 2010 roku w moim posiadaniu od trzech lat. Nagle spalił się pasek led w lewej lampie. Podczas wyjęcia lampy okazało się, że ktoś dokonał już wcześniej w niej przeróbek nomen omen w prawej również:) Po zakupie samochodu zauważyłem, że lampy nie są oryginalne ponieważ zderzak nie posiada spryskiwaczy. Same naklejki na lampach wskazujące rok produkcji zgodny z pojazdem zbiły mnie z tropu, wiecie jak jest podczas zakupu...

Ale do rzeczy ktoś zamiast modułów led zastosował przetwornice napięcia z 12V na 45V o nazwie DCU1 JS Elektronik i pozostawił w układzie wewnątrz lampy żarówki postojowe oraz wstawił rezystor (pewnie aby kompa oszukać).

Ledy działały 3 lata aż do teraz, żadnych błędów podczas włączania kierunków przygasały prawidłowo. Podczas wstępnej diagnozy ustaliłem, że  na pasku spaliły się 3 diody i padła przetwornica.  Nie czekając na nic kupiłem na allegro lampę z uszkodzoną szybą ale działającym paskiem led lampa była z 2008 roku. Przełożyłem taśmę do mojej lampy, kupiłem identyczna przetwornicę, poskładałem i wszytko ruszyło. Led miał minimalnie inną barwę ale uznałem, że da się z tym żyć. 

Jednak moja radość trwała tylko trzy dni i ledy znowu się spaliły.

Proszę o podpowiedź co z tym dalej zrobić:

1. Czy jak kupię lampę z oryginalnym modułem led to będzie działać bez przeróbek?

2. Czy taśmy led w tych lampach pracują faktycznie na napięciu 45V? Czy napięcie podawane na lampę jest stałe 12V czy może impulsowo?

3. Czy jest możliwość powrotu do standardowych lamp i czy ma w tym przypadku jakieś znaczenie, że mam na włączniku świateł "tryb auto"?

4. Czy standardowe lampy mają wbudowaną funkcję świateł dziennych?

5. Co mogło spalić ponownie led?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

zobacz czy wtyczka od lampy jest 10 czy 14-pinowa, jeśli ta pierwsza tzn, że instalacja była nieruszona i możesz założyć zwykłe lampy (mają standardowo drl, ale nie led) - włącznik auto nie ma znaczenia

Opublikowano
  • Autor

Dzieki jutro sprawdze

Opublikowano
  • Autor

Wtyczka jest 10 pin, może ktoś podrzuci jakie oznaczenia powinny mieć zwykłe lampy. Czy były rożne modele lamp dla roku 2010? Czy wszystkie mają światła dzienne?

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam . Mam podobny bajzel w lampie. Dla potomnych...LED działa na 45v.

Edytowane przez Golek