Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z multitronic .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , posiadam Audi a4b6 2003 r. 120 kw 163PS ze skrzynią multitronic . 

Już opisuję mój problem  , otóż , od jakiegoś czasu kontrolki PRND były podświetlone na czerwono (ale nie zawszę ) ostatnio gdy wyjechałem spod domu obroty dochodziły do 3tyś obrotów i wiecej lecz skrzynia nie zmieniała biegów na wyższe przejechałem moze tak 100 metrów , po czym puściłem gaz i znów dodałem wtedy zmienił się bieg na drugi i znów to samo daje gaz a tu dalej drugi bieg i nie chce wbić na trzeci , wiec znów pusciłem gaz poczekałem 2 , 3 sekundy i znów wcisnąłem , jest... wrzucił na 3 bieg . zmieniałem tez ręcznie biegi  i dobrze wczodzą , lecz samochód w ogole nie ma mocy ! jedzie max 110.  poźniej znów dałem na automata i powtóra biegi tak jakby sie zacinały do tego samochód nie ma mocy .  wie ktos moze co jest przyczyną i jak to naprawić ?? proszę o pomoc .

Opublikowano

Witaj najpierw odczytaj błędy ze skrzyni biegów jakie są zapisane i je tu wrzuć, jak napisałeś że miałeś wszystkie pozycje podświetlone na czerwono to właśnie wskazuje o błędach w skrzyni.

Opublikowano

Sterownik skrzyni do naprawy. Pisz kolego do Bart-s z naszego forum, to specjalista od Multitronik. Znajdziesz go szukając w "Encyklopedia Multitronik" na forum.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Najpierw błędy z ECU skrzyni poproszę...

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze pytanko , znacie jakiś program darmowy na którym mozna by to sprawdzić? bo kolega posiada taki program ale niestety dziś on nie da rady dopiero jutro , ewentualnie jutro wrzuce screena błedów , dzieki wielkie 

Opublikowano

Vag.com albo vcds. A kabel masz?

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie , Niestety popełniłem błąd.. to nie jest skrzynia multitronic tylko Tiptronic ! 

Po podłączeniu do kompa o to błedy : -  18161 przełącznik tiptronic , nieprawidłowy sygnał .  - Stały .

doszliśmy z kolegą do tego że to ta płytka jest uszkodzona  (na zdj ) po skasowaniu błedów  kontrolki już nie są podświetlone na czerwono normalnie pokazuje który bieg  jest wbity P , R , N.. lecz po ustawieniu na   . D . błąd automatycznie wyskakuje i podświetlaja sie kontrolki na czerwono . 20170428_194559.jpg

Czy wymiana tej płytki pomoże ?? i jak ją dopasować ?? 

Opublikowano

Typowy blad typtronika .W tej przesuwnej osłonie szpary lewarka jest magnes, lubi się rozsypać, bo jest tylko wsunięty w gumę, pod deklem płytka z czujnikami halla .Jeśli to skrzynka 09L to sterownik ma zamontowany w środku . 
F 189 triptonic switch jest zamontowany w lewarku.Możesz sprawdzić w blokach wartości mierzonych czy działa poprawnie , bywały też problemy w sterowniku skrzyni . 
Najpierw więc sprawdz ten f 189 ,podmień na sprawny.

Opublikowano
  • Autor

a gdzie taki moge kupić?? ten F189 ? bo na allegro nie moge znależć ;/

a ile ma być magnesów ? bo ktoś tam wcześniej dłubał i ta " gumowa osłona " jest rozcięta w pół tak jak widać na zdj , u mnie są 2 magnesy jeden u góry drugi na dole 

Edytowane przez DevilHools

Opublikowano

Mam prośbę mo Audi a4 b6 1.9 Multitronic potrzebuje wymiany oleju w skrzyni kogo polecacie w wielkopolsce i jakie są koszty tej wymiany. Dzięki.