Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

"Mało prądu" w gniazdkach zapalniczki w kabinie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Będę wdzięczny za podpowiedź w poniższej kwestii.

Ostatnio przed wyjazdem w dłuższą trasę przełożyłem kamerkę samochodową Viofo A119 z drugiego auta do Audi. Kamera nie potrzebuje dużo, poniżej 1A (znalazłem informację, że wystarczy nawet ok. 0.3-0.5A). Jest na kondensatorach, a nie baterii, jeśli może to mieć znaczenie. Po podłączeniu do któregokolwiek z gniazd zapalniczki w kabinie (popielniczka, podłokietnik) uruchamia się na chwilę, po czym ekran zaczyna coraz szybciej migotać i sprzęt wyłącza się. Sprawia to wrażenie, jakby gniazda zapalniczki nie wyrabiały się z zasilaniem. Jestem z elektryką trochę na bakier, ale z tego co wyczytałem w internetach, nie powinno to mieć miejsca przy tak niskim poborze prądu vs. podłączeniu gniazd zapalniczki nawet na 10 czy 15A.

Bezpieczniki w bagażniku obejrzałem, wyglądają ok.  Ładowarki zapalniczka=>USB sprawdzałem dwie (w tym oryginalną od kamerki), na obu w Audi te same objawy, a jednocześnie na obu w drugim aucie (golf) kamerka chodzi bez problemu. Jakieś sugestie, czego jeszcze próbować (przed wizytą u elektryka)?

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

tego prądu będzie tyle, ile "zażyczy" sobie odbiornik. Tak to z elektrycznego punktu widzenia jest. Bezpiecznik 10A sugeruje, że większego odbioru do gniazda zapalniczki nie podłączysz (120W). I tam nie ma żadnej magii - jeśli bezpiecznik jest OK, to znaczy że pobór był niższy niż te wspomniane 120W. Móże być tak, że napięcie (12V) jest za niskie, wtedy **kiepskiej jakości ładowarka** USB od kamery będzie szwankować (ładowarki tego typu mają za zadanie stabilizowanie "napięcia" na poziomie 5V i może mieć jakieś zabezpieczenia przed działaniem na np. 11.5V albo po prostu szwankować - to nie są elementy które muszą być jakiejś wysokiej jakości - wyrzucasz i instalujesz nową). Polecam jednak sprawdzić ładowarkę raz jeszcze przed wizytą u elektryka. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informację. Sprawdziłem jeszcze na kolejnym egzemplarzu - oryginalnej ładowarce od nawigacji biorącej sporo więcej prądu od kamery. I efekt ten sam, w audi po początkowym rozruchu i chwili migotania ekranu kamera wyłącza się. A w golfie na wszystkich trzech ładowarkach (tej fabrycznej od kamery, tej od nawigacji i trzeciej jakiejś allegrowej) chodzi bez problemu. Zatem chyba nie ma co tu dumać, tylko do fachowca jechać, żeby zerknął na te gniazda zapalniczki.

Opublikowano

Pokombinuj trochę.

Pożycz od sąsiada miernik i sprawdź napięcie w gniazdku. Ewentualnie spróbowałbym jeszcze w ramach testu na krótko spiąć tę ładowarkę bezpośrednio z aku czy punktami podłączenia pod maską.