Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T AWT przytarta panewka, klekocze na gorącym, co robić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,  od jakiegoś czasu mam problem z ciśnieniem oleju - nowa pompa, poczyszczone kanały i smok, głowica po planowaniu.  Mechanik  powiedział że panewka jest lekko przytarta i gubi ciśnienie gdy silnik jest nagrzany dlatego, że olej robi się rzadszy a aktualnie jest wlany 5W40. Jeden mówi żeby wymienić dół silnika, drugi że lepiej kompletny silnik a trzeci to już w ogóle pozamiatał, powiedział żeby wlać gęsty olej (15-stke) i będzie śmigać. Co robić, proszę o jakieś sensowne rady.

Dodam, że olej zapala się dopiero wtedy jak silnik porządnie się nagrzeje, jak jest zimny chodzi jak złoto...

Edytowane przez Zielas92

Opublikowano

Jakie masz ciśnienie oleju na zimnym i ciepłym w momencie zapalenia kontrolki? Wymieniałeś czujnik ciśnienia oleju? Dawno temu, u mnie w Polo miałem przypadek, że po wymianie czujnika i porządnym nagrzaniu silnika tez wywalało kontrolkę, okazało się, że czujnik był jakiś wadliwy i łapał przebicie po nagrzaniu.  

Opublikowano
  • Autor

Tak tylko tu poza kontrolką był też klekot... to już i tak nieważne, 10 minut temu zadzwonił do mnie kolega mechanik i powiedział, że obróciło panewke.  Odpalił go na zimnym, chodził jak złoto ciuchutko i równo, bez uprzedzenia wystawił kopyto i pozamiatane... trudno szukam silnika. Jak macie kogoś zaufanego to szukam 1.8T AWT, A4 B5 2001 r. manual.

Edytowane przez Zielas92

Opublikowano

Mam dół z AWT jak chcesz. 260tys km

Opublikowano
  • Autor

Postanowiłem zrobić remont silnika. W firmach, które dają gwarancję na silnik nigdzie nie mogłem znależć 1.8T z oznaczeniem AWT a kupić silnik od kogoś wydać z przekładką z 3,5 tyś. wolę zrobić remont i mieć pewność co mam.  Koszt ok. 5 000 zł.