Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

kontrolka ciśnienia oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z Audi a4 b6 1.8t lpg 2002r silnik BFB. Od jakiegoś czasu zapala się kontrolka na wyświetlaczu ciśnienia oleju (oldruck). Po czym gaśnie i znów się zapala. Wymieniłem już czujnik cisnienia, wyczyściłem miskę i smok, zmieniłem olej na mobil super 3000 5w30 po czym wlałem motodoktora, aby zagęścić olej, ale problem dalej jest ten sam.  Ciśnienie było sprawdzone zegarem mechanicznym i ma dobre parametry. Brakuje mi już pomysłów co go może boleć.

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

Mierzyłeś ciśnienie silnika (sprężanie) czy oleju? W momencie sprawdzania kontrolka się paliła czy nie?

Edytowane przez JawoR36

Opublikowano

Ten motodoktor to tak dla polepszenia sytuacji ? :facepalm:

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, JawoR36 napisał:

Mierzyłeś ciśnienie silnika (sprężanie) czy oleju? W momencie sprawdzania kontrolka się paliła czy nie?

Ciśnienie oleju było mierzone. a kontrolka nie świeciła, ciężko trafić żeby zmierzyć jak świeci.

raz się zapala już po 5km i gaśnie po dwóch trzech sygnałach a czasami mogę jeździć po 20km i nic się nie dzieje :kwasny:

Opublikowano
22 godziny temu, k232 napisał:

Ten motodoktor to tak dla polepszenia sytuacji ? :facepalm:

Pewno mechanior mu polecił :grin: Tak jak mój, żeby przejść z 5W30 na 10W40, bo niby za rzadki i przez to problem z ciśnieniem. Wyszło na przytkanego smoka.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, JawoR36 napisał:

Pewno mechanior mu polecił :grin: Tak jak mój, żeby przejść z 5W30 na 10W40, bo niby za rzadki i przez to problem z ciśnieniem. Wyszło na przytkanego smoka.

Smok był czyszczony i nic to nie dało!!! Trzeba chytac się wszystkiego po koleji.

Opublikowano
  • Autor
21 godzin temu, JawoR36 napisał:

Smok był czyszczony i nic to nie dało!!! Trzeba chytac się wszystkiego po koleji.

Opublikowano
  • Autor

Może to być pompa oleju ???

Opublikowano

Zmierz jeszcze raz ciśnienie oleju. Powinno się mierzyć od zimnego silnika i czekać cały czas z założonym manometrem aż się silnik zagrzeje i ciągle obserwować wynik.

Jak będzie poniżej normy to pompa do wymiany. Jak ciśnienie ciągle będzie dobre to coś z panewkami będzie nie tak.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem olej na polsyntetyk castrol 10W40 i jak narazie jest spokój 

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie.

gdy odpalam auto pokazuje mi spalanie 8.4 lub 8.5 po ruszeniu pokazuje 40.7 i spada, i za chwilę już  jest normalnie. Tak samo się dzieje jak stanę gdzieś np. Na światłach! Czy to normalne ?

Opublikowano
15 godzin temu, dzej audi a4 b6 1.8t lpg napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie.

gdy odpalam auto pokazuje mi spalanie 8.4 lub 8.5 po ruszeniu pokazuje 40.7 i spada, i za chwilę już  jest normalnie. Tak samo się dzieje jak stanę gdzieś np. Na światłach! Czy to normalne ?

Ta, w momencie ruszania takie spalanie to normalka

Opublikowano
  • Autor
Dnia Thursday, June 01, 2017 o 10:54, JawoR36 napisał:

Ta, w momencie ruszania takie spalanie to normalka

Dzięki za odpowiedz☺