Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej w dolocie , EGR , Turbina ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie i Panie pytanko na szybko bo jutro biorę się za wymianę złącz elastycznego i akurat śruby od EGR będą fajne dostępne , olej jest w wężu jak na zdj poniżej zauważyłem to dziś czy to EGR czy turbina puszcza dodam że oleju jest tyle że spokojnie można zmoczyć palec , proszę o szybką odp z góry dziękuje :D

18697800_637772163080919_723688840_o.jpg

18720689_637772206414248_1911578675_o.jpg

Opublikowano

to norma w dwudziestoletnim dieslu 

Opublikowano
  • Autor

Czyli zaślepienie EGR  w ograniczeniu ilości oleju który się tam gromadzi nie pomoże ??

Opublikowano

Jak chcesz się pozbyć oleju z dolotu to zamotuj oil tanka i tyle . Nie ma co się dziwić ten silnik ma swoje lata .

Opublikowano
  • Autor

A jakie są konsekwencję że ten olej tam jest i co to jest ten oil tank sory że tak męczę ale w necie jest na temat wszystkiego tyle informacji różnych ,sprzecznych , niedorzecznych że wolę tutaj spytać :D

Opublikowano
1 minutę temu, Endriu110694 napisał:

Czyli zaślepienie EGR  w ograniczeniu ilości oleju który się tam gromadzi nie pomoże ??

Co ci da zaślepienie EGR , on nie jest smarowany ani chłodzony olejem . EGR z tego silnika jest sterowany podciśnieniem .

Opublikowano
  • Autor

A jakie są konsekwencję że ten olej tam jest i co to jest ten oil tank sory że tak męczę ale w necie jest na temat wszystkiego tyle informacji różnych ,sprzecznych , niedorzecznych że wolę tutaj spytać :D Ponawiam pytanko :D

Opublikowano

Chodzi o to że seperator odmy wypuszcza pary oleju z powietrzem do dolotu dlatego masz tyle oleju w dolocie . Sytuacje by poprawiła wymiana seperatora na nowy było by troszkę mniej w dolocie . Jeśli nie chcesz go mieć zastosuj oil tanka , jest to pojemnik w którym te pary są rozdzielane i olej zostaje w tym zbiorniku a powietrze w dolot i tym sposobem masz praktycznie czysty dolot ,on w 100% wszystkiego nie oczyści ale większość tak  . Pamiętaj  o najważniejszym oil tak zamontuj blisko kolektora wydechowego bo w zimie może zamarznąć i będziesz miał nie małe problemy . O oil tanku jest mnóstwo informacji w necie .

Edytowane przez lenovo

Opublikowano
  • Autor

Kolego a jak już tak gadamy to co sadzisz o zaslepianiu egr bo jutro leci katalizator później jakiś fajny program i myślę że będzie względnie fajnie jeździć a od czytania o tym egr można migreny dostać zastanawiam się czy zaslepic czy  czyścić co sadzisz?? :)

Opublikowano

Ja mam zaślepiony egr . zrób sobie blaski co najmniej 2-3 mm na wymiar uszczelek na kolektorze wydechowym i kolektorze dolotowym i skręć to .

Są tego 3 plusy :

1. Silnik lepiej oddycha

2. Gdy zaślepisz a nie wyrzucisz silnik wygląda oryginalnie a egr sobie normalnie po zaślepieniu pracuje .

3. Upierdliwy diagnosta nie będzie miał się do czego doczepić .

Opublikowano
  • Autor

Czyli jak dobrze rozumiem odkręcam egr podkladam zaślepki uszczelki i skrecam a co z wężem od podciśnienia?  Zostawić czy też zaslepic wkretem?  A druga opcja to wyrzucić całkiem i zaslepic egr  i wąż?  a czy to prawda z tym wolniejszym grzaniem silnika no i czy jakiś kuc przybędzie? 

Opublikowano

Najbezpieczniej będzie jak zrobisz tak jak ja ci napisałem . Oczywiście możesz wywalić to wszystko całkowicie ale po co ? Wtedy przewód musisz zaślepić . Oczywiście auto trochę  wolniej będzie ci się grzało . Po zaślepieniu auto wydaje mi się trochę żwawsze .

Opublikowano
  • Autor

No w zasadzie racja odkręce zaslepie a przewód zostawię ciekawe czy będzie bardzo zasyfiony, a co do tego oleju kolego to nie wystarczy ze raz na jakiś czas wyczyszcze benzyna ekstracyjna cały dolot np przy każdej wymianie oleju co o tym sadzisz? 

Opublikowano

Co ci to da ? Za każdym razem będziesz czyścił kolektor dolotowy , rury dolotu , intercooler ?

Jaki ma auto przebieg ? Przed zaślepieniem egr odkręć kolektor dolotowy bo możliwe że kanały pozarastane są i pasuje to wyszorować .

Opublikowano
  • Autor

Auto ma 270 tys w zasadzie to i intercooler można by było wyczyścić z zewnątrz i w środku ale to będę musiał więcej czasu na to znaleźć co do przebiegu 110 % autentyk. A kolektor to dużo roboty ?? trzeba pewnie nowe uszczelki :)

Opublikowano

Z tym kolektorem jest przesrane . Będziesz to czyścił i wypalał cały dzień , a ręce będziesz mył cały tydzień . Na serio ja w tamtym roku zachciało mi się go wyczyścić w sobotę  , w niedzielę nie poszedłem do kościoła bo takie ładne ręce miałem .

Opublikowano
  • Autor

Ha ha to może lepiej szukać na szrocie czystej używki :D

Opublikowano
  • Autor

A tak serio to cholernie nie chce mi się bawić w czyszczenie tego kolektora :D chyba zaślepie egr wywale kata i to w ciul zostawie :P Myśle że sie nic złego nie stanie :D

Opublikowano

Nic się nie stanie ale po wyczyszczeniu auto zawsze lepiej oddycha . :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Zobaczę czy egr będzie bardzo zasyfiony i wtedy pomyślę :D