Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd- resetowanie ustawień

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam nowe B9. Jak do tej pory ze względu na wysokie spalanie nie kasowałem od nowości przebiegu tymczasowego (paradoksalnie miałem w nim wyższy przebieg niż ogólny przebieg samochodu :)

Zauważyłem już dwukrotnie że przebieg wyzerował sie sam. Wygląda to w następujący sposób: prowadzę samochód i rozmawiam przez zestaw głośnomówiący.  Dojeżdżam na miejsce i parkuje. Wyłączam silnik i nadal prowadzę rozmowę.  Po ok 20 minutach (pewnie kiedy wyłącza sie podtrzymanie) w samochodzie słychać jakby odgłos spięcia. Wydaja mi się, że wskazówki skaczą i koniec. Trip jest zerowany, przebieg tymczasowy oraz czas i spalanie lecą od zera. 

Sama rozmowa telefoniczna nie jest przerywana.  Zakalam, że to błąd. Pytanie czy u kogoś też to występuje?

Opublikowano

Nie. Powinno działać to w ten sposób:

Trip to zupełnie oddzielna sprawa od tego co masz w komputerze. Zerujesz przyciskiem po prawej stronie od kierownicy. Komputer z kolei ma dwie opcje - pamięć długookresowa - tutaj zerujesz wskazania manualnie oraz pamięć krótkookresowa - tutaj poza zerowaniem manualnym ona sama się zeruje. Mi się zeruje po ok. godzinie lub dwóch postoju.

A Audi nasze ma ogólnie kilka zabezpieczeń oszczędzania energii. I siedząc dłużej w aucie słychać co jakiś czas jak różne systemy się odłączają. Ja kiedyś z 7 takich odłączeń naliczyłem i w instrukcji to jest zapisane. Raz przygasają światła, później część diód, światła pozycyjnce na zewnątrz, ambiente, ekran, elektryka szyb itp., pozostałe lampki, w końcu nawet radio. Nie jest to spięcie, a normalne zgodnie z projektem oszczędzanie energii. Ale ani razu nie wyzerował mi się trip ani komputer przez to. Z resztą obie te rzeczy nie są ze sobą w żaden sposób powiązane więc dziwne to jak dla mnie.

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie źle się wyraziłem, chodzi mi o zerowanie pamięci długookresowej.- czyli tej którą kasuje sie za pomocą przycisku po prawej stronie. Czyli  ASO?

Opublikowano

Jeżeli jestes pewien ze niechcacy nie skasowales przyciskiem na kierownicy (mozna albo wcisnac ok albo wskaznik w prawo) np. podczas odlaczania rozmowy i zdarzylo sie to kilka razy to ASO. Nie powinno to być. Ja mam często po kilka tygodni pamięć długookresową i nigdy sama się nie skasowała.

Opublikowano
  • Autor
22 minuty temu, Kosmita napisał:

Jeżeli jestes pewien ze niechcacy nie skasowales przyciskiem na kierownicy (mozna albo wcisnac ok albo wskaznik w prawo) np. podczas odlaczania rozmowy i zdarzylo sie to kilka razy to ASO. Nie powinno to być. Ja mam często po kilka tygodni pamięć długookresową i nigdy sama się nie skasowała.

Na 200% nic nie wciskałem. Prowadziłem tylko przydługa rozmowę telefoniczną.  Stalo sie to dwa razy i dokładnie w takich samych okolicznościach.  Trochę słabo ze wartości sie zerowały, ale zakładam, że będzie info o błędach.  Niestety mam VCDS 15 a tym to to chyba żadnego sterownika nie zdiagnozuje...

Edytowane przez heretyk