Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brakujący wężyk z rury dolotowej powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie i Panie, mam prośbę. Odkryłem, że z rury dolotowej powierza (odchodzącej od filtra powietrza) mam taką sztywną rurkę (pewnie podciśnienie) i domyślam się, że powinien być wsadzony na tę rurkę jakiś wężyk.

Niestety, u mnie tego nie ma, więc pewnie bierze jakieś lewe powietrze. Załączyłem zdjęcie tego kroćca wychodzącego z rury dolotowej. Jeżeli macie ten sam silnik (1,6 ALZ) czy możecie sprawdzić, czy rzeczywiście macie do tego podłączony jakiś wężyk i gdzie on idzie po drugiej stronie?

Nie sądzę, aby tak to miało wyglądać, że wychodzi rurka z dolotu i nigdzie nie jest podłączona. Wielkie dzięki za pomoc.

audi a4 alz.pdf

Opublikowano

Wszystko jest w etce: grupa 1, 133-00 i 133-04. Poznajesz swój przewód gdzieś tu? 

60ee54e6da2ab508med.jpg

aacfd5e5e5736860med.jpg

Opublikowano
  • Autor

No właśnie jakoś nie mogę zlokalizować. No chyba, że to jest to "coś" o numerze 28 na pierwszym rysunku.

IMG_20170523_183110[1].jpg

Opublikowano

Ta częśc akurat w etce nie jest opisana, a ja silnika też nie znam. Jedynie mogę Cię naprowadzić, żebyś sprawdził przewody od EGR czy właśnie nie dojdziesz po nich do swojej zguby :) Nie zwracaj uwagi na "wersję uproszczoną"

a0dfab095ade7975gen.jpg

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki. Posprawdzam to sobie dzisiaj. Być może to właśnie coś powiązane z EGR. Być może przyczyna jest inna, ale coś mi zaczęło lekko auto podszarpywać zwłaszcza jak stoję na dobrze nagrzanym silniku np. na skrzyżowaniu.

Opublikowano

Ten przewód idzie do zaworu EGR. Sprawdziłem u siebie.

Opublikowano
  • Autor

A mógłbyś mi w wolnej chwili podesłać zdjęcie w które miejsca? U mnie nie wisi żaden przewód. Musiał zatem albo spaść..albo nie wiem, co....A tak z innej beczki, nie wiecie jaką rolę on spełnia? Lub inaczej - czym "grozi" jeżdżenie bez podpiętego wężyka?

Dzięki za pomoc !

Opublikowano
  • Autor

Załączyłem zdjęcie u siebie i wygląda na to, że mam już podłączony zawór EGR...Zgłupiałem...

egr.jpg

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc. Wężyk dochodzi do EGR i mechanik który wymieniał mi ostatnio sondę lambda powiązał różne przewody i wężyki w wiązki za pomocą opasek i dlatego nie mogłem znaleźć żadnego luźnego wężyka.