Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawor N75 wyjscie ATM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako ze ostatnio mialem sytuacje z peknietym wezem intercoolera laczacym dolot z turbina zainteresowalem sie tematem zaworka N75 w silniku 2.0 BPW

Kupilem zaworek lecz niestety do konca nie ten co trzeba a plombe mam juz zerwana... :) moj stary zaworek PIERBURGA ma filterek powietrza na wyjsciu ATM. Nowy nie ma go wcale i nie pasuje jego obudowa do nowego.Dodatkowo w nowym mam lekko inne gniazdo ktora bede musial zeszlifowac.

Z wielu watkow wywnioskowałem ze wyjscie ATM podlacza sie do filtra powietrza lecz rowniez po wyciagnieciu calego filtra zadnego kroćca na wezyk nie znalazlem. Z tego co sie dowiedzialem w niektorych samochodach do wyjscia ATM na N75 jest stosowany wezyk + maly filterek ktory ,,dynda'' sie gdzie w komorze silnika.

Czy moge zastosowac takie rozwiazanie wezyka z filterkiem na wyjsciu ATM ? Czy zaworek bedzie chodzil poprawnie bez zadnych lagów?

DSC_0874.JPG

Opublikowano

ten filterek sie sciaga .

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się zauważyłem wcześniej... Lecz w nowym zaworku rurka ATM jest większej średnicy niż w starym i tych elementów nie przełożę. Czy orientuje sie ktoś czy dostane w ASO lub gdziekolwiek sam ,,filterek z obudową '' do W/W zaworu?

Opublikowano

Z króćca ATM prowadzisz wężyk i podłączasz do twojego odzyskanego i wyczyszczonego filterka. Można też doprowadzić ten wężyk do układu powietrznego za filtrem powietrza.

Opublikowano

Mam inne pytanie.

Czy praca n75 pogorszy się czy polepszy,usuwając z jego drogi egr i zawór sterowania klapami w kolektorze?

Obecnie mam podpięte pod n75 tylko turbo i pokrywę zaworów i sam już nie wiem czy auto nie ma trochę dużego laga.. 

2.0 170km

Opublikowano

To auto zawsze ma dużego laga. Kwestia tylko jak dużego.

Aby w tym aucie go zminimalizować zawór N75 musi być bazą wyjściową czyli idealnie sprawny.

Jak on jest OK można zniwelować czas odpowiedzi zmieniając pozycję zderzaka w turbosprężarce. Od razu mówię Tak przynosi to duże efekty, robi się to stopniowo, kręcisz śrubą, kontrujesz, jedziesz z laptopem sprawdzasz efekty. I tak do skutku.

Efekty. Zmniejszenie czasu odpowiedzi turbosprężarki. Poprawa na poziomie 80%. Ważne aby robił to człowiek który coś wie. 

W tym momencie rozpoczęliśmy taki mały projekt w porozumieniu z firmą tuningową z bardzo dalekiego kraju (nie Chiny). Jest to rozwiązanie czysto elektroniczne ale likwiduje turbo laga na poziomie sterowania zaworem N75 w korelacji z pracą przepływomierza.

Jak będą wymierne efekty dam znać. Oni sprzedają gotowe rozwiązanie w kwocie 400 Eu. Myślę że jak na Polskie warunki uda nam się to zrobić taniej.

Opublikowano

O, muszę popytać o ten patent.. Bo turbo narazie jest ok, więc modyfikować go nie będę, ale pokrecic sztangą można by było. Innego sposobu nie ma na zmniejszenie laga?

Opublikowano

Nie napisałem nic o kręceniu sztangą !

Jeśli turbo w całym zakresie daje Ci żądane wartości ciśnienia doładowania to sztangi nie masz co ruszać bo popsujesz ustawienia.

Ale regulacja śrubą ograniczającą zderzak turbiny owszem.

Opublikowano

O, przepraszam. Coś mi się o sztandzce ubzduralo... 

O samym zderzaku nic niewiem i nie będę tego tykac, chyba że znajdę tu w Piotrkowie kogoś kumatego (choć wątpię)