vieviur Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 witam, mam taki problem w mojej furce, ze jak wkrecam go na wyzsze obroty to zaczyna sie dławić, tak jakby spalanie było gorsze, albo dostaje niewystarczająco paliwa, zreszta sam do konca nie wiem co to jest. Efekt jest taki, że jak go kręce wyżej to w końcu zaczyna sie trochę krztusić. Właśnie przejechałem trase 550km i zauważyłem też taką rzecz, że póki świeciło słoneczko i powietrze było suche, to ciagnął o wiele lepiej, dławienie zdarzało się dopiero przy 170km/h na 5-biegu, a jak zrobiło sie chłodniej i bardziej wilgotno, znow zaczął mi szarpać już też na niższych prędkościach, np. 120-130km/h na 4-biegu. Poniżej przedstawiam logi z VAGa, nie wiem czy dobrze wykonane, najwyżej proszę o naprostowanie mnie. Wszystkie pomiary zrobilem na 3 biegu, wkręcając go od 1500-4500 obr. Mogę tylko dorzucić że nie zdążyłem wymienić jeszcze filtra paliwa, o ile to może być przyczyną, jutro pewnie to zrobię. logi: blok 001 blok 003 blok 005 blok 011 Czy możecie coś na tej podstawie skomentować? przyznam się szczerze że raczej średnią mam na ten temat wiedzę i proszę o pomoc.
pre_pl Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 silnik miałeś niedogrzany do końca, nie miałeś nawet 80°C - w dodatku kręcisz go wtedy do 4500obr/min.... Do takich testów ma być silnik z min 85°C Z logów faktycznie wynika, że powyżej 4000 coś zaczyna się dziać. Następuje pogorszenie pracy turbo, co za tym idzie lekko spada pomiar z przepływki (chyba, bo powinieneś jeszcze mieć dla MAFa grupę 008). Jak u Ciebie wygląda sprawa z katalizatorem ?
vieviur Opublikowano 1 Marca 2007 Autor Opublikowano 1 Marca 2007 Hmmm, problem w tym ze przejechalem kupe kilometrow (np. ok 400) i on wlasnie taka temperature ciagle mial. Co moze byc nie tak? termostat zle dziala ze nie moze sie dogrzac?
pre_pl Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 przejrzyj tematy w FAQ tutaj masz coś o termostatach i nie tylko : http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=4535&postdays=0&postorder=asc&start=165 http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=4521 Jak wygląda sprawa z Twoim katalizatorem ? Ile masz przejechane ?
vieviur Opublikowano 1 Marca 2007 Autor Opublikowano 1 Marca 2007 przejechane mam "niby" 164300km, nie jestem na 100% pewny czy to oryginalny stan, ale zalozmy ze tak. jeszcze jadna rzecz jaka zauwazylem podczas jazdy to po jednym postoju jak zapalilem samochod to na jednym odcinku (ok 100km) ciagle migala mi kontrolka od swiec. potem po zgaszeniu i krotkim postoju jak odpalilem juz kontrolka nie migala. [ Dodano: 19-03-2007, 18:05 ] Zlikwidowalem to dlawienie, akurat u mnie powod byl blachy, zrobilem 2 rzeczy, po pierwsze wymienilem termostat zeby silnik sie nagrzewal jak nalezy, teraz lapie elegancko 89 stopni. Po drugie wymienilem filtr paliwa i teraz autko mi jedzie jak zloto, nic nie szarpie, wkreca sie pieknie, takze kamien z serca...
Rekomendowane odpowiedzi