Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ZDROWE obroty dla silnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chciałem Was zapytać ile +/- utrzymujecie obrotów/min podczas spokojnej jazdy bez wyprzedzania z utrzymywaniem stałej jednakowej prędkości ?

(np. na drodze szybkiego ruchu/ekspresowej)

Pytam, ponieważ zawsze starałem się utrzymywać min 1600+ obrotów/min,

natomiast często na filmikach widać utrzymywanie nawet 1200~ obrotów - czy to zdrowe dla silnika i całego osprzętu ?

Opublikowano
3 godziny temu, Maggot napisał:

Cześć,

chciałem Was zapytać ile +/- utrzymujecie obrotów/min podczas spokojnej jazdy bez wyprzedzania z utrzymywaniem stałej jednakowej prędkości ?

(np. na drodze szybkiego ruchu/ekspresowej)

Pytam, ponieważ zawsze starałem się utrzymywać min 1600+ obrotów/min,

natomiast często na filmikach widać utrzymywanie nawet 1200~ obrotów - czy to zdrowe dla silnika i całego osprzętu ?

Ja tam na ekspresówkach i autostradach na szóstym biegu utrzymuje minimum 3000 :P

A żeby dla silnika było zdrowo to nie powinno się na wysokich biegach ( 5 i 6 ) jeździć z obrotami poniżej 2000 :naughty:

Ups....

Nie doczytałem że to chodzi V6 3,0TDI,  przy takim motorze możesz zejść do 1600 obr/min :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Nawet niżej stronic trzyma obroty. Zdarza mu się przy małym obciążeniu i 1000rpm. Nie ma reguły, liczą się siły jakie na dwumas działają. Jak się jedzie po płaskim to i 1200rpm nie zaszkodzi, chyba że nagle gaz w podłogę, to wtedy siły będą duże.

Opublikowano

8 godzin temu, olinek2 napisał:

Nawet niżej stronic trzyma obroty. Zdarza mu się przy małym obciążeniu i 1000rpm. Nie ma reguły, liczą się siły jakie na dwumas działają. Jak się jedzie po płaskim to i 1200rpm nie zaszkodzi, chyba że nagle gaz w podłogę, to wtedy siły będą duże.

Nie no oczywiście :D

Pytanie brzmiało o zdrowe obroty dla zespołu napędowego, a czym są niższe to dla jego trwałości gorzej :naughty:

Oczywiście jazda z takimi obrotami jak wyżej jest możliwa , fabryka się cieszy bo może się pochwalić niskim zużyciem paliwa, cieszy się też  że serwis pogwarancyjny bo zarobi dużo kasy wymieniając dwumasy i inne podzespoły które na takiej jeździe cierpią , cieszą się producenci części zamiennych bo interes się kręci, nie będzie się cieszyć tylko Kowalski , który biedny będzie musi za to wszystko zapłacić :D

No może tylko z wyjątkiem sytuacji gdy jest bogaty :)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

No właśnie chodziło mi o sytuację, gdy jak to określiliście "działają małe siły" tzn. żaden podjazd pod górkę, ani wyprzedzanie tylko jazda po płaskim :)

Czyli w 3.0 rozumiem, że 1600 jest okej ogólnie, a i po płaskim jak się będzie jechało jednostajnie 1200 od czasu do czasu to nie powinno szkodzić podzespołom ?

Oczywiście regularne przepalanie też jest używane coby się nic nie zastało i dpf nie zapychał:D

Opublikowano

Kurcze to czuć jak masz przeciążony zespół napędowy. Obroty jedynie stabilizują żyroskopowo dwumasę, ale jak siły są niewielkie i luzów nie ma to małe obroty nie będą szkodziły. 

Opublikowano

Dnia 18.06.2017 o 12:36, olinek2 napisał:

Obroty jedynie stabilizują żyroskopowo dwumasę

:decayed:

Czyżby miało to służyć pomocą przy utrzymaniu prostego kierunku jazdy ? :P

Ja bym tam nie przesadzał z turlaniem się na obrotach niewiele większych niż obroty biegu jałowego, nawet na małym obciążeniu nie są one obojętne dla trwałości układu napędowego w autach z mechaniczną skrzynią biegów, hydrauliczne skrzynie to inna bajka i te ograniczenia  nie dotyczą  aut w nie wyposażonych :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie za odpowiedź, sporo mi objaśniliście :)

pozdrawiam!