Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 b7 2.0 TDI BRD 170KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem mam prawdopodobnie z pompkami . Pacjent to a4 b7 2.0 tdi brd 170 km . Ogólnie w aucie wszystko wymieniane na czas, turbo po regeneracji , dpf wyczyszczony , egr nowy , wszystkie rurki wyczyszczone , klapa gasząca nowa . objawy jakie dawał to nierówna praca na wolnych obrotach , szarpanie podczas przyśpieszania , byłem u 2 mechaników obaj stwierdzili że pompki do wymiany 2 szt. 1 i 4 cylinder. wiec zakupiłem wtryski nowe oringi . Po założeniu auto lepiej pali , podczas przyśpieszania nie szarpie  lecz na wolnych obrotach coś kuleje , chwile chodzi dobrze , potem przebiera i zaraz jest ok . Niestety akurat nagrałem dziś filmik to nie przebierał . Ale wg mnie ci mechanicy nie umieją ich wyregulować. Auto pojechało do niemiec , będzie dopiero za miesiąc lecz już bym chciał wiedzieć na co mam się jeszcze szykować.

Opublikowano

wygląda jakby uszczelnienie 2 wtrysku bo bipy nawet spoko, może źle założyli uszczelnienie PD i ma przedmuch dlatego leje drugi wtrysk, powiem Ci że wymiania uszczelnień PD to 70% sukcesu i jak ktoś nie ma o tym pojęcia to będą cyrki się działy

Opublikowano
  • Autor

Najbardziej jest to odczuwalne na zimnym silniku , jak już się rozgrzeje to przebiera ale mniej , tzn chodzi równo i zacznie przebierać i znów równo , a na zimnym to przebiera dłużej , jak już zaczyna się rozgrzewać auto to  mniej . 

Opublikowano

to brd, ciezko zamontowac pompke, zeby uszczelnienie nie dzialalo, bo 2 sruby i 3 gumowe oringi, nie ma podkladki jak w Boschach.

te telepanie przy 50-70 to raczej niezdecydowana klapka od sterowania chlodniczka spalin. juz mi sie nie chce wklejac znow znaleziska z forum, bo kilka razy wklejalem w roznych tematach.

ja u siebie mam to samo, wszystko niby sprawne. musze kiedys odlaczyc ta gruszke i sprawdzic czy pomoze i jak to wplywa na nagrzewanie w zimie.

Opublikowano
  • Autor

Teraz nie telepie przy przyśpieszaniu tylko wole obroty.

Opublikowano

sorki nie dopisalem dokladnie o co mi chodzilo, w czasie nagrzewania silnilka -> 50*C-70*C

latem tego prawie nie widac bo momentalnie lapie temp. robocza, ale zima jak sie stanie na swiatlach/ w korku to bardziej dokucza

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Wymieniłem oringi na wtryskach jest lepiej bo nic sie nie dzieje jak nagrzeje auto chodzi równo lecz problem jest z zimnym silnikiem. Chodzi nierowno i zachowuje się jak by był zapowietrzony i nie mogł odpowietrzyć. Chyba że przyczyna nie lezy w wtryskach lecz w czym innym. Jak auto wróci w sierpniu z niemiec to zrobie logi lub inne wasze sugestje.

Opublikowano

Egr się nie domyka,lub nieszczelnośc w podcisnieniu. Warto sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor

test egr vcds ? czy rozkręcić i sprawdzić manualnie ? podciśnienia wszystkie które idą przy zaworach koło turbo oraz te na grodzi ? czy gdzieś jeszcze są?

Opublikowano

sprawdź jeszcze w tym miejscu (zdjęcie kolor czerwony)  tam jest taki trójnik potrafi pęknąć tak było w moim przypadku, ale nierówna praca na zimnym nie wróciła na 100% do normy ale było lepiej.

Największą różnicę odczułem jednak po bardzo prostym zabiegu. Mianowicie auto zaczęło przygasać brak mocy ledwo dojechałem na wigilię 2016.  Objaw braku paliwa jakby zamarzło czy coś . Po świętach mechanik wymienił filtr paliwa i po przejechaniu kilku km znów to samo telepanie brak mocy gasł. Wróciłem do niego i on mówi zajrzyjmy do baku paliwa. To co tam zastałem przeszło moje najśmielsze oczekiwania na całej pompie smoku była jedna wielka smoła wszystko oblepione, na ścianach zbiornika dosłownie po 1- 2 cm szlamu. Wszystko zostało wyczyszczone za mocą benzyny kilkanaście litrów poszło. Od tej pory chodzi jak wściekły zero drgań normalnie bajka. PS wcześniej wymienione 2 x komplet wtrysków, głowica , egr , czyszczenie kolektora, przepustnicy i wiele innych.  Nie mogłem uwierzyć że był to problem z całkowicie zawalonym brudem zbiornikiem paliwa.  Teraz zostało ustalić jak coś takiego mogło powstać w zbiorniku. 

Znalezione obrazy dla zapytania weży podciśnienia brd

Opublikowano
7 godzin temu, klattaa napisał:

sprawdź jeszcze w tym miejscu (zdjęcie kolor czerwony)  tam jest taki trójnik potrafi pęknąć tak było w moim przypadku, ale nierówna praca na zimnym nie wróciła na 100% do normy ale było lepiej.

Największą różnicę odczułem jednak po bardzo prostym zabiegu. Mianowicie auto zaczęło przygasać brak mocy ledwo dojechałem na wigilię 2016.  Objaw braku paliwa jakby zamarzło czy coś . Po świętach mechanik wymienił filtr paliwa i po przejechaniu kilku km znów to samo telepanie brak mocy gasł. Wróciłem do niego i on mówi zajrzyjmy do baku paliwa. To co tam zastałem przeszło moje najśmielsze oczekiwania na całej pompie smoku była jedna wielka smoła wszystko oblepione, na ścianach zbiornika dosłownie po 1- 2 cm szlamu. Wszystko zostało wyczyszczone za mocą benzyny kilkanaście litrów poszło. Od tej pory chodzi jak wściekły zero drgań normalnie bajka. PS wcześniej wymienione 2 x komplet wtrysków, głowica , egr , czyszczenie kolektora, przepustnicy i wiele innych.  Nie mogłem uwierzyć że był to problem z całkowicie zawalonym brudem zbiornikiem paliwa.  Teraz zostało ustalić jak coś takiego mogło powstać w zbiorniku. 

Znalezione obrazy dla zapytania weży podciśnienia brd

To jest BRD?  Dziwnie te wężyki u Ciebie idą od podcisnienia 

Opublikowano
  • Autor

Do zbiornika zaglądałem rok temu i było okej . a zaglądałem ze względu że przed tym zanim auto zostało sprowadzone ktoś tam grzebał , pewnie spuszczał paliwo i uszkodził uszczelkę pokrywy zbiornika która wymieniłem bo po zatankowaniu do pełna bardzo śmierdziało we wnętrzu auta . Ale z ciekawości zajrzę . 

Ktoś może robił test VCDS egra ? jakaś instrukcja jak to zrobić ? 

Opublikowano

w BRD troche inaczej to wyglada niz w EDC 15/16 :) wchodzisz do nastaw, klikasz start i pedaly hamulca, chyba sprzeglo i gazu, wtedy wskoczy na obroty i zrobi jedna petle testu.

chyba mniejsze szanse na zauwazenie czegos niz w wczesniejszych ECU.

Moze lepszym pomyslem byloby zrobienie testow dynamicznych EGR? kilka prob dla pewnosci..

Opublikowano
  • Autor

znalazłem powód nierównej pracy silnika. Po uruchomieniu klimatyzacji  , w momencie gdy wiatrak się uruchamia silnik nie pracuję równo , telepie , słychać na filmiku. Drugi powód telepania zauważyłem nawet na wyłączonej klimatyzacji w zakresie temperatur  0 do 80 stopni też telepie , jak się rozgrzeje to już nie . Co wy na to panowie ?

Opublikowano

Co z synchronizacja? 

Opublikowano
  • Autor

Synchronizacja w vcds 0.35 w plusie.

Opublikowano
  • Autor

Jakiś pomysł jeszcze ? ?

Opublikowano

A ustawienie walka wydechowego względem ssacego...? 

Opublikowano
  • Autor

Witam . Dziś podmieniłem wentylatory ale nic to nie dało , w momencie uruchomienia klimatyzacji trzęsie się . Jutro będe przeprowadzać po południu synchronizacje wałków. 
1- ustawie ssący na -.1,5 
2- ustawie wydechowy względem ssącego . (może podczas rozgrzewania się silnika nie będzie smierdzieć i kopcić ) 

Jutro wieczorem dam znać czy coś pomogło .

Opublikowano
43 minuty temu, Vassyli napisał:

Witam . Dziś podmieniłem wentylatory ale nic to nie dało , w momencie uruchomienia klimatyzacji trzęsie się . Jutro będe przeprowadzać po południu synchronizacje wałków. 
1- ustawie ssący na -.1,5 
2- ustawie wydechowy względem ssącego . (może podczas rozgrzewania się silnika nie będzie smierdzieć i kopcić ) 

Jutro wieczorem dam znać czy coś pomogło .

Czekam na info.