Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 ASB] BŁĄD 013128 - Control Circuit for Controller for Turbocharger 1 (J724)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wlasnie auto stracilo ciąg i mam tai błąd . skasowałem ale powrócił...

ktos cos? co to za kontroler, gdzie jest i jak go zdiagnozowac??

009263 - Diesel Particulate Filter (Bank 1): Restricted/Clogged

P242F - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent

Freeze Frame:

Fault Status: 00100001

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 104788 km

Time Indication: 0

Freeze Frame:

RPM: 1134 /min

(no units): 98.7

(no units): 28.0

(no units): 39.5

Temperature: 47.2°C

Absolute Pres.: 0.0 mbar

Pressure: 0 mbar

013128 - Control Circuit for Controller for Turbocharger 1 (J724): Electrical Malfunction

P3348 - 004 - No Signal/Communication

Freeze Frame:

Fault Status: 01100100

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 5

Mileage: 106188 km

Time Indication: 0

Freeze Frame:

RPM: 798 /min

Torque: 85.8 Nm

Speed: 14.6 km/h

Temperature: 87.3°C

Duty Cycle: 80.9 %

Voltage: 14.52 V

Duty Cycle: 89.2 %

Opublikowano

czeka Cię regeneracja DPFa...

jeździsz jak dziadek do kościoła pewno :decayed:

nie wiem czy w 3.0tdi robi się to tak samo jak w starych kiblach, może sprawdź (jest opis na forum)

[br]Dopisany: 17 Styczeń 2009, 18:55_________________________________________________aa

ten czujnik jeszcze, teraz kurde zauważyłem... on się znajduje przy turbinie, zobacz czy coś się nie rozłączyło...

Opublikowano
  • Autor

no wlsanie siedze i czytam co i jak,

a raczej nie od jazdy delikatnej bo wlasnie po powrocie z warszawy gdzie deptalem jak zly..

ale teraz tak. znalazlem procedure czyszczenia DPFa w 3.0 tdi i jest ona inna niz w 2.0

robi sie ja w miejscu, po wpisaniu czegos tam auto samo sobie wypala dpf. a jak masz pecha to nawet cale sie wypala ;]

tylko ze ta procedura nie chce ruszyc jak sa jakies zapisane bledy :wallbash:

a ja mam wlasnie ten blad (i jeszcze blad wentylatora bo od kupna nie mam czasu zmienic sterownika wentylatorow)

do tego ten blad dotyczy sterownika na turbo i dzisiaj zmienil sie na cos takiego ze komunikacja jest ale brak prawidlowej adaptacji... nigdzie nie znalazlem porzadnego info na ten temat.

dzis jest taki error:

013128 - Control Circuit for Controller for Turbocharger 1 (J724): Electrical Malfunction

P3348 - 005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation

siedze i kminie... i nic. HELP!!!

-----------

aha. bledu od dpfa juz nie ma dzis...

Opublikowano

wymien ten czujnik, one zdaje się czasem padały.

No niestety nie jest tani... koło 300/400stówek olo....

No najlepiej byłoby, jakbyś podmienił z innego auta i zobaczył

Opublikowano
  • Autor

tyle ze to nie czujnik a regulator turbiny. tak jak starsze byly podcisnieniowo regulowane. tak tu jest regulator, z silniczkiem ktory steruje lopatkami. i wszystko luzno chodzi. a w etce nawet nie wystepuje to cos jako osobna czesc. a przecie nie wymienie tak dla jaj turbiny...

do tego wyczytalem dzies ze kupujac uzywany sterownik i tak trzeba dokonac adaptacji bo nie bedzie dobrze chodzil.

wiec chcialbym sie dowiedziec jak ja przeprowadzic i sprobowac na moim sterowniku.

jaki login musze wpisac w moim silniku zeby dostac sie do adaptacji , bo cos tam wyszukalem na necie ale zadnych konkretow a moze bym posprawdzal rozne opcje...

--------------

juz widze stado chetnych do rozkrecania turbny w celu podmiany tego :D:kox::polew:[br]Dopisany: 17 Styczeń 2009, 19:35_________________________________________________naszukalem sie i znalazlem jak sie robi te nastawy .

w engine -> basic settings wybieramy grupe 33

to wszystko na odpalonym silniku

wciskamy hamulec i gaz do oporu i wciskamy ON/OFF zeby wlaczyc adaptacje...

obroty wzrastaja do okolo 1000 i autko robi sobie jakies pomiary i sie ustawia....

niestety u mnie to nie pomoglo. tyle ze blad zmienil sie spowrotem na :

P3348 - 004 - No Signal/Communication

czyli calkowity brak komunikacji... wyglada tez ze jak robie test VAGiem to sterownik turbiny nie reaguje i nie zmienia nastawow.

najpierw spokojnie sprawdze okablowanie, potem wtyczki a jak nie znajde to rozbiore zobaczyc czy w srodku cos sie nie upalilo... jakbym mial skad to bym podmienil zeby sprawdzic czy sie nie rozwalilo samo z siebie.

ciekawe czy bardzo szybka jazda przez okolo 100 km (srednia ponad 200 km/h) mogla az tak rozgrzac turbine zeby cos sie upalilo w kontrolerze?

kurcze chyba te auta sa przygotowane na takie traktowanie... a stalo sie dzien po testowaniu ile fabryka dala... zaczyna mnie wkurzac ta niemiecka 'niezawodnosc'

tak patrze ze temat sie bardziej nadaje do działu o dieslach niz do VAGowania. ale moze te nastawy sie komus przydadza..

pre_pl skad masz tą cene? wystepuje to jako czesc zamienna? w mojej etce o tym nie slyszeli :D

Opublikowano

OLO, jest procedura w ELSIE na "zdejmowanie" tego cudaka.... ale faktycznie w ETCE tego nie znalazłem ...

Opublikowano
  • Autor

rozebralem i widac spalony element na plytce sterownika.

rozpadl sie i nikt nie wie co to. znalazlem na allegro taki sterownik z uszkodzona wtyczka. jutro powinienem miec u siebie i zlozyc z dwoch jeden. mam nadzieje... ;(

Opublikowano

a jest jakiś numer vagowski na tym ? Kurde, zdejmowalne to świństwo i żeby nie można było dostać ??

Podaj linka do allegro może co ?

Czytałem wypowiedź theresiasa (ross-tech), który napisał :

"wymienić to, widzieliśmy wiele zepsutych sterowników*"

*sterownik,sensor,gówno - ja tam nie wiem jak to nazwać :)

OLO, porób może zdjęcia, co ?

Opublikowano
  • Autor

jest numer vagowski, ale nie wystepuje w ETCE,

jakies foty mam,

jak bede wymianial to porobie jak to zrobic. bo dojscie tez takie ze sie poplakac mozna, ale sama elektronike mozna wymienic bez zdejmowania turbiny a to juz sukces.

wszystkie numerki ze sterownika:

5900 110 7032

059 145 725 E (ten jest chyba VAGowski)

A2C53106046

Opublikowano

no to napisz ten numerek :decayed:

• 2 lata później...
Opublikowano

Czy ktos jeszcze mial ten problem i sam sie z nim uporal?

Opublikowano

OLO to mechanik. :cool1:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czesc Olo gda mam problem z a6 3.0tdi P3348 błąd sie kasuje i wraca spowrotem i nie mam mocy turbo jakby wcale nie chodziło.

Jak włączam zapłon to sterownik niby pracuje. Fajnie by było jak byś mógł dac jakieś namiary i moze pomódz przez tel.

Byłbym bardzo wdzięczny Pozdrawiam