Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Szarpie na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, od dłuższego czasu przeglądam forum i dopiero teraz piszę mój pierwszy post, w związku z problemem jaki mnie spotkał z Audi.

Cudo techniki 2.0 ALT mam zasilane gazem i przebieg spory bo 250k, ale do tej pory było wszystko w miarę w porządku. Niestety... Pojawiło się szarpanie przy ruszaniu z miejsca z biegu pierwszego (czasem na 2 i wstecznym). W momencie gdy puszczam sprzęgło i zaczyna łapać. To jest dosłownie sekunda kilkukrotnych szarpnięć. Podejrzenia padły z początku na dwumasę, ale na luzie nie ma żadnych drgań, ani niepokojących dźwięków. Do tego po przejechaniu kilku km problem znika. Zauważyłem, że im zimniej na dworze tym dłużej efekt występuje. Wymieniłem świece i planuję też wymienić olej w skrzyni biegów, bo pewnie od nowości nic nie było ruszane.

Bardzo rzadko na luzie pojawia się falowanie obrotów, jednak wystarczy dodać gazu i problem znika. Dodatkowo silnik zaczął łapać przysłowiowego "muła" zaraz po ruszeniu i zanika po chwili, albo gdy przekroczę 4k obrotów. Jeśli ktoś ma pomysł, gdzie szukać problemu, to będę ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam!

Edytowane przez amigo111
Opublikowano

Czy udało ci się rozwiązać problem? Ja mam to samo tylko szarpie na pierwszym biegu i na zimnym silniku.