Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd czujnika poziomowania xenonów - uszkodzony sterownik świateł.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono,

Piszę po radę, bo już jestem bezsilny.

Od jakiegoś czasu zaczął pojawiać się na FIS-ie błąd czujnika poziomowania. W pierwszej kolejności wymieniłem kostkę i przewody, gdyż dopatrzyłem się, ze jeden z przewodów przy przednim czujniku był naderwany. Problem ustał. Po kilku miesiącach błąd zaczął się pojawiać i znikać w kilkunastosekundowych odstępach. Co ciekawe, nawet gdy auto stało w bezruchu, co na moje oko oznaczało, że nie chodzi o uszkodzenie mechaniczne, gdyż w trakcie postoju na czujnik i wiązkę nie mogły oddziaływać wstrząsy takie jak w trakcie jazdy i które mogłyby skutkować jakimiś przerwami.  Po jakimś czasie błąd świecił się już cały czas. Postanowiłem jeszcze raz wymienić kostkę i przewody, tym razem wlutowując się w komorze silnika, w miejscu, w którym przewody wchodzą w lewe nadkole (jeden z przewodów był wcześniej dosyć mocno utleniony). Przy okazji rozebrałem czujnik, wyczyściłem i polutowałem jedną przelotkę. Niestety nic to nie dało. Pojechałem do ASO Audi na komputer, gdzie stwierdzono zwarcie do plusa na przednim czujniku. Polecono w pierwszej kolejności wymienić czujnik. Zanim to zrobiłem, pomierzyłem napięcia na kostce przy odpiętym czujniku i faktycznie w wiązce miałem masę, +12 oraz +5V (więc to nie wina czujnika). Te +12V jest na przewodzie 'sygnałowym'. To mi dało do myślenia, że nie o czujnik chodzi, jednak aby mieć czyste sumienie pojechałem do człowieka z allegro, który sprzedawał używane czujniki i zrobiłem próbę. Niestety na kolejnych dwóch innych czujnikach, błąd nie znikał, mimo jego kasowania.

No i teraz zaczynam się podłamywać, gdyż auto jest na 100% nie bite, zwarcie gdzieś w wiązce jest raczej nie możliwe, gdyż szybciej gdyby gdzieś przetarł się przewód, byłoby zwarcie do masy a nie do plusa, bądź w ogóle byłaby przerwa i mam dylemat co dalej? Nie chcę zrzucać błotnika, by sprawdzać przewody - nie mam ku temu warunków.

Czy komuś się zdarzyło, aby padł sterownik świateł ten umiejscowiony pod schowkiem pasażera? Czy jest możliwe, że sterownik padł i efektem jest zwarcie do plusa? Czy dobrym pomysłem jest zakup i wymiana tego sterownika?

Pozdrawiam,

Arapaho

Edytowane przez ArapahoVmax
Zmiana w temacie postu.

Opublikowano

Te 2 czujniki na podmiankę na pewno były sprawne?

Opublikowano
  • Autor

Godzinę temu, adrian_pt napisał:

Te 2 czujniki na podmiankę na pewno były sprawne?

Wiesz, na pewno to cholera wie. Przy zakupie używanej elektroniki, każdy się zarzeka, że wyciągane z auta w którym działało..... ;-)

Ale po napisaniu posta znalazłem na allegro gościa w okolicy, który sprzedawał sterownik świateł. Stwierdziłem, że zaryzykuje te 100,-pln i .... BINGO !!!

Sterownik wymieniony, błędu nie wywala (wcześniej pojawiał się 2 sek po odpaleniu stacyjki) , po odpaleniu światła robią auto- test  dół - góra, wygląda, że wszystko jest OK !!!

I dla potomnych informacja o nr sterownika świateł w Audi a4 b7 rocznik 2004 BLB 2.0 TDI :

8P0 907 357 B. Dopuszczalne zamienniki różnią się litera na końcu:  D, F, G, H, J, L, M i tylko te. Z inna literą raczej nie będą działać. (Info odnośnie zamienników z ASO Audi)

Dziękuję za uwagę i Pozdrawiam,

ArapahoVmax

Opublikowano

W takim razie muszę zgłębić temat u siebie, bo po reanimacji czujnika problem po kilku miesiącach wrócił. Da sie jakoś sprawdzić sprawność tego ustrojstwa, które kupiłeś?

Opublikowano
  • Autor
51 minut temu, adrian_pt napisał:

W takim razie muszę zgłębić temat u siebie, bo po reanimacji czujnika problem po kilku miesiącach wrócił. Da sie jakoś sprawdzić sprawność tego ustrojstwa, które kupiłeś?

Ja przynajmniej takiego sposobu nie znam. To jest wielkości paczki papierosów i ma gniazdo z ok. 20 pinami. Na allegro chodzą od 30 do 200,-pln.

Zaryzykowałem, bo miałem dość sytuacji, gdy w nocy mi migali, że oślepiam, a z drugiej  strony, nienawidzę sytuacji, gdy mam niesprawne takie duperele.

Natomiast Ty możesz sprawdzić multimetrem, czy Twój czujnik jest sprawny czy po prostu znowu padł, bez potrzeby brnięcia w koszty.

Opublikowano

Za pierwszym razem wyczyściłem płytkę z białego nalotu i pomogło, jednak błąd wrócił. Muszę zrobić drugie podejście, a jak nie pomoże, to zacznę od wymiany czujnika.

Opublikowano
  • Autor

Żeby nie było tak różowo....

Wczoraj, po zamontowaniu nowego sterownika, wszystko OK. Dziś wyjeżdżam w trasę i po przejechaniu 1km błąd na przemian pojawia się i znika. O mało szlag mnie nie trafił.

Okazało się , że miałem naraz walnięte i czujnik i sterownik świateł. Mój czujnik działał, dopóki samochód stał w miejscu. Jak ramię czujnika zaczynało pracę, pojawiały się błędy. Dzisiejsza wymiana czujnika załatwiła sprawę. Teraz błąd już się nie pojawia mimo przejechania 200km. Oby tak pozostało. ;-)

Opublikowano

Weź nie strasz :D