Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cewki i świece do ASN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie, poradzicie jakie cewki i świece montować do tego silnika? Jakie macie?

Cewki Beru czy NGK?

Świece NGK czy Bosch czy inne?

Wywala mi zapłon po montażu LPG i muszę wymienić co wadliwe.

Szukałem opinii w internecie ale nie ma konkretów. Najlepsze opinie zawsze są od użytkowników.

Opublikowano

Ja mam cewki Beru,wcześniej właściciel na nich jeździł ja jeżdżę od 5 lat żadna nie padła. Świece mam Bosch platinium iridium, cena ok 45 zł sztuka, lub Denso też irydowe. Co do Boscha to nie wytrzymują 100 tyś przebiegu ale jakieś 50 i co jakiś czas padają po kolei a jak padnie to jazda przypomina blondynkę jadąca automatem :-). Nie polecam tanich świec do gazu innych niż irydowe jak nie chcesz wyciagac ich z cylindra, a widziałem takie auta fura skóra szpan a świece od Simsona :-) no i remont.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, darox5 napisał:

Ja mam cewki Beru,wcześniej właściciel na nich jeździł ja jeżdżę od 5 lat żadna nie padła. Świece mam Bosch platinium iridium, cena ok 45 zł sztuka, lub Denso też irydowe. Co do Boscha to nie wytrzymują 100 tyś przebiegu ale jakieś 50 i co jakiś czas padają po kolei a jak padnie to jazda przypomina blondynkę jadąca automatem :-). Nie polecam tanich świec do gazu innych niż irydowe jak nie chcesz wyciagac ich z cylindra, a widziałem takie auta fura skóra szpan a świece od Simsona :-) no i remont.

No ja właśnie teraz miewam sytuacje, że szarpie jakby muł ciągnął i check miga niemiłosiernie jak go przycisne, na niskich obrotach też potrafi przyszarpnąć, ale tylko na lpg. cewkę wymieniłem, ale nie pomogła, dodam jeszcze 2 :) Ostatnio mi się też otworzył jakiś obwód na cylindrze i auto jechało bo musiało, ledwo co, założe się, że świece mam teraz jakieś ngk, bo mi mechanik wymieniał na początku roku, ale... pojęcia pewnie nie miał.

Opublikowano
  • Autor

Dostałem jeszcze propozycje irydowych świec ngk, podobno spoko, w grupie VW zalecane. :)

Opublikowano

U mnie są założone świece ngk takie jak zaleca fabryka, do tego cewki ori z końcówką "m". Od dwóch lat jazda na lpg bez żadnych problemów.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
23 minuty temu, darox5 napisał:

Nie polecam tanich świec do gazu innych niż irydowe jak nie chcesz wyciagac ich z cylindra, a widziałem takie auta fura skóra szpan a świece od Simsona :-) no i remont.

Niektórzy twierdzą, że zwykłe jedno-elektrodowe są najlepsze do lpg, tylko rzeba pilnować właściwej przerwy między elektrodami, która powinna być mniejsza niż do benzyny. Mieszanka gazowa powietrzna ma większą rezystancję a tym samym wyższe napięcie zapłonu. Można też dać świece o wyższej wartości cieplnej.

Opublikowano

Denso ma już świece bez elektrod, jakiś wypas, ale ja jednak bym nie stosował nie mam pojęcia jak to jeździ :-)

Opublikowano
  • Autor

Kupię cewki Beru, a spróbuję świec od NGK, tylko właśnie irydowe, zobaczymy jak się sprawują. :)