Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Opłata skarbowa ,kłopocik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przy kupnie auta trzeba opłacic opłate skarbowa itd, sprawa ma sie tak, prawie 2 lata temu kupiłem auto za ktore najprawdopodobniej nie zapłąciłem podatku w skarbowym, co lepsze auto kilka miesiecy temu zostało sprzedane, orientuje sie ktos jakie sa konsekwencje nie zapłacenia itd i jak to sprytnie rozwiazac

Opublikowano

To jak zarejestrowałeś auto dwa lata temu nie opłacając podatku, w urzędzie komunikacji przy rejestrowaniu auta kupionego od osoby prywatnej na umowe kupna sprzedazy musisz prawdopodobnie mieć potwierdzenie że umowa została opodatkowana 2% od ceny auta, chyba ze kupiłes auto od firmy lub komisu i dostaleś fakture wtedy podatek płaci sprzedający...

Opublikowano
  • Autor

ok, ale nie odpowiedziałes na moje pytanie, auto kupione, podatek nie płacony , jakie sa tego konsekwencje i jak to rozwiazac, we wtorej jade do skarbowego pogadac co i jak ale do tego zcasu wole cos wiecej wiedziec

Opublikowano

Z tym że kolega Ci wcześniej dobrze wyjaśnił.

Napisałeś, że "prawdopodobnie" nie zapłaciłeś. Ja myśle że prawdopodobnie w takim przypadku byś nie zarejestrował samochodu, bo do rejestracji potrzebne jest zaświadczenie ze skarbówki.

Wydaje mi się że nawet jakbyś nie zapłacił to Urząd sam by do Ciebie napisał w ciągu tych 2 lat.

Że się tak zapytam, skąd masz w ogóle przypuszczenia, że nie zapłaciłeś ?

Opublikowano
  • Autor

LUKAZ przegladałem papiery i na inne auta mam potwierdzenia a na tego dziada nie i kompletnie nie pamietam czy płaciłem za niego

Opublikowano

Hm rozumiem że na inne auta masz potwierdzenie wpłaty w kasie (banku). Może przy tym miałeś tylko jedną kopie wpłaty, którą oddałeś przy rejestracji. Bo panie od rejestracji zabierają ten dowód wpłaty. Z tego co pamiętam dawniej dawali 2 dowody wpłaty: dla właściciela i do rejestracji. Teraz już tylko dają 1 kopię: do rejestracji.

Opublikowano
  • Autor

musze tam pojechac zapytac, bo ostatnio udało sie zarejestrowac auto w wydziale komunikacji bez wizyty w skarbowym a teoretycznie nie ma takiej opcji bez uiszczenia opłaty skarbowej , a jednak takie rzeczy to normalka w naszym kraju

Opublikowano

musze tam pojechac zapytac, bo ostatnio udało sie zarejestrowac auto w wydziale komunikacji bez wizyty w skarbowym a teoretycznie nie ma takiej opcji bez uiszczenia opłaty skarbowej , a jednak takie rzeczy to normalka w naszym kraju

j jak kupiłem to zarejstrowałem autko bez problemu i przy ibezpieczeniu babka "odkryła", że w różnych dokumentach miałem 3 różne VINy (skarbowy, przegląd itp.)

Także POLSKA to jest dziwny kraj

Opublikowano

że skarbówka sie upomni to nie wierzę :cool1:

znajomy też nie płacił i cisza ... czeka po 5 latach się przedawni :kox: :gwizdanie:

Opublikowano

że skarbówka sie upomni to nie wierzę :cool1:

znajomy też nie płacił i cisza ... czeka po 5 latach się przedawni :kox: :gwizdanie:

To siedź 5 lat jak na szpilkach, czy przypadkiem "dziady" nie naliczą odsetek...

Opublikowano

Przy dzisiejszym kryzysie to nisko oprocentowany kredyt w porównaniu do inwestycji w fundusze :polew::decayed::naughty::kox:

Opublikowano

Najwyżej przy roliczeniu rocznym sobie sami odliczą należność

Opublikowano

przy rejestracji auta kupionego w PL od prywatnej osoby nie trzeba miec zadnego kwitu iz uiscilo sie oplate w US :) z tego co sie dowiadywalem to kara jest taka iz placi sie ten podatek tj. 2% wartosci od autka + 200 zl kary ale jesli minal taki czas to niewiem czy to tak samo naliczaja pozdrawiam :kox:

Opublikowano

To nie wiem gdzie to wyczytałeś ze nie trzeba mieć tego kwitu chyba że masz fakturę lub kupiłeś auto przez komis inaczej w wydziale komunikacji nie zarejestrują Ci auta bo jest to wymagany dokument przy rejestracji i nawet jak nie wiesz że masz to zapłacić to miła pani przy rejestracji Cię uświadomi :)A jak gdzieś rejestrują bez tego to nie znają przepisów i do nich bym się najpierw doczepił.

Opublikowano

w ciagu ostatnich 12 miesiecy rejestrowalem 4 auta :) i nie wymagali kwitu z US przy rejestracji wymagana jest umowa kupna, dowod rejestracyjny, karta pojazdu (jesli jest), tablice, aktualny przeglad i ubezpieczeniem i kwitek oplaty za tablice, wymiane dowodu, naklejke itd (niecale 170zł) <-- to jest jedyny kwit wymagany przy rejestracji :) no chyba ze wszedzie inaczej :D pozdrawiam :hi:

Opublikowano

No w Częstochowie byś nie zarejestrował :)

Opublikowano

bo to jest POLSKA i tu każdy robi co chce :) co za dziwny kraj :kox: :kox:

Opublikowano

Baran, byłeś już w tym Urzędzie? Wyjaśniłeś?

Jeśli nie, to sprawdź w Wydziale Komunikacji, czy wymagają teraz i czy wymagali dwa lata temu.

Jeśli wymagali, to poproś aby sprawdzili, czy w mają ten Twój dowód wpłaty.

Tylko chyba będziesz musiał jakąś Panią podejść dobrze, bo inaczej to marne szanse, że coś takiego sprawdzą.

Opublikowano
  • Autor

Sprawa wyjasniona , było zapłącone , na pytanie czemu nie posiadam potwierdzenie babeczka powiedziała tylko tyle , pewno Panu nie dalismy :wallbash:. Ogolnie aby zarejestrowac w WK trzeba miec opłacony Skarbowy, ale jakos nikt tego nie sprawdza

Opublikowano

I po strachu ... :decayed: