Jump to content
IGNORED

1,9 tdi brb 116km 2006r bez dpf

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam Panowie. Planuje wymianę sprzęgła na te slynne mocniejsze od Sharana i skromny program na początek, ew czy wymiana samego turba od awx ma sens? Proszę o podpowiedzi bardziej doświadczonych:)

Edited by Stochus
Posted

Sprzeglo od sharana nie pasuje , a z turbo od AWX osiagniesz ~ 160 ps (po programie)

• 1 month later...
Posted

Podepnę się pod temat :-) czyli kupuje turbo z awx b6 1,9 takie coś ( obecnie mam b7 1,9 brb):

http://allegro.pl/turbina-audi-a4-1-9-tdi-b6-130-km-afv-awx-717858-i6094902024.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMzI1OTI4NwAyMzUzMDEA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8ae0f96e-e471-4405-aa03-10bbd0b223f5

trzeba jeszcze jakieś graty przejściowe typu wąż itd, czy turbo same i mechanik sobie z tym poradzi?

Pozdrawiam

Posted

Musisz kupić przejściówkę na wąż turbo. Na allegro wpisz przejściówka Awx. Reszta P&P. 

Posted
W dniu 3.11.2017 o 19:25, spanky napisał:

Sprzeglo od sharana nie pasuje , a z turbo od AWX osiagniesz ~ 160 ps (po programie)

Ale ze do 1.9 czy do 2.0 TDI w ogole czy że on ma 228 a to jest 240mm?
Ja nabyłem auto w dość mocnym setupie i własnie poprzedni własciciel mówił ze sprzegło jest z Sharana 1.9 BTB o ile sie nie myle 150 km...
W takim razie jaki jest najmocniejszy setup docisku i dwumasu z seryjnych (240mm)  (nie mówie o Sachs Performance)? 2.0 TDI BRD?

15 godzin temu, ParasoleK napisał:

Podepnę się pod temat :-) czyli kupuje turbo z awx b6 1,9 takie coś ( obecnie mam b7 1,9 brb):

http://allegro.pl/turbina-audi-a4-1-9-tdi-b6-130-km-afv-awx-717858-i6094902024.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMzI1OTI4NwAyMzUzMDEA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8ae0f96e-e471-4405-aa03-10bbd0b223f5

trzeba jeszcze jakieś graty przejściowe typu wąż itd, czy turbo same i mechanik sobie z tym poradzi?

Pozdrawiam

Wiem ze w przypadku Passatów w słabszych wersjach również zmieniali kolektor z AWX bo ponoć ten od AVB/AJM był mniej wydajny, może warto sprawdzić czy tutaj tez tak jest?

Posted (edited)

Masz rację AJM/AVB miał cieńszy kolektor ssący niż AWX/AVF , w b7 czy to 1.9 BKE/BRB czy 2.0 Tdi 8V jest taki sam gdyż jest nowsza budowa EGR sterowany elektronicznie oraz elektroniczna klapa gasząca i ten osprzęt w w 8 zaworówkach jest taki sam . Tak turbo GT1749VA i  przejściówka 38 mm montaż i strojenie i powinno być bezpieczne 160 km . 

Edited by danielstol
  • Upvote 1
Posted

Tak dokładnie robiłem 2 takie zamiany tyle że w jednej siadła BRD z kołem CAHA. Co masz zamiast Dpf? Pusta puszkę czy DP jakieś? :-) 

Posted (edited)

Kurczę powiem ci ze nie wiem hehe :-) mechanik ze mnie żaden :-) dpf nie ma ale co tam siedzi to nie wiem :-) .znalazłem na olx cos takiego: cena wydaje sie bardzo atrakcyjna na innych aukcjach turbina z oddaniem własnej 650-800 zł. Tutaj jeśli dobrze rozumiem 350 regeneracja starej lub oddaje stara + 350 zl i mam nowa?:

https://www.olx.pl/i2/oferta/turbina-vw-passat-b5-audi-a4-a6-1-9-tdi-130km-awx-turbosprezarka-CID5-IDq1BK7.html#:09ade43e0b

Edited by ParasoleK
Posted

Jesli chesz turbo awx po regeneracji zamów tu http://regmot.pl/

Ja brałem chyba z 5 sztuk i wszystkie smigaja 600 zl z wymiana u kuriera ( wysyłkowo)

Lepiej doplacic pare stowek a miec pewnosc ze bedzie ok, bo poetem konczy siee tak ze operacje bedziesz powtarzal i nie bedzie tanio.

daja 12 miesiecy gwarancji.

Posted

tylko że musiałbym pierwsze zamówić nową, oddać do mechaniora na wymianę i potem ewentualnie starą odesłać bo inaczej tego nie widzę.

Posted

Zadzwon dogadaj sie. Zawsze mozesz umowic sie z mechanikiem np na srode rano - wyciaga turbo to moze 2 h roboty z przerwa na browara hehe przychodzi nowa w poludnie do Mechanika czy do Ciebie i masz auto w jeden dzien zrobione proste.  Przynajmniej wiesz ze bedzie smigac bo z uzywkami to roznie jest.