Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Para z odmy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,panowie po odłączeniu rurki z odmy w miejscu łączenia z grubą rurą od turbo,jest tam woda troszkę więcej niż śladowa ilość czy z odmy aż tak może się skraplać para?Dodam jeszcze ze sprawdziłem cały dolot jest szczelny.Zrobiłem mały test;Założyłem na rurkę z odmy kawałek gumowego węża i wsadziłem do plastikowej butelki,odpaliłem motor na 15 min i w butelka zrobiła się cała zaparowana, brak śladu oleju, wąż gumowy w środku był cały mokry [od wody].Czy z tej odmy aż tak może parować?

Opublikowano

to normalny objaw, że w niskich temperaturach i zwłaszcza przy pokonywaniu samochodem krótkich odcinków (kiedy to silnik nie ma czasu popracować przez jakiś czas w normalnej jego temperaturze roboczej lub wogóle ją osiągnąć) gromadzi się w nim para wodna po jego wyłaczeniu czego objawem przy kolejnym odpaleniu zimnego silnika w niskich temperaturach jest wydobywający się przez jakiś czas z rury wydechowej biały dymek, dziwić się tylko należy, że była w wężyku czysta woda bez opar i drobin oleju zamiast emulsji wodno-olejowej.

Nasuwa się tylko jedno pytanie - czy to była woda czy płyn z układu chłodzenia, dla pewności proponuję sprawdzić co osadza się na bagnecie wskazującym poziom oleju i jaki jest poziom oleju oraz wewnątrz zbiorniczka wyrównawczego układu chłodzenia bo nie jest wykluczone, że to właśnie płyn chłodzący przez nieszczelną uszczelkę głowicy dostaje się do oleju i odwrotnie;

doadać jeszcze należy, iż ewentualna nieszczelność uszczelki pod głowicą powodująca mieszanie się oleju z płynem chłodzącym wcale nie musi iść w parze z nieszczelnością uszczelki pomiędzy kanałem wodnym a którymś z cylindrów czego objawem jest wybijanie płynu chłodzącego przez ciśnieniowy zaworek upustowy znajdujący się w korku zbiorniczka wyrównawczego z układu chłodzenia.

Opublikowano
  • Autor

Płyn chłodniczy to nie jest,sprawdziłem w zbiorniczku żadnych tłustych plam.Co do tej wody z rurki odmy to nie jest ona w 100%czysta ,Dodam ze płyn mam koloru czerwonego.Zrobię jeszcze mały test podroczę rurkę z odmy do butelki i pojeżdżę tak trochę i zobaczę co będzie w butelce?

Opublikowano
podroczę rurkę z odmy do butelki i pojeżdżę tak trochę i zobaczę co będzie w butelce

tylko nie zapomnij zaślepić otworu w dolocie gdzie wchodziła rurka z odmy.

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście nie zapomniałem,jak długo mogę tak jeździć na tej butelce,czy to bezpieczne dla silnika?Sprawdzę dopiero na weekend co mam w butelce.Myślę ze będzie tam tylko sama woda,która skropliła się z pary.Jeśli będzie tam tylko woda to ok?

Opublikowano

możesz tak jeździć bez końca, dla silnika nie ma to żadnych skutków ubocznych a wręcz zapewnia czystość dolotu i zapobiega osadzaniu się nagaru ze zwęglonego oleju na ściankach kolektora ssącego i nie powoduje jego zarastania tym nagarem,

w butelce powinna się zbierać zarówno woda ale więcej powinno być oleju i nie ma się czym przejmować bo to normalne zjawisko - opary wraz z drobinami oleju idą ze skrzyni korbowej tym właśnie wężykiem z odmy i kierowane są normalnie do dolotu - dlatego często przy nieszczelnościach na wężach za turbiną, przy intercoolerze i obudowie zaworu EGR pojawiają się wycieki oleju - mylnie przez niektórych interpretowane jako wycieki z pseudo padającej turbiny.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego,olej w dolocie też mam ostatnio jak ściągnąłem rurę dolotu z turbo to wylało się trochę oleju może z 25g.A następnie ściągnąłem wąż u dołu ic i tam też wyciekł olej ale troszkę dużo na oko ze 100g.Jeszcze nie wiem czy to olej z turbo czy z odmy,ale teraz jeśli nie będę miał oleju w butelce,a po ściągnięciu rury dolotu turba znowu wycieknie to diagnoza będzie oczywista że Turbo puszcza.Chyba że się mylę?Dodam jeszcze że turbo juz trochę głośno pracuje :confused4:

Opublikowano

ale teraz jeśli nie będę miał oleju w butelce,a po ściągnięciu rury dolotu turba znowu wycieknie to diagnoza będzie oczywista że Turbo puszcza.Chyba że się mylę?

nie mylisz się, to właśnie sprzyjająca okazja do sprawdzenia turbiny,

ale zapewniam Cię, że z turbiny nie poleci olej, gdyby turbina przepuszczała olej to nie nadążyłbyś z jego dolewaniem do silnika.

Opublikowano
  • Autor

Moze byc tak jak mówisz,bo oleju nie ubyło,ale prawdze co i jak z tą butelka jak olej bedzie w niej to znaczyc będzi ze z odmy daje?

Opublikowano

dokładnie tak - z odmy.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,dzisiaj sprawdziłem co naleciało do butelki,jeździłem z nią dwa tygodnie i jest w niej dużo więcej wody niż oleju,oleju śladowe ilości,a wody ze 100ml,w wężach natomiast zgromadziło się cos w rodzaju mazi,odkręciłem korek wlewu oleju i tam też jest ta maź, trochę białego koloru.Podobno to normalne w niskich temp,i jazdą na krótkich odcinkach?

Opublikowano

dokładnie, to normalny objaw w obecnych zimowych warunkach.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki,a czy wymiana tej odmy by cos pomogła na ta parę ,która się skrapla?

Te śladowe ilości tego oleju w połączeniu z woda tworzy ta maź,przeciesz to wszystko normalnie dostaje sie do ic i tam dopiero jest syf :gwizdanie:Rozumiem że każdy tdi tak ma zimą?

Opublikowano
Dzięki,a czy wymiana tej odmy by cos pomogła na ta parę ,która się skrapla?

nie pomoże, trzeba z tym żyć :naughty: