Jump to content
IGNORED

Jakie objawy padającej turbiny?

Recommended Posts

Posted

Witam

Jakie są objawy padającej turbiny?

U mnie od pewnego czasu przy prędkości około 70km słychać takie dziwne huczenie powyżej tej prędkości tak jakby ucichło i później znowu huczy przy

około 130-140. Olej sprawdzałem, nie bierze mocy tak na moje oko nie traci. Co to może być na kompie miałem jakiś błąd z powietrzem wtórnym.

Jak mam sprawdzić czy turbo w ogóle się załącza czy działa?

Proszę o odpowiedź. 

Posted
11 minut temu, kapaks napisał:

Witam

Jakie są objawy padającej turbiny?

U mnie od pewnego czasu przy prędkości około 70km słychać takie dziwne huczenie powyżej tej prędkości tak jakby ucichło i później znowu huczy przy

około 130-140. Olej sprawdzałem, nie bierze mocy tak na moje oko nie traci. Co to może być na kompie miałem jakiś błąd z powietrzem wtórnym.

Jak mam sprawdzić czy turbo w ogóle się załącza czy działa?

Proszę o odpowiedź. 

Zrób log dynamiczny 115+118. Błąd pewnie masz od pompy SAI (powietrza wtórnego).

Posted

Co to jest ten log dynamiczny i jak go zrobić, i co to jest ta pompa SAI jestem w tych sprawach kompletnym laikiem.

Posted
6 minut temu, kapaks napisał:

Co to jest ten log dynamiczny i jak go zrobić, i co to jest ta pompa SAI jestem w tych sprawach kompletnym laikiem.

Masz kabel i program vag lub vcds? Wszystko jest opisane na forum co i jak więc trochę chęci i wszystko można doczytać ;)

Kabel można kupić za 50zł, program ściągasz z forum i sam sobie jesteś panem w kwestii diagnostyki :D

Pompa SAI czyli pompa powietrza wtórnego, dogrzewa katalizator na ssaniu. Taki eko-wynalazek. Można to śmiało wyrzucić i mogę dać Ci namiary na PW na kogoś kto Ci to ogarnie jeśli rzeczywiście masz z tym problem :D

Posted

Mam mini skaner diagnostyczny VAG kupiony na allegro, czy tym da radę zrobić ten log dynamiczny