Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI PD] Problemy z pracą silnika po deszczu/myjni, Check i ESP, Kręci się wentylator chłodnicy po zgaszeniu auta, Auto gaśnie po deszczu/myjni...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam-w tym aucie jest jeden mankament-często zdarza się ,że uszczelnienia są do kitu-mój kolega umył auto karcherem

i okazało sie że woda dostała sie po wiązce do komputerów które sa umieszczone pod nogami kierowcy-pod pokrywa silnika po lewej stronie jest pokrywa plastikowa złączy nad kielichem amora i to lubi się rozszczelnić-woda szła po wiązkach kabli prosto do komutera-rozebraliśmy osłony progu i po podniesieniu dywanika okazało się ,ze w komorze ,w której jest elektronika(własnie pod nogami kierowcy)było mnóstwo wody-zalecam sprawdzenie tego miejsca!!!

Opublikowano

Witam, problem juz kiedys opisywalem, mialem to samo, ulewa lub myjka = auto nie chce jechac dlawi sie po zmianie biegu itp. problem tkwi w tym ze turbina zasysa wode z puszki powietrza (niewielkie ilosci) i przy okazji zalewa lmm ktory pozniej daje zle wskazania, proponuje zwiekszyc w puszcze powietrza otwor odplywowy i uszczelnic laczenie puszki z "rura ssaca" lub wogole je zaslepic :-) (otwor w blotniku ktory sie laczy z puszka) wina prawdopodobnie lezy w laczeniu (gumowa macka ktora dolega do blotnika) ja to szczelnie obkleilem silikonem i problem mam z glowy

29c24637919aecfdm.jpg

chodzi dokladnie o uszczelnienia "wlotu powietrza z blotnika"

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Witam, problem juz kiedys opisywalem, mialem to samo, ulewa lub myjka = auto nie chce jechac dlawi sie po zmianie biegu itp. problem tkwi w tym ze turbina zasysa wode z puszki powietrza (niewielkie ilosci) i przy okazji zalewa lmm ktory pozniej daje zle wskazania, proponuje zwiekszyc w puszcze powietrza otwor odplywowy i uszczelnic laczenie puszki z "rura ssaca" lub wogole je zaslepic :-) (otwor w blotniku ktory sie laczy z puszka) wina prawdopodobnie lezy w laczeniu (gumowa macka ktora dolega do blotnika) ja to szczelnie obkleilem silikonem i problem mam z glowy

chodzi dokladnie o uszczelnienia "wlotu powietrza z blotnika"

pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 15:13 wysłane przez storm37 » Zgłoś do moderatora Zapisane

--------------------------------------------------------------------------------

164KM/367Nm by Rogalotti

dzieki za pomoc ale jak dobrze kojarze to nie mam takiego wlotu z błotnika moge dodać że ta obudowa filtr cała lata nie jest przymocowana gdzie mam powiekszyć otwór i co mam zasilikonować prosze o dokładnieszcze wyjaśnienie bo sie mieszam z góry dziekuje :hi:

Opublikowano

powiekszyc otwor odwodnienia puszki (na samym dole), uszczelnic trzeba laczenie puszki z otworem w blotniku na zdjeciu jest dokladnie pokazane o co chodzi ewentualnie sprawdzic uszczelke komory silnika czy jest dobrze zalozona i woda sie nie dostaje w okolice puszki filtra.

pozdro.

Opublikowano
  • Autor

dzięki jutro sprawdze ale wcałe nie kojarze tego wlotu w obudowie do błotnika czy jest możliwe ze tego nie mam :mysli:

jutro wszystko sprawdze dziwna sprawa bo jak odłącze przepływke to auto chodzi ruwno nie kopci ,nie dławi sie tylko turbo ciągnie do 2000obr i potem muł może masz racje ta obudowa cała lata u mnie nie jest przymocowana :cool1:[br]Dopisany: 19 Wrzesień 2009, 21:19_________________________________________________tylko wszystko już sie ciągnie 3 dni cały czas takie odjawy jak po zalaniu :shocked:

a do tego jeszcze jak kopci to wszystko leci mi do środka odpowitrzaniem bagażnika tylko nie wiem dlaczego dostaje sie do środka jeszcze troche takich akcji i zwarjuje :slina:

Opublikowano

Sprobuj wysuszyc lmm(z 30 min pod suszarka lub wiatrakiem) a pozniej przeczyscic np. jakims srodkiem do elektroniki, masz ten sam silnik co ja wiec napewno budowa puchy jak i wlotow ta sama.

Problem u mnie nagminnie sie powtarzal gdy padalo lub auto zostalo DOBRZE umyte, po uszczelnieniu puchy, poprawieniu usczelki komory silnika jak reka odjal :>

Opublikowano
  • Autor

kolego u mnie jednak jest inna obudowa Filtra

2fd117b38e16496amed.jpg

8814014052c4af7bmed.jpg

i lipa dobrze mi sie wdawało ,mam do ciebie prośbe weś odłącz u siebie kostke od przepływki i przejedz sie i zobacz jak to u ciebie chodzi jestem ciekaw czy tak samo jak u mnie do 2000obr ciagnie a potem muł aha

a gdzie jest ta uszczelka komory silnika możeć cyknąc Fotke

aha wyjąłem obudowe Filtra i wyjąłem samą przepływke i podłączyłem do węża turbo i wtyczki i eFekt ten sam jak z obudową dusi sie gaśnie nie ma siły jechać :embarrassed:

Opublikowano

ogolnie kazde auto bez przeplywki nie bedzie jechalo tak jak powinno, sprawdz vagiem lmm i bedzie wiadomo. faktycznie masz inna puche wiec szukaj innych miejsc ewentualnych przeciekow, sprawdz w jakim stanie masz filtr, odkrec dolot od turbo i zobacz czy w srodku sa krople wody (u mnie byly znikome ilosci i to mnie naprowadzilo ze pucha puszcza wode). usczelka jest wokolo komory silnika usczelnia komore z maska.

pozdro

Opublikowano
  • Autor

dolot turbiny chodzi ci o rure która łaczy sie z przepływką ???

Opublikowano

dolot turbiny chodzi ci o rure która łaczy sie z przepływką ???

tak

Opublikowano
  • Autor

jak odłączałem przepływke już kilka razy to widze ze w rurze jest wilgotno wyglądało to na olej w samym dole mam to odkecić i przeczyścić ? czy to normalne że jest prawdopodobnie tam olej na samym dole :mysli:[br]Dopisany: 20 Wrzesień 2009, 20:15_________________________________________________jak odkrecałem to asz dymek poszedł z tej rury

905204073843afe7med.jpg

Opublikowano

Scignij ten waz i zobacz czy na samym dole nie ma kropel wody, znikome ilosci oleju w dolocie to norma nie przejmuj sie tym, jezeli auto dalej nie jedzie to zrob wkoncu logi bedzie wiadomo co jest.

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj postaram sie zrobić tylko powiedz mi jeszcze jedno czy lepiej zrobić na odłączonej przepływce czy na podłączonej o ile będzie wogule chciał jechać i nie zgaśnie ,aha i jakie te logi numer?

Opublikowano

Najlepiej gdybys zrobil kompletne logi, ale na poczatek wystarcza 003,008,010 dynamiczne, przeplywka oczywiscie podlaczona.

Opublikowano
  • Autor

dziś rano wziąłem tą kupioną przepływke szuszyłem szuszarką 15min i podłączyłem i to samo dławi sie kopci na zewnątrz i po ostrym wciśnieciu gazu wlatuje dym do środka przez bagażnik , a rure od turbo ciężko będzie zdemontować ponieważ jest przykręcona podwójnie i dojścia prawie nie ma, aha dziś terż podłączyłem samą przepływke beż obudowy odrazu zaczoł sie dłąwić ale jak zaczoł chodzić troche równo gdy zakryłem ręką przepływke to też sie dłąwił ?

dziś chyba nie zrobie logów bo nie mam kompa :wallbash:

Opublikowano

jak ogarniesz temat z logami to pomyslimy co dalej.., to ze podlaczyles przeplywke bez puchy to nic ci nie zmieni, dolot idzie spokojnie odkrecic (mala grzechotka+nasadka).

pozdro

Opublikowano
  • Autor

logów nie moge zrobić bo sie okazało że mam nie zarejestrowany program ale nawed to i tak bym mógł tylko zrobić statyczne i basic ,bo sie nie da jechać dym wpada do środka i strasznie sie dławi po odkeceniu obudowy znalazłem przetary wężyk

c0617b2b3337d3bdmed.jpg

czy to może być to , wężyknie jest pęknięty

Opublikowano

to jest wezyk od "gaszaka" lagodzi gaszenie silnika, nie powinno wplywac na prace silnika, bez vaga sie nie obedzie, podepnij sprawne lmm i zobacz wtedy co sie bedzie dzialo. co do dymu ktory wpada do kabiny - zobacz czy masz caly wydech moze gdzies masz pekniecie.

Opublikowano
  • Autor

podjade dziś na jakaś diagnostyke może mi coś powiedzą[br]Dopisany: 23 Wrzesień 2009, 09:43_________________________________________________witam ponownie udało mi sie załatwić kolege z kompem ale niestety mam logi tylko satyczne i bs :kwasny:

3e3737503ef34cfbm.jpg afd2183356ef54c9m.jpg[br]Dopisany: 24 Wrzesień 2009, 11:53_________________________________________________witam ponownie udało mi sie załatwić kolege z kompem ale niestety mam logi tylko satyczne i bs :kwasny:

logi statyczne

3de8ce61028364fem.jpg

989d6a77b2d2fe1fm.jpg

1d0b3610ac511732m.jpg

383d29321374937fm.jpg

afd2183356ef54c9m.jpg

3e3737503ef34cfbm.jpg

logi Bs

e99ee6cb308850a7m.jpg

a1e469e8e089f36am.jpg

78a21b2665773752m.jpg

38239317323d713bm.jpg

a logi dynamiczne nie dały sie zrobić bo 7 próbach cały czas zapisywały sie logi dynamiczne jako statyczne nie wiem dlaczego może coś z tego dacie rade wyczytać czekam na odpowiedzi bo mojeautonie chce nadal jeżdziś ,dławi sie kopci cignie nieraz od 2500obr

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Też mam identyczną sytuacje po umyciu auta na myjce ciśnieniowej silnik zaczynał przerywać i do momentu załączenia sie turbiny jest bardzo słaby czuć też zapach nieprzepalonej ropy po przejechaniu 30 km i odczekaniu około 4 godzin sytuacja wraca do normy i jest wszystko ok do póki nie zjawię się znowu na myjce Co może być tego przyczyną. Ps sprawdziłem filtr powietrza odktęciłem pokrywe komputera - wszedzie jest sucho.