Jump to content
IGNORED

Odpalenie po dłuższym postoju.

Recommended Posts

Posted

Witam 

Mam problem podczas dłuższego postoju około 8 godzin i postawieniu samochodu pod  górkę muszę chechłać przez około 20s.

Dodam że jak stoi z górki pali na dotyk czy to na minusowej temp. czy na plusie.Wymieniłem filtr paliwa ,uszczelkę pod pompą vacu,paliwo z pompki z baku podaje ,paliwo w przewodach nie cofa się.

A czy może mieć coś wspólnego czujnik temp. paliwa może on jest niesprawny.

Miał ktoś już taki problem.

Posted

Takie objawy jak opisujesz są typowe dla cofającego się paliwa :P

Być może po przewodach paliwowych tego nie widać ale może opróżniać się z paliwa szyna paliwowa w głowicy.

Przyczyną takiej usterki są zazwyczaj uszczelnienia pompowtryskiwaczy .

Jak stoi pod górkę to po nocy odpala choć na chwilkę i gaśnie , czy od razu trzeba chechłać ?

Posted

Tak jak napisałeś chce odpalić na chwilkę i gaśnie a potem tylko chechłanie.

Posted
15 godzin temu, radonach napisał:

Tak jak napisałeś chce odpalić na chwilkę i gaśnie a potem tylko chechłanie.

To raczej uszczelnienia pompek są OK jak na chwilę zagada :decayed:

Kiedyś miałem identyczne objawy w Audi A2 1,4 TDI ( konstrukcyjnie to samo, tylko silnik skrócony o jeden cylinder ):D

Dla wyeliminowania lub potwierdzenia winy reszty układu paliwowego podłączyłem zasilanie i powrót paliwa do pięciolitrowej bańki napełnionej napędem ( na zasilaniu założyłem filterek paliwa od malucha :D)

Po odpowietrzeniu układu auto zostawiłem na na noc z bańką stojącą na podłodze garażu i problem z odpaleniem dalej występował, przy postawieniu bańki na dachu auta następnego ranka odpalał od strzała :)

Z dedukcji wynikało że winna może być tylko pompa tandemowa ( jej uszczelki wymieniałem już wcześniej i nie pomogło ).

Po założeniu w miarę świeżej używki problem zniknął i od czterech lat się nie pojawił :hi: