Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

witam,

sprowadziłem auto z niemiec. Chcę zapłacić akcyzę online poprzez serwis Puesc.gov.pl. Robił to już ktoś ? Auto kupione za 2800euro do poprawek z kilkoma usterkami oraz z rdzą w kilku miejscach. Czy jak wpisze wartośc 2800 euro to nikt tego nie zakwestionuje ? Zaznaczyć opcję "uszkodzone bez opinii biegłego" czy sprawne ? Mam blachy niemieckie. Jak sytuacja z przeglądem, diagnosta wpisze że brak tablic czy wpisze te niemieckie ? Gdzieś wyczytałem, że będę musiał też podać nr tablic lawety która przywiozła to audi. Pomoże ktoś ? Pozdrawiam

Edited by BlackRider
Posted

Robiłem zapłatę akcyzy online. Całkiem wygodny system - potwierdzenie zapłaty było na 3 dzień roboczy.
System przyjmie każdą wartość pojazdu - jest jednak pewne ale ... Gdzieś czytałem, że w ciągu 90 dni (tutaj mogę się mylić) mogą zweryfikować sumę i trzeba będzie dopłacić.

Nie trzeba mieć tablic. W wydziale komunikacji uzupełniasz oświadczenie o ich braku.

Posted
11 minut temu, tevion86 napisał:

Robiłem zapłatę akcyzy online. Całkiem wygodny system - potwierdzenie zapłaty było na 3 dzień roboczy.
System przyjmie każdą wartość pojazdu - jest jednak pewne ale ... Gdzieś czytałem, że w ciągu 90 dni (tutaj mogę się mylić) mogą zweryfikować sumę i trzeba będzie dopłacić.

Nie trzeba mieć tablic. W wydziale komunikacji uzupełniasz oświadczenie o ich braku.

Rozumiem :) Widzę, że kiedyś wysyłało to się do Urzędu Celnego a teraz do Skarbówki. Także wybieram mój urząd skarbowy, robię przelew na ich konto i czekam. na potwierdzenie. Z tego co wyczytałem to mogę się upomnić za zaniżoną stawkę do 5-6 lat :D

Posted

Urząd właściwy do przekazania akcyzy to chyba Nowy Targ niezależnie od miejsca zamieszkania. 

Posted
3 godziny temu, tevion86 napisał:

Urząd właściwy do przekazania akcyzy to chyba Nowy Targ niezależnie od miejsca zamieszkania. 

Już sam trochę zgłupiałem. Faktycznie w instrukcji jest wpisany urząd z Nowego Targu i jego nr konta. Z drugiej strony na początku jest możliwość wyboru US z mojego miasta. TY Kolego wpłacałeś na ten nr konta urzędu z Nowego Targu ? Ktoś jeszcze może potwierdzić ?

Posted
Wpłaca sie do Nowego Targu

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1
Posted
17 minut temu, pajacek69 napisał:

Wpłaca sie do Nowego Targu

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Extra, dzięki :)

Posted (edited)

Mam jeszcze pytanko. Mam tą polisę 30 dniową OC. Ktoś mi mówił, że z chwilą pójścia do urzędu muszę mieć już wykupioną 12 miesięczną polisę bo oni teraz automatycznie przekazują dane do UFG i za dzień zwłoki są wysokie kary. Tylko jak wykupić jak nie mam blach. Czy coś źle usłyszałem i ta polisa musi być wykupiona z chwilą odbioru twardego dowodu a nie podczas pierwszej wizyty w urzędzie ? Druga sprawa diagnosta wpisał brak tablic rej. które teoretycznie mam. Nie będzie problemu, tylko ich po prostu nie oddam  ? pozdrawiam

Edited by BlackRider
Posted
16 godzin temu, BlackRider napisał:

Mam jeszcze pytanko. Mam tą polisę 30 dniową OC. Ktoś mi mówił, że z chwilą pójścia do urzędu muszę mieć już wykupioną 12 miesięczną polisę bo oni teraz automatycznie przekazują dane do UFG i za dzień zwłoki są wysokie kary. Tylko jak wykupić jak nie mam blach. Czy coś źle usłyszałem i ta polisa musi być wykupiona z chwilą odbioru twardego dowodu a nie podczas pierwszej wizyty w urzędzie ? Druga sprawa diagnosta wpisał brak tablic rej. które teoretycznie mam. Nie będzie problemu, tylko ich po prostu nie oddam  ? pozdrawiam

Jeżeli chodzi o tablice to na 99% nie sa to oryginalne, bo te zostają oddane w urzędzie w Niemczech. Wiec nic nie oddawaj, tylko musisz w urzędzie złożyć oświadczenie że samochód przyjechał do Polski na lawecie bez tablic i tyle :)

Posted
1 godzinę temu, Audi sline napisał:

Jeżeli chodzi o tablice to na 99% nie sa to oryginalne, bo te zostają oddane w urzędzie w Niemczech. Wiec nic nie oddawaj, tylko musisz w urzędzie złożyć oświadczenie że samochód przyjechał do Polski na lawecie bez tablic i tyle :)

No właśnie diagnosta też mówił, że lepiej powiedzieć, że brak :D Pamiętam, że znajomy kiedyś nie tyle co pisał oświadczenie o przywiezieniu lawetą to jeszcze musiał podać jej nr rejestracyjne i kto przywiózł... tragedia, takie rzeczy tylko w Polsce. Jeszcze muszę się dowiedzieć odnośnie tej polisy bo mi mówili, że w ten sam dzień co pójdę rejestrować auto muszę już mieć OC roczne... Też nie wiem kto to wymyślił skoro mam 30 dniową ? Nic, tylko się pakować :D

Posted
5 godzin temu, Audi sline napisał:

bo te zostają oddane w urzędzie w Niemczech

bzdura, nie musza być oddane od razu

4 godziny temu, BlackRider napisał:

Pamiętam, że znajomy kiedyś nie tyle co pisał oświadczenie o przywiezieniu lawetą to jeszcze musiał podać jej nr rejestracyjne i kto przywiózł...

tak było kiedyś w US