Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Webasto nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem auto już z niedziałającym Webasto. Myślę, że problem leży tylko w 'kabelkach'. Na zdjęciu mam takie wolne dwie wtyczki i nie mam pojęcia jak i gdzie je połączyć. Widać,że coś tambyło kombinowane. Ktoś może doradzi jak to ogarnąć ? VCDS pokazuje oczywiście błąd połączenia.

IMG_6246.jpg

IMG_6247.jpg

IMG_6248.jpg

IMG_6249.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a piec wogole jest ? na zdjeciach tego nie widać ale powienien być na lewej podłużnicy pod weżami

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 29.12.2017 o 23:34, hans_quattro napisał:

a piec wogole jest ? na zdjeciach tego nie widać ale powienien być na lewej podłużnicy pod weżami

Fabrycznie piec w B7 1.8T jest pionowy w nadkolu. na podłużnicy były tylko dokładane.

Co do tych wtyczek na zdjęciu to żadna nie jest od webasto. Tzn. jedna może jest od zaworu blokowania płynu chłodzącego z webasto, którego w B7 1.8T już nie było fabrycznie i wtyka zostaje nie podłączona ale to tak ma być.
Fabrycznie wiązka do pieca idzie prosto z kabiny w lewym nadkolu. Jest to osobna wiązka która idzie z białej kostki na słupku A (koło lewej nogi kierowcy) prosto do pieca webasto (na piecu jest sterownik do którego wpięta jest wiązka prosto z kabiny).
Żeby zobaczyć piec trzeba ściągnąć lewe koło i nadkole plastikowe i obok zbiorniczka spryskiwaczy powinien być pionowy piec webasto i do niego wpięta wiązka z kabiny. Drugi jej koniec jest tak jak pisałem na lewym słypku A. Od tego bym zaczął sprawdzanie bo jak nie można się połączyć z piecem to albo jest coś nie tak z tą wiązką albo coś jest nie tak ze sterownikiem zamontowanym na piecu.
No chyba że masz jakiś słaby kabelek który nie potrafi połączyć się ze sterownikiem webasto?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kurcze nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi, sorki.

Piec oczywiście jest pionowy, pierwsze co sprawdziłem zdejmując koło i nadkole. VAG wywala błąd komunikacji.

Address 01: Engine       Labels: Redir Fail!
   Controller: 8E0 909 518 AQ
   Component: 1.8L R4/5VT     G   0020
   Coding: 0011581
   Shop #: WSC 06335
   VCID: 7F7180FF6EE5
1 Fault Found:
17887 -  Brake Boost Vacuum System: Mechanical Failure
            P1479 - 008 -  Implausible Signal
Readiness: 0110 1101

Address 08: Auto HVAC       Labels: 8E0-820-043.LBL
   Controller: 8E0 820 043 BM
   Component:   A4 Klimaautomat   3233
   Coding: 00000
   Shop #: WSC 00000
   VCID: 6DAD4AB73489
2 Faults Found:
00819 -  High Pressure Sensor (G65)
            07-00 -  Signal too Low
01207 -  Control Module for Auxiliary Heater (J364)
            49-00 -  No Communications

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.01.2018 o 10:23, kdawid napisał:

Fabrycznie piec w B7 1.8T jest pionowy w nadkolu. na podłużnicy były tylko dokładane.

Co do tych wtyczek na zdjęciu to żadna nie jest od webasto. Tzn. jedna może jest od zaworu blokowania płynu chłodzącego z webasto, którego w B7 1.8T już nie było fabrycznie i wtyka zostaje nie podłączona ale to tak ma być.
Fabrycznie wiązka do pieca idzie prosto z kabiny w lewym nadkolu. Jest to osobna wiązka która idzie z białej kostki na słupku A (koło lewej nogi kierowcy) prosto do pieca webasto (na piecu jest sterownik do którego wpięta jest wiązka prosto z kabiny).
Żeby zobaczyć piec trzeba ściągnąć lewe koło i nadkole plastikowe i obok zbiorniczka spryskiwaczy powinien być pionowy piec webasto i do niego wpięta wiązka z kabiny. Drugi jej koniec jest tak jak pisałem na lewym słypku A. Od tego bym zaczął sprawdzanie bo jak nie można się połączyć z piecem to albo jest coś nie tak z tą wiązką albo coś jest nie tak ze sterownikiem zamontowanym na piecu.
No chyba że masz jakiś słaby kabelek który nie potrafi połączyć się ze sterownikiem webasto?

Może jest ktoś w Wlkp do kogo mogę podjechać żeby to ogarnąć, zima się kończy :)

Opublikowano
  • Autor

dodam jeszcze że miałem błąd hamulca (boost vacuum pressure) i zamiana wtyczek, które były poklejone taśmą izolacyjną pomogła, czyli było po prostu rozłączone.

Wnioskuję że auto było lekko uderzone z góry (wjazd pod jakąś naczepę) i chyba ciut z lewego czyli tam gdzie piec, i teraz szukanie igły w stogu siana dlaczego Webasto nie działa.

Opublikowano
6 minut temu, zaraza23 napisał:

dodam jeszcze że miałem błąd hamulca (boost vacuum pressure) i zamiana wtyczek, które były poklejone taśmą izolacyjną pomogła, czyli było po prostu rozłączone.

Wnioskuję że auto było lekko uderzone z góry (wjazd pod jakąś naczepę) i chyba ciut z lewego czyli tam gdzie piec, i teraz szukanie igły w stogu siana dlaczego Webasto nie działa.

Skoro jest brak komunikacji z sterownikiem webasto to pierwsze sprawdź wiązkę między słupkiem A a sterownikiem webasto.
Zdejmujesz nadkole i dostaniesz się do pieca, wypinasz wtyczkę ze sterownika bierzesz miernik i sprawdzasz przejścia między tą wtyczką biała wtyczka na lewym słupku A. Żeby się do niej dostać wystarczy zdemontować wewnętrzną osłonę lewego progu.

Oczywiście bezpiecznik od webasto sprawdziłeś i jest na 100% sprawny?

Opublikowano
  • Autor

Tak , nawet wszystkie sprawdziałem. Będę za 3 tyg w Polsce to zrobię tak jak piszesz. Pracuje za granicą więc auto sobie na mnie czeka. Znowu mi nikt nie uwierzy w przebieg potem :) 

CZyli te wtyczki z góry mam zostawić w spokoju tak ? Tak już po prostu sobie będą wisieć rozumiem :)

Opublikowano
Tak , nawet wszystkie sprawdziałem. Będę za 3 tyg w Polsce to zrobię tak jak piszesz. Pracuje za granicą więc auto sobie na mnie czeka. Znowu mi nikt nie uwierzy w przebieg potem [emoji4] 
CZyli te wtyczki z góry mam zostawić w spokoju tak ? Tak już po prostu sobie będą wisieć rozumiem [emoji4]
Żadna z tych wtyczek na zdjęciach nie jest do sterownika pieca. Być może jedna z nich jest od zaworu webasto ale w b7 bfb nie było już tego zaworu i wtyka zostaje nie podłączona. Ja też tak mam. Wtyka do zaworu jest nie podłączona.
Wtyka która masz sprawdzić powinna być wpięta do sterownika webasto który jest przykrecony do pieca. Są w nim 2 wtyczki. Jedna to wiązka samego pieca, odrazu ja rozpoznasz bo jest krótka i obsluguje elementy zamontowane w piecu. Druga to wtyka wiązki która idzie do kabiny i tą posprawdzaj. Czy jest zasilanie i przejścia na innych przewodach. Jak nie ma komunikacji ze sterownikiem to albo nie ma zasilania albo nie ma podpiętej linii k.
Plus powinien być na pinie 9 i 5 w sterowniku. Masa na 4 i 10 w sterowniku. Linia k na pinie 2. Sprawdź pierwsze zasilania i masy a później czy jest przejście między pinem 2 w sterowniku a pinem 15 w gnieździe diagnostycznym pod kierownicą. Do sprawdzenia też Can-y czyli piny 7 i 8 w sterowniku.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka