Jump to content
IGNORED

Migajaca kontrolka oleju

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam mały problem z migajaca kontrolka oleju silnikowego, zaczyna ona migac gdy mocniej przycisne pedały gazu? dodam, że stan oleju jest maximum silnik normalnie jedzie. Może ktoś z was miał taki przypadek wiec proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. 

Posted
5 minut temu, pablo 21 napisał:

Witam,

Mam mały problem z migajaca kontrolka oleju silnikowego, zaczyna ona migac gdy mocniej przycisne pedały gazu? dodam, że stan oleju jest maximum silnik normalnie jedzie. Może ktoś z was miał taki przypadek wiec proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. 

Micha w dół i czyszczenie smoka olejowego. Powszechny problem i to powinna być jedna z podstawowych czynności po kupnie używanego 1.8t.

Posted

Przeraża mnie to! Przed chwilą zauważyłem, że jadąc 3 biegiem i 4 podczas przyspieszania czuć wyraźnie że moc raz rośnie i raz maleje jak by moc silnika falowala 

Posted

Proponuję nie jeździć póki co takim autem. Przerabiałem 2 razy i nic strasznego.

Długo masz ten samochód? Podejrzewam, że smok nie był nigdy czyszczony więc czas na to :D Problem tzw. oil sludge w tych silnikach jest dotkliwy i proponuję zgłębić wiedzę na ten temat :)

Posted
19 minut temu, przem8 napisał:

Proponuję nie jeździć póki co takim autem. Przerabiałem 2 razy i nic strasznego.

Długo masz ten samochód? Podejrzewam, że smok nie był nigdy czyszczony więc czas na to :D Problem tzw. oil sludge w tych silnikach jest dotkliwy i proponuję zgłębić wiedzę na ten temat :)

Problem jest taki, że auto kupiłem i chciałem zagłębić się w tym temacie lecz moja wiedza czego szukać jest znikoma bardzo bym prosił o podanie źródła wtedy z miłą chęcią poczytam. 

Posted

Na samym forum jest mnóstwo informacji ale wybacz nie wyręczę Cię. Jest opcja "szukaj" oraz obszerny dział o 1.8t i tam jest encyklopedia wiedzy. Prócz tego wpisz w google i wyskoczy Ci mnóstwo linków na dany temat :D

Na 99% masz zabity nagarem smok olejowy przez wymiany oleju w trybie longlife czyli co 30tys. km. Odstaw do mechanika, niech pomierzy ciśnienie oleju (na zimnym i ciepłym silniku), wyczyści michę ze smokiem i pokrywą zaworów, potem znowu kontrolnie niech zmierzy ciśnienie oleju. Lej dobry syntetyk 5w40 + markowy filtr oleju, wymieniaj max co 10 tys. i ciesz się jazdą.

Pozdrawiam :)